Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája F csoportjában a Paris Saint-Germain 2-0-ra legyőzte a német Borussia Dortmund csapatát a Parc des Princes stadionban. Az FC Barcelona egy félidő alatt kiütötte a belga Antwerpen csapatát és végül 5-0-ra diadalmaskodott, míg a címvédő Manchester City hazai pályán hátrányból fordított a szerb Crvena zvezda ellen. A játéknap legnagyobb szenzációját az olasz Lazio okozta, amely a 95. percben tudott egyenlíteni a spanyol Atlético Madrid ellen, mégpedig a kapusa, Ivan Provedel fejesgóljával. 

A találkozónak papíron a francia csapat volt az esélye, azonban a nyáron kinevezett Luis Enrique egyelőre a csapatépítés fázisban tart, amelyben még bőven akadnak bökkenők. Az olasz Eb-győztes Marco Verratti, a brazil Neymar és a hétszeres aranylabdás Lionel Messi távozásával teljesen átalakult a PSG, amely idén nyáron a galaktikusok szerződtetése helyett olyan játékosokat igazolt, akiben óriási potenciál van, de még nincsenek világsztár státuszban. A párizsi csapatnak nagyon kellett a győzelem, különösen az után, hogy hétvégén hazai pályán kapott ki a Nice csapatától. Azonban a keddi mérkőzés nem ígérkezett egyszerűnek, mert az ellenfél az a Borussi Dortmund volt, amely az előző szezonban csak egy hajszállal maradt le a bajnoki címről, az idei szezonban pedig még veretlen a Bundesligában.

Messi és Neymar távozása után Kylian Mbappe lett a PSG arca Forrás: AFP/Franck Fife

A párizsiak a meccs elején nekirontottak a németeknek, elől pedig a Kylian Mbappé, Kolo Muani, Ousmane Dembélé hármas rohamozott, amely akár a francia válogatott támadótriója is lehet majd a jövő nyári Európa-bajnokságon. A párizsi fölény ellenére a németek előtt adódott az első lehetőség. A holland válogatott Donyell Malen tört kapura, 11 méterről lőtt, de a hosszú sarokra szánt labdája pont Gianluigi Donnarumma kezébe ment.

A 19. percben a PSG-nek is volt egy hatalmas helyzete.

A portugál középpályás, Vitinha kapott egy átadást, majd 15 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, de a bombája a kapufán csattant. A folytatásban a Paris Saint-Germain elképesztő mezőnyfölényben játszott, Luis Enrique csapata több mint 73%-ban birtokolta a labdát, azonban a helyzetek egyáltalán nem akartak jönni, amit jól szemléltet, hogy tíz párizsi lövésből egy sem találta el a kaput.

A Dortmund kapusának először a 39. percben kellett védenie.

Egy szép támadás végén a marokkói Achraf Hakimi tálalt Dembélé elé, a korábbi dortmundi támadó közéli lövését azonban a svájci válogatott Gregor Kobel vetődve hárította.

Ousmane Dembélére nagyon figyeltek a német védők Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőt óriási lendülettel kezdte a Paris Saint-Germain, és az első támadásából azonnal kiharcolt egy tizenegyest.

Dembélé kapott egy kiugratást a jobb szélen, a középre tett labdáját Mbappé lőtte kapura, a labda azonban elakadt a bevetődő Niklas Süle kezében, a spanyol Jesús Gil Manzano játékvezető pedig azonnal a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Mbappé állt oda, és magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtt.

  • Kylian Mbappé a hetedik egymást követő szezonban szerzett gólt a Paris Saint-Germain színeiben a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította az uruguayi Edinson Cavani rekordját.

A gól után támadásban maradt a PSG, az 58. percben pedig egy egészen káprázatos gólt szerzett.

Vitinha kapott egy labdát a tizenhatoson belül, továbbtette a befutó Hakiminek, aki lövés helyett egy gyönyörű csellel elfektette Mats Hummels, majd egy hanyag mozdulattal külsővel ellőtte a labdát a kimozduló Kobel mellett.

Hakimi és Mbappe ünnepli a PSG második gólját Forrás: AFP/Miguel Medina

A második gól után a Borussia Dortmund mindent megtett a szépítésért, de a Paris Saint-Germain is ment előre a harmadik gólért, a Parc des Princes stadionban pedig remek hangulat uralkodott.

A 80. percben aztán majdnem visszajött a meccsbe a német csapat.

Egy szép támadás végén Marco Reus készítette le a labdát a csereként beállt Jamie Bynoe-Gittensnek, de a 19 éves angol támadó 16 méteres lövése a jobb kapufán csattant.

Az utolsó negyedórában a Dortmund ment előre a szépítésért, de a német csapat minőségben nem tudta felvenni a versenyt a párizsi együttes játékosaival, így Paris Saint-Germain magabiztos győzelemmel kezdett a Bajnokok Ligája halálcsoportjában.

Az E csoportban a holland Feyenoord 2-0-ra legyőzte a skót Celtic csapatát Rotterdamban. A találkozón a hollandok kihagytak egy tizenegyest is, a skótok pedig Gustaf Lagerbielke és Odin Thiago Holm kiállítása miatt kettős emberhátrányban fejezték be a meccset.

A csoport másik meccsén a spanyol Atlético Madrid sokáig vezetett a Lazio otthonában, azonban az olasz csapat a 95. percben egyenlített egy szögletből, méghozzá úgy, hogy a kapusa, Ivan Provedel fejelt gólt.

  • Az olasz kapus a BL történetének második kapusa lett, aki nem büntetőből talált be, Sinan Bolat, a belga Standard Liege színeiben egy AZ Alkmaar elleni 2009-es csoportmeccs alkalmával egyenlített hasonlóképpen.
Ivan Provedel, a Lazio kapusa sokkolta az Atlético Madrid játékosait Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A G csoportban a címvédő Manchester City egy félidőn át szenvedett a szerb Crvena zvezda ellen. Pep Guardiola csapata az első félidőben 22-szer lőtt kapura, mégis a vendégek szereztek vezetést. A fordulás után azonban az argentin világbajnok Julian Alvárez duplájának köszönhetően fordított az angol csapat, a 3-1-es végeredményt pedig a BL-döntőben győztes gólt lövő Rodri állította be.

A H csoportban spanyol bajnok FC Barcelona hazai pályán 5-0-ra legyőzte a Royal Antwerp csapatát. A belga együttes lett 33. csapat, amely ellen Robert Lewandowski gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Csak Karim Benzema (34), Cristiano Ronaldo (38) és Lionel Messi (40) szerzett csapat ellen gólt. A találkozón a portugál válogatott Joao Felix duplázni tudott és egy gólpasszt is kiosztott, ezzel ő lett a klub történetének negyedik játékosa, aki góllal és gólpasszal mutatkozott be az első Bajnokok Ligája-mérkőzésén.

A csoport másik mérkőzésén a portugál FC Porto 3-1-re legyőzte az ukrán Sahtar Donyeck csapatát Hamburgban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló
E csoport:
Feyenoord (holland)-Celtic FC (skót) 2-0 (1-0)
SS Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (0-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Paris Saint-Germain (francia)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (0-0)
AC Milan (olasz)-Newcastle United (angol) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Manchester City (angol)-Crvena zvezda (szerb) 3-1 (0-1)
Young Boys (svájci)-RB Leipzig (német) 1-3 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Royal Antwerp (belga) 5-0 (3-0)
Sahtar Donyeck (ukrán)-FC Porto (portugál) 1-3 (1-3)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY