A bíró mentette meg a PSG-t

Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward #07 Kylian Mbappe celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League 1st round, day 5, Group F football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Newcastle United on November 28, 2023 at the Parc des Princes stadium in Paris. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A keddi játéknap előtt hat csapatnak is volt esélye arra, hogy továbbjusson a Bajnokok Ligája csoportköréből az egyenes kieséses szakaszba, végül a Barcelona, a Borussia Dortmund, a Lazio és az Atlético Madrid élt a lehetőséggel, miközben a Paris Saint-Germaint csak a játékvezetők mentették meg az óriási kudarctól.

A Barcelona és a Porto is továbbjuthatott volna

Viszonylag hamar eldőlt, hogy erre nem kerülhet sor, hiszen a kora esti meccsen ehhez ki kellett volna kapnia a Sahtar Donyecknek a Royal Antwerptől, de az ukránok végül 1-0-ra nyertek, a Fradi korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov adott egy gólpasszt.

Az tehát már eldőlt a meccs kezdésére, hogy a Barcelona és a Porto összecsapásán csak a győztes csapat juthat tovább az utolsó kört megelőzően. A Barcelona ennek megfelelően kezdett, de a portugálok kapusa, Diogo Costa védte a katalánok meccs eleji próbálkozásait.

A 27. percben nagy bajba kerülhetett volna a Barcelona, ugyanis Taremi a kapuba talált, de mindezt lesről tette az iráni. Ezt követően is fölényben maradt a Porto, Galeno lövéseit kellett védenie Penának, de másodszor csak kiütni tudta, Pepé pedig lecsapott rá és a kapuba lőtt.

Meglepetésre a Porto szerzett vezetést Forrás: AFP/Lluis Gene

Nem örülhettek sokáig a portugálok, miután a honfitársuk, Joao Cancelo egy csel után remekül tekert a hosszú alsóba a 32. percben, nem sokkal később pedig Joao Félix lőtt ziccerben kapu fölé. Raphinha az első félidő hajrájában szintén vezetést szerezhetett volna, de nem talált kaput, a túloldalon pedig Pepé lövését védte Pena.

A második félidő elején Joao Félix bombázott a lécre, majd 10 perccel később már pontosabban célzott, Cancelo remek beadása után lőtt állítgatás nélkül a kapuba, így egy második portugál góllal fordított a Barcelona, amely így tovább is jutott a csoportjából. A Portónak ugyanehhez az utolsó körben nem szabad kikapnia majd a Sahtartól.

Joao Félix gólja győzelmet és továbbjutást ért a Barcelonának Forrás: AFP/Lluis Gene

 

 

Gulácsiék továbbjutóként érkeztek Manchesterbe, sokáig pedig csoportelsőknek tűntek

A G csoportban Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig a hozzá hasonlóan már biztos továbbjutó, címvédő Manchester City otthonában lépett pályára és meglepetésre a meccs elején meg is szerezték a vezetést a németek.

Az elmúlt 17 BL-meccsen veretlen City védelme végig nézte, ahogy a Gulácsit kiszorító Janis Blaswich gólpasszt ad Lois Opendának, aki akadálytalanul jutott el Stefan Ortega kapujáig és a hálóba lőtt.

A 33. percben újabb gólt rúgattak az angolok Opendával, aki előbb Ruben Diast hagyta faképnél, majd Rodrit forgatta meg és lőtt könnyedén a címvédő kapujába.

Lois Openda két gólt lőtt a Manchester City ellen Forrás: AFP/Oli Scarff

A második félidőben Guardiola próbált cserékkel frissíteni, aminek lett is eredménye, hiszen az 54. percben Erling Haaland szépíteni tudott, majd a 70. percben Foden gólja után már 2-2 volt az állás.

A Lipcse még próbálkozott a hajrában, lesgólig is eljutott, de a győztes gólt a City, pontosabban a világbajnok Julian Alvarez szerezte meg, Pep Guardiola csapata ezzel bebiztosította a csoportelsőséget.

A Lipcsében Gulácsi Péter a kispadon ült a meccsen, Willi Orbán továbbra is sérült.

A harmadik helyért, azaz az Európa-liga folytatásért küzdő csapatok meccsén a Young Boys 2-0-ra nyert a Crvena zvezda ellen.

 

A halálcsoport

Az F csoportból a Paris Saint-Germain és a Borussia Dortmund léphetett volna tovább, de a PSG az Angliában elszenvedett 4-1-es vereségért nem tudott visszavágni. A meccs elején Kylian Mbappé sarkazását védte Pope, majd felbátorodtak az angolok, aminek a 25. percben lett meg az eredménye.

Miguel Almiron lőtt kapura, Gianluigi Donnarumma pedig csak kiütni tudta a nem túl erős lövést, amire így Alexander Isak csapott le és közelről a kapuba lőtt.

Alexander Isak használta ki Gianluigi Donnarumma hatalmas hibáját Forrás: AFP/Alain Jocard

A második félidőben többször is komoly fölénybe került a PSG, Nick Pope viszont remekül védett. A csereként beállt Bradley Barcola lehetett volna a PSG hőse, de kihagyta a helyzeteit.

A hajrában Mbappé előbb Pope-ba bombázta a labdát, majd kapu mellé lőtt. A 97. percben a lengyel Marciniak végül egy videózás után tizenegyest adott a PSG-nek, miután Livramento kezére pattant a labda, ezzel pedig hatalmas lépést tett a továbbjutás felé a PSG.

A csoport másik meccsén a Milan már a 6. percben megszerezhette volna a vezetést a Dortmund ellen, miután Schlotterbeck blokkolt kézzel egy lövést a tizenhatoson belül, de a megítélt tizenegyest Olivier Groud kihagyta, pontosabban Gregor Kobel tudott védeni.

A túloldalon Calabria rúgta fel Jamie Bynoe-Gittenst, az ítélet pedig itt sem lehetett más, mint tizenegyes. Marco Reus nem hibázott, így a 9. percben a Dortmund szerzett vezetést.

Az AC Milan a 37. percben egyenlíteni tudott, amikor Samuel Chukwueze egy szép csel után lőtt a németek kapujába.

A második félidőben megint a Dortmund szerzett vezetést, egy szép akció után Bynoe-Gittens lőtt a kapuba, majd Adeyemi lövését csak a kapuból tudta kiszedni Maignan.

A 3-1-es német siker azt jelenti, hogy a Borussia Dortmund továbbjutott a csoportból, a második helyért pedig három csapat küzd majd. A Dortmund a PSG-t fogadja, a Milan pedig Newcaste-be megy az utolsó körben.

 

E csoport

Az E csoportból az Atlético Madrid és a Lazio kerülhetett akár már kedden a legjobb 16 közé. Ehhez az olaszok tettek egy nagy lépést a kora esti meccsen, ugyanis Ciro Immobile hajrában lőtt góljaival 2-0-ra legyőzte a vendég Celticet. A római gárda az egész meccsen veszélyesebben játszott a csoportutolsó skót együttesnél, de helyzeteit a 82. percig nem tudta értékesíteni. Ekkor az olasz válogatott támadó talált be a kapu torkából, majd három perccel később eldöntötte a mérkőzést, ezzel pedig a Celtic ki is esett.

Az Atlético Madrid végül 3-1-re nyert a Feyenoord vendégeként, így az olaszok és a spanyolok is továbbjutottak.

 

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

E csoport:
Feyenoord (holland)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (0-1)
gólszerzők: Wieffer (77.), illetve Geertruida (14., öngól), Hermoso (57.), Gimenez (81., öngól)

SS Lazio (olasz)-Celtic FC (skót) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Immobile (82, 85.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Atlético Madrid 11 pont, 2. (és továbbjutott) Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic 1

 

F csoport:
Paris Saint-Germain (francia)-Newcastle United (angol) 1-1 (0-1)
g.: Mbappé (98., büntetőből), illetve Isak (24.)

AC Milan (olasz)-Borussia Dortmund (német) 1-3 (1-1)
g: Chukwueze (37.), illetve Reus (10., übntetőből), Bynoe-Gittens (59.), Adeyemi (69.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Borussia Dortmund 10 pont, 2. Paris Saint-Germain 7, 3. Newcastle United 5 (5-5), 4. AC Milan 5 (3-7)

 

G csoport:
Manchester City (angol)-RB Leipzig (német) 3-2 (0-2)
g.: Haaland (55.), Foden (70.), Alvarez (87.), illetve Openda (13., 33.)

Young Boys (svájci)-Crvena zvezda (szerb) 2-0 (2-0)
g.: Nedeljkovic (8., öngól), Blum (29.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester City 15 pont, 2. (és továbbjutott) RB Leipzig 9, 3. Young Boys 4, 4. Crvena zvezda 1

 

H csoport:
FC Barcelona (spanyol)-FC Porto (portugál) 2-1 (1-1)
g.: Cancelo (32.), Joao Félix (57.), illetve Pepe (30.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Royal Antwerp (belga) 1-0 (1-0)
g.: Matvilenko (12.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) FC Barcelona 12 pont, 2. FC Porto 9 (10-5), 3. Sahtar Donyeck 9 (7-7), 4. Royal Antwerp 0