Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő az a variálás, ami a november 16-án esedékes Bulgária-Magyarország Eb-selejtezővel kapcsolatban történik. Ahogy azt korábban jeleztük, könnyen lehet, hogy megint módosítani fogják a találkozó helyszínét, mert a plovdivi stadiont építő cég figyelmeztetése szerint a tetőszerkezet építése miatt nem biztonságos a helyszín. Ezek után most ott tart a történet, hogy a mérkőzést Razgradba szeretnék áthelyezni.

A bolgárok félnek a balhétól

November 6-án érkezett a hír, hogy a rendező bolgár szövetség biztonsági okokból megváltoztatta a november 16-i Bulgária–Magyarország Eb-selejtező helyszínét, időpontját, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba.

Rengeteg magyar szurkoló utazott volna Bulgáriába Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) azt kezdeményezte, hogy a november 16-i Bulgária–Magyarország Eb-selejtező mérkőzést Szófia helyett Plovdivban rendezhesse meg, az eredetileg meghirdetett – magyar idő szerinti – 20:45 óra helyett 18 órás kezdéssel. Mivel a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontban, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA a rendkívüli körülményekre tekintettel elfogadta a találkozó zárt kapuk mögötti megrendezését. a bolgár szövetség által kiadott közleményből kiderül, hogy a helyszínváltoztatást az UEFA rendelte el, mert úgy értesültek, hogy szurkolói rendbontás várható Szófiában. Ezért a két szövetséggel egyeztetve az UEFA beleegyezett a helyszín- és időpontváltoztatásba.

Az MLSZ sajnálattal értesült a változásról, és arról tájékoztatja a mérkőzésre jegyet vásárolt szurkolókat, hogy a belépők árát természetesen visszatéríti.

A bolgárok is felháborodtak

A bolgárok is úgy látják, példátlan a döntés, amit az európai szövetség hozott, a magyar drukkerek pedig támogatásukról biztosították a saját szövetségükkel hadban álló balkáni drukkereket.

A sztorit melegen tartó Trud.bg nevű oldal szerint példátlan, hogy az UEFA egy pletykára alapozva hozott meg egy döntést, kizárva és komoly károkat okozva a szurkolóknak.

A lap feleleveníti, hogy a bolgár drukkerek valóban tiltakozni készültek a meccsen, részben a válogatott évek óta kínosan gyenge teljesítménye (hat forduló után két ponttal most is utolsók a csoportban, a Litvánia elleni hazai 0-2 pedig végképp feldühítette a drukkereket), és még inkább a Bolgár Labdarúgó-szövetség vezetése ellen.

A bolgárok márciusban hatalmas verést kaptak a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Trud.bg megemlíti, hogy a tiltakozó szurkolók, ha a távolból is, de számíthatnak a legnagyobb magyar szervezett drukkercsoport, a Carpathian Brigade támogatására.

Mégis mehetnek a magyarok a meccsre?

Egy bolgár ügyvéd, Georgi Gradev a lausanne-i Sportdöntőbíróságra vitte a Bulgária-Magyarország Európa-bajnoki selejtező ügyét. A célja az, hogy az eredeti terveknek megfelelően Szófiában és nézők előtt rendezzék majd a meccset és gyorsított eljárás keretein belül november 13-ig megoldást sürget az ügyben.

Itt az újabb helyszínváltoztatási fordulat?

A Nemzeti Sport írta meg, hogy Plovdiv polgármestere, Kosztadin Dimitrov hivatalos levelet kapott a DZZD College nevű építőipari vállalattól, amely nem ajánlja, hogy 2023. november 13. és 20. között labdarúgó-mérkőzést rendezzenek a Hriszto Botev Stadionban. A szervezet azt írja, hogy az említett időszakban készíti el a tetőszerkezet egy részét, ezért nem tudja garantálni az építkezés, így több szektor és a külső infrastruktúra biztonságát sem.

Az acél tetőszerkezet szerelése rendkívül összetett folyamat, hetekre előre meg van tervezve, mert csak egy futballklub programjához, a stadion fő használójának, a Botev Plovdivnak a programjához van szabva"

– írták a levélben, kitérve arra is, hogy a létesítmény nem felel meg az UEFA előírásainak az ilyen kaliberű mérkőzések megrendezésére, mert a világítás sem felel meg a követelményeknek.

A bolgárok a szerbeket is Razgradban fogadták Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A Nemzeti Sport Bulgáriából származó információi szerint a Bolgár Labdarúgó-szövetség későbbre tervez tájékoztatást adni a helyzetről, azonban a trud.bg most ízt írja, hogy az egyeztetések folyamatosan zajlanak, a legvalószínűbb forgatókönyv pedig az, hogy elviszik a meccset Razgradba, ugyanis az Szófiától öt órányi autóútra van, ezzel pedig könnyen árthat a szövetség a tiltakozni vágyó szurkolóknak.

A Nemzeti Sport megkereste a Bolgár Labdarúgó-szövetséget reakció végett, Viktor Ignatev sajtófőnök pedig szűkszavúan válaszolt.

Ha a mérkőzés helyszínében bármilyen változás lesz, azt a hivatalos csatornáinkon bejelentjük. Jelen pillanatban azt mondhatom, hogy a mérkőzést Plovdivban rendezik meg” – közölte a bolgár szövetség a szóvivője útján.