579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Vágólapra másolva!
Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn.
Vágólapra másolva!

Lebanov József a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában tartott notebookátadón arról beszélt, hogy a rendkívül felgyorsult technikai fejlődés mellett a 2020-as koronavírus-járvány következtében a tanulók jelentős része nem tudott kellőképpen hozzáférni a tantermen kívüli digitális oktatáshoz.  

Kiemelte: a köznevelés eredményességének és hatékonyságának javítása érdekében ezért szükségessé vált egy olyan esélykiegyenlítés, amely révén az intézmények digitális infrastruktúrája fejlődik, a gyermekek informatikai eszközökhöz jutnak, és pedagógus-továbbképzésekre is lehetőség nyílik.

"Az Európai Unió helyreállítási alapja adja meg a lehetőséget, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány negatív következményeit enyhítsék" - fogalmazott Lebanov József, hozzátéve, hogy a Klebelsberg Központ konzorciumvezetőként nyújtott be támogatási kérelmet.

Lebanov József, a Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője a notebookok átadásán a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében 2024. május 13-án. 
Fotó: MTI/Bús Csaba

A főosztályvezető azt mondta: a több mint 200 milliárd forint összegű projekt célja, hogy a jelenléti oktatásban versenyképes, egyenlő hozzáférést biztosító minőségi köznevelést teremtsen, amelyhez a digitális eszközök jelentősen hozzá tudnak járulni.    

A lehetőséggel valamennyi magyarországi köznevelési intézmény, köztük állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati vagy akár magániskola is élhet, és idén tavaszig már 495 fenntartó jelezte csatlakozási szándékát.

A projekt keretében négy éven át felmenő rendszerben a felső tagozatos és középiskolás diákok szülei igényelhetik gyermekeik részére a notebookokat - tette hozzá.
    

Lebanov József felidézte: a projekt keretében tavaly decemberig 1400 településen 2500 iskola 3 ezer feladatellátási helyén 140 ezer digitális eszközt adtak át a hetedik és tizedik évfolyamos tanulóknak, valamint a pedagógusoknak.    

Az idei tanév végéig pedig több mint 1400 településen 2581 iskola 3 ezer feladatellátási helyén 193 ezer hordozható számítógépet kapnak az ötödik, hatodik és kilencedikes évfolyamos diákok, valamint az intézmények.

A főosztályvezető hangsúlyozta: december 31-éig az intézményeknek további modern eszközöket is biztosítanak, egyebek mellett programozható robotokat, illetve drónokat.
    

A projekt a következő tanévben is folytatódik, az akkor ötödikes és kilencedik évfolyamos tanulók számára, a pedagógusok pedig továbbképzéseken vehetnek részt - közölte Lebanov József.

 Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy a notebookok nagyobb része a tanulók személyes használatába kerül, ezzel biztosítva az eszközök tanulást támogató lehetőségeit, és a gyermekek digitális kompetenciáinak fejlődését.

A személyes használatú gépeken túl intézményi használatú laptopokat is biztosít a projekt az iskoláknak, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez.
    

Kecskemét köznevelési intézményeibe összesen 3085 notebook kerül, ebből a Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézmények 2208 hordozható számítógépet kapnak, köztük az esemény helyszínéül szolgáló Kodály-iskolának 179-et adnak - tette hozzá Pálfi Tamás.