Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Akik nem hittek a kéziválogatottban és kikapcsolták a tévét, nagyon rosszul jártak

Göteborg, 2023. december 11. A magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott óriási akarattal, hatalmas szívvel küzdve nyert 23-22-re Horvátország ellen a göteborgi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében. Ezzel a magyar csapat a 10. helyen végzett, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy kivívta az olimpiai selejtezőben való részvétel jogát. 

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Katarzis. Ez a szó jellemzi a legjobban azt az állapotot, amely a magyar női kézilabda-válogatottat érte a horvátok elleni sorsdöntő meccs lefújása után. A szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir így nyilatkozott az Origónak: "Ezen a világbajnokságon volt két meccs, ahol kétszer 15 percig borzalmasan játszottunk.

sajnálom, hogy nem sikerült, ugyanakkor az olimpiai selejtező megszerzése miatt nagyon boldog vagyok. A mostani sikert is nagyon akartuk.

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első 40 percben a nagy akarásnak tényleg nyögés lett a vége, de a csapat hatalmas küzdelemben és óriási szívvel harcolt. A meccs megmutatta, hogy ebben a csapatban van hit, van erő és ennek volt köszönhető ez a győzelem.

Erre ment rá a montenegrói meccs. A horvátokat elbizonytalanítottuk, védekezésben labdákat szereztünk és ekkor hittük el, hogy nyerhetünk. Életem legnagyobb meccse volt, nincs vita. De ez a közösség, ez a csapat tényleg jó és jó velük dolgozni."

Bíró Blanka, a magyar csapat kapusa: "Nehezen találom a szavakat. Csodálatos, amit csináltunk, hogy mínusz 6 gólról visszajönni.

Nagyon jó kis csapatunk van. A védekezésváltás nagyon sokat segített. Ahogy a védekezésünk feljavult, egyből jobb lett a támadóátékunk is. Igazából fel sem fogjuk, hogy mi történt. A küzdés miatt ez a legértékesebb győzelem ezen a vb-n és az utóbbi években is."

Vámos Petra: "Az, hogy a csapat nem adta fel és az utolsó pillanatig küzdöttünk, elképesztő volt. A vb kezdete óta éreztem ezt az energiát, amely az utolsó negyedórában kijött. Fantasztikus csapatsiker ez.

Mínusz hatnál azt éreztem, hogy borzalmasan mérges vagyok magamra, mert nem ment úgy a játék, ahogy szerettem volna. Elképesztő volt nézni mindezt a padról. Nagybetűs csapattá léptünk elő, ez nem vitás."

Albek Anna: "Sok minden kavarog most bennem. Szerintem sokan feladták, lehet, hogy vannak olyanok is, akik kikapcsolták idő előtt a tévét otthon. Így jártak.

Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezt kell tovább csinálni, amit ezen a meccsen az utolsó negyedórában megtettünk."

Lukács Viktória: "Ez volt ennek a vb-nek és ennek az olimpiai ciklusnak a legfontosabb meccse. Tisztában voltunk a téttel.

Úgy voltunk vele, ha ki is kapunk, emelt fővel jöhessünk le a pályáról. Fél órával ezelőtt az olimpia beláthatatlan távolságra volt tőlünk, most meg három lépésre vagyunk tőle. Hihetetlen ez az egész."

Schatzl Nadine: "Istenem, nem hiszem el. Nem tudom, mi történt, végigordítottam az egész meccset. Nem adtuk fel, az utolsó erőnket szedtük össze - nem tudom, hogy honnan. A végén a szerencse is mellénk állt, ez ne tagadjuk el.

Nem nyomasztott minket semmi, nem akarok az első 45 percről beszélni, mert ami most történt, az a lényeg és ebbe kell nagyon erősen belekapaszkodnunk"

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Klujber Katrin: "Igazi csapatmunka volt.

De a védekezés mellett az utolsó negyedóra támadójátéka is fantasztikus volt. Amikor lefújták a meccset, akkor csak ordítottunk, egymás nyakába borultunk és most megyünk ünnepelni."

A világbajnoki tizedik helyezéssel eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán Japánnal, Kamerunnal és a most zajló vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkozik.

A magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint az áprilisi selejtezős torna megrendezésére pályázni kellett, az MKSZ ezt megtette.

A nemzetközi szövetség a jövő héten dönt a rendezőkről.

Mindent egy helyen az Eb-ről