Csalás az egész női kézilabda-vb?

SPO Horizontal JOY HEADSHOT WORLD CHAMPIONSHIP HANDBALL WOMEN'S (SPORT)
Norway's right back #09 Nora Mork celebrates during the preliminary round Group C match between Norway and South Korea of the IHF World Women's Handball Championship in Stavanger, Norway on December 3, 2023. (Photo by Beate Oma Dahle / NTB / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy minden idők legbalhésabb női kézilabda-világbajnoksága lesz a 2023-as norvég-svéd-dán közös rendezésű torna. A norvég újságírók naponta tárnak fel olyan ügyeket, amelyek - szerintük - a hihetetlen kategóriába sorolhatók. Szerdán este olyan cikk jelent meg a norvég sajtóban, amely szerint az egész világbajnokság hatalmas csalás, semmi más.

Csalást kiabálnak

A Nettasvisen című norvég online oldal leleplező cikke után sokan hüledeznek. Nemcsak Norvégiában, hanem a világ összes olyan helyén, ahol szeretik a kézilabdát.

Ez az ügy amúgy először nem Norvégiában, hanem Svédországban robbant ki. Ott írtak először arról, hogy

ennek a vb-nek a sorsolását úgy "intézték", hogy a három rendező országnak kikövezett útja legyen a negyeddöntőig, azaz az olimpiai selejtező eléréséig.

Norvégiának is szépen megágyaztak a sikeres vb-szerepléshez Forrás: AFP/Beate Oma Dahle

A svéd rendezők főmenedzsere, Krister Bergström azt mondta, hogy

a három skandináv ország megegyezett abban, mi lenne nekik a legjobb és hogyan tudnák úgy kialakítani a csoportokat, hogy egymással legkorábban a legjobb négy között találkozzanak csak.

A svédek robbantották ki a balhét

A svéd Aftonbladet újságírója, Johan Flinck írt erről és nyilatkozott is. Számára egyértelmű, hogy a három északi ország szövetsége átlépett egy határt és túl messzire mentek.

"A legérdekesebb az, hogy az olvasók legnagyobb része velem értett egyet" - mondta az újságíró.

Nathalie Hagman, a svéd csapat játékosa. A balhét svéd újságírók robbantották ki Forrás: AFP/Adam Ihse/Tt

Svédország az első kalap leggyengébb csapatát választotta, amely Montenegró volt. Norvégia Franciaországot választotta, így elkerülte annak a lehetőségét, hogy a gallokkal kelljen a negyeddöntőben játszaniuk. Dánia végül Németországot jelölte. A mostani felállás szerint egyik rendező nemzet sem találkozik egymással a negyeddöntőben, ha mindegyik megnyeri a saját csoportját. És milyen érdekes, ez így is történt.

A svédek, a dánok és a norvégok amúgy is rengeteg eseményt rendeznek, ami előnnyel jár. Mit és mennyit engednek meg még nekik, milyen előnyöket biztosítanak még a számukra?"

Hüledeznek a norvégok

A norvég közmédia kommentátora, Jan Petter Saltvedt szerint megengedhetetlen, ami itt történt.

mondja Saltvedt a Nettavisennek.

Kikövezték a norvégok útját is Forrás: NurPhoto via AFP/David Aliaga/NurPhoto/David Aliaga

Az üggyel kapcsolatban a Nettavisen megkereste a norvég kézilabda-szövetséget és a szervezőbizottságot is. Ott - nem meglepően - értetlenül álltak a felvetés előtt.

"Nem is értjük ezt az egészet.

A norvég szervezők tagadták, hogy azért választották a jövő évi olimpia rendezőit, mert véletlenül sem akartak velük játszani a negyeddöntőben. Azt is mondják, hogy a negyeddöntőben vagy a hollandok vagy a spanyolok várnak a norvégokra, így a kemény csatát nem tudják elkerülni.

A szövetségi kapitány semmiről sem tudott

A balhé már akkora, hogy az újságírók azt feszegették: vajon a norvégok szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson tudott-e mindezekről? A szakember nem nyilatkozott, a szövetség viszont azt mondta, hogy az edző nem tudott ezekről a dolgokról.

Stine Bredal Oftedal (balra), a szövetségi kapitány, Thorir Hergeirsson (középen) és segítője, Mia Hermansson Hogdahl (jobbra) semmiről sem tudtak Forrás: AFP/Charly Triballeau

Lózungokat ír az IHF

S mit mond minderre a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, az IHF? Csak a szokásos lózungokat.

Ez nem ellentétes az IHF által hirdetett fair play értékekkel, és csak a kézilabda népszerűségének növelését segíti elő azzal, hogy megteremti a feltételeket ahhoz, hogy minél több szurkoló ismerkedhessen meg a sportággal és ezzel növekedjen a kézilabda népszerűsége."