Vágólapra másolva!
Az iszonyatosan drága belépők miatt a norvég női kézilabda-válogatott sem játszik telt ház előtt a stavangeri DNB Arénában. A 890 norvég koronás jegyeket az emberek karácsony előtt nem tudják és nem is akarják megvenni. A norvég játékosok elkeseredettek, a balhé pedig akkora lett, hogy a jövő héten Trondheimben csökkenteni kell a belépők árait.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a női kézilabda-világbajnokságról.

Horribilis jegyárak Stavangerben

Ezt egy stavangeri szurkoló mondta, miután szembesült azzal, mennyit kellene fizetni a női kézilabda-vb csoportmeccseiért. De nem jártak jobban azok az emberek sem, akik az országban a különböző kézilabda baráti körök tagjaiként szerettek volna meccsre menni.

Hoppon maradtak a norvég rajongók

Sigvard Magelssen a Norvég Kézilabda Baráti Társaság elnöke azt mondta, hogy a magas jegyárak miatt nagy vita robbant ki. "Sokan valójában nem látnak más kiutat, mint otthon maradni és tévén nézni a világbajnokságot. Sok taguntól kaptam olyan reakciót, hogy ezek a jegyek - főleg a családoknak - megfizethetetlenek. Nekem is ez az általános benyomásom" - mondta az elnök a Nettavisennek.

Jól látszanak az üres székek a stavangeri Arénában a norvégok első meccsén Grönland ellen Forrás: AFP/Beate Oma Dahle

Az árak valóban magasak és meghökkentőek. Norvégia hiába a világ egyik leggazdagabb országa, karácsony előtt az emberek itt is megnézik, mire mennyit költenek. Éppen ezért okozott nagy felhördülést, hogy a norvég csapat eddigi két mérkőzésén sem telt meg Stavangerben a DNB Aréna.

nyilatkozták többen.

Ez nem az Ethiad Aréna

Az ügy már a helyi politikusokat is elérte. A stavangeri önkormányzat több képviselője is skandallumnak minősítette a történteket.

hangzottak el megjegyzések arra utalva, hogy a Premier League meccseinek jegyáraival vetekszenek a stavangeri belépők árai.

A csarnokban a legrosszabb helyeken lévő székekért is 400 norvég koronát kértek, amit szintén botrányosnak tartanak. A norvég szövetség kommunikációs igazgatója, Lars Hojem Kvam próbálta védeni a védhetetlent.

mondta a kommunikációs szakember. Hozzátette, hogy a norvég szövetségnek akkor is 40 millió koronába került a rendezés, hogy nem egyedül, hanem társrendezőként szállt be a buliba.

Árcsökkentés Trondheimben

A balhé közben egyre nőtt. A csoportmérkőzések után a norvég csapat Trondheimbe költözik a vb újabb szakaszára.

Itt annyira gyengén alakultak a jegyeladások, hogy a szövetség azonnali árcsökkentést rendelt el.

De ezzel még nem ért véget a sztori. A norvég emberek azt sem értik, mi van azokkal a jegyekkel, amiket a szervezőknek át kellett adni az IHF részére. Ezeket a belépőket aztán a nemzetközi szövetség átadja a szponzorainak, ám ezek a cégek gyakran nem élnek a lehetőséggel és nem küldenek ki a meccsekre senkit. Így aztán a lelátón sok az üres hely. Így volt ez a Norvégia-Grönland mérkőzésen. A DNB Aréna 4200 néző befogadására alkalmas. A jelentések szerint a meccsre 500 jegyet nem tudtak eladni, a hivatalos nézőszám mégis csak 3345 volt.

398 néző a magyarok első meccsén

Ez tehát a helyzet Norvégiában, de nem jobb sokkal az sem, ami a magyar válogatott csoportmeccseinek helyszínén, a svédországi Helsingborgban történik. Itt a magyar-parguayi meccsen 398 néző volt jelen - köztük 30 magyar.

398 néző látta a magyar-paraguayi meccset Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az itteni rendezés totális gazdasági csőd a városnak. Senki sem érti, miért nem lehetett a B-csoport küzdelmeit Göteborgba vinni.

Stavangerben is két csoport meccsei mennek,

simán meg lehetett volna mindezt tenni itt is. Ekkor a csapatokat is megkímélték volna egy felesleges utazástól.

A magyar női válogatott szombaton este 20.30-tól Kamerun ellen játszik. A meccset az Origo élőben közvetíti.