Távolodik Párizs, vereség a svédektől, nem jutott a nyolc közé a kéziválogatott

KLUJBER Katrin
Göteborg, 2023. december 9. Klujber Katrin és a svéd Anna Lagerquist az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 9-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Csak egy félidőn át játszott jól a magyar női kézilabda-válogatott Svédország ellen, de az óriási bravúr nem sikerült, mert a második félidőben nagyon visszaesett a magyarok teljesítménye. A vereség azt jelenti, hogy a mieink már biztosan nem juthatnak be a legjobb nyolc közé. Halvány remény van még a 9. hely megszerzésére, amely szintén olimpiai selejtezőt érhet, de ez már nem csak a mi kezünkben van.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

A magyar női kézilabda-válogatott győzelmi kényszerben lépett pályára szombaton este Göteborgban.

A Scandinavium csarnok szinte teljesen megtelt erre az estére, a svéd szurkolók parádés hangulatot teremtettek. A nap folyamán Montenegró Szenegál, míg Horvátország Kamerun ellen győzött ebben a csoportban - nem borult fel tehát a papírforma egyik meccsen sem.

Pásztor Noémi (b) és a svéd Linn Blohm az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bíró Blanka nagy védésével indult el a meccs, de ezt megelőzően a magyarok eladtak egy labdát saját támadásuknál. A két moldáv bíró a következő svéd támadásnál hetest adott a svédeknek és Bordást is leküldte két percre, de a hetest Bíró Blanka kivédte.

Nagy csend ülte meg ekkor az arénát.

Lehoztuk a kapust és Vámos Petra góljával a magyarok vezettek. 3:24-nél született meg a svédek első gólja, Elin Hansson révén. Az emberhátrányt lehoztuk 1-1-re, majd Schatzl Nadine góljával megint vezettünk. Sajnos, nem sokáig, mert egy elrontott lehetőséget követően egyenlítettek, majd a második hetesüket is elhibázták a svédek. Aztán a 7. percben már ők vezettek 3-2-re. Ekkor a magyarok kerültek emberelőnybe és Klujber révén 3-3 lett az állás.

Szöllősi-Schatzl Nadine az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bátran játszottak a magyarok, Bordás góljával 4-3 volt már ide. Újra előnybe kerültünk és Kuczora góljával már 5-3 lett az állás, kettővel vezettünk. Majd hárommal mert Kuczora akkora gólt lőtt, mint egy ház. A svéd közönség döbbenten nézte, mi történik. Meg mi is, mert Klujber ezen a vébén először hibázott el egy büntetőt. Ezért nagyon nagy kár volt, mert ahelyett, hogy újra hárommal vezettünk volna, a skandinávok egy gólra jöttek fel (6-5). A svéd csapat a 7 a 6 elleni játékot vette elő, ezzel nem tudtunk mit kezdeni és nagyon hamar egyenlítettek. Szerencsére Klujber lőtt egyet, de most már a svéd csapat is belelendült, így a gólok felváltva estek. Aztán újabb hetest kaptunk és ez is kimaradt - most Kuczora Csenge tette naggyá a svéd kapust.

Borzalmas volt ezeket látni, mert egy ilyen szintű csapat ellen ezek a hibák sajnos nem fértek bele.

Böde-Bíró Blanka az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nagyon hosszú gólcsend után Schatzl Nadine a beálló helyén tűnt fel és lőtte be a nyolcadik magyar gólt, majd újra több magyar lehetőség maradt ki. Ezen a szinten nem fért bele egyetlen eladott labda sem. A 23. percben 8-8 volt az állás. Szerencsére mindig akadt egy jó megoldás, most épp Klujber, aki szép betörés után lőtt a kapuba. Bíró Blanka továbbra is csodásan védett. Albek Anna pedig szép visszahúzós átlövéssel megint kettőre növelte a magyar előnyt. Svédországnak időt kellett kérnie. Ez sem segített, mert

jött Vámos és borzasztó nagy gólt lőtt.

Ezzel ismét nyílt az olló, 11-8 volt ide az állás, 4 perccel a szünet előtt. Ekkor Schatzl Nadine ziccerben fejbe lőtte a svéd kapust és ezért kiállították. Szándékosság persze nem volt a dologban. Sokba került mindez, mert Lindquist rögtőn gólt lőtt. Sajnos a szünet előtt még kaptunk egyet - 4 másodpercet kellett volna kibírni - így 30 perc után 11-10-re vezetett a magyar válogatott.

Pedig 11-8-nál a svédek belül védekeztek, ráadásul szabálytalankodtak, de a moldáv bírók másfelé néztek. Hihetetlen, milyen kicsin múlhatnak dolgok.

Klujber Katrin és a svéd Anna Lagerquist az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amit tehát az első félidőben láttunk a magyar csapattól, az várakozáson felüli teljesítmény volt. Különösen a védekezésben, de Bíró Blanka 38%-os védési mutatója sem volt semmi. A második félidőt a magyar csapat kezdte. Rögtön kaptunk egy emberelőnyt. Letettük a labdát a szélre, Győri-Lukács sajnos kihagyta. A másik oldalon Jamina Roberts nem. Elképesztően bosszantó dolgok voltak ezek, mert az emberelőnyben a másik szélsőnk, Schatzl Nadine is hibázott. Belelőtte a kapusba.

Nehezen lehetett erre a szavakat megtalálni, mert ezekkel a megoldásokkal mi hoztuk fel a svédeket, akik a 33. percben újra vezettek. 3.32-nél Győri-Lukács végre megtörte a magyar gólcsendet. Ekkor 12-12 volt az állás.

Keményebb lett a svédek védekezése és fokozatosan bizonytalanodott el a magyar válogatott.

14-12-es hazai vezetésnél a magyar szövetségi kapitány végre időt kért. Köztünk szólva, már előbb is megtehette volna, mert a második félidei magyar teljesítmény egyáltalán nem hasonlított az elsőre. Sem támadásban, sem védekezésben nem sikerült lépést tartani az ekkor már teljes lendületbe jövő svéd csapattal. 15-12-es svéd vezetés után Vámos Petra lőtt egy gólt, de ez is csak a második magyar találat volt 8 perc alatt.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

15-13-as svéd vezetésnél Albek Anna lövését szedte ki a svéd kapus. Fáradni látszott a magyar csapat, sem támadásban, sem védekezésben nem hoztunk jó döntéseket.

Fokozatosan húztak el a svédek, akik tetszés szerint lőtték ekkor már a gólokat. Nem volt ellenszer.

A 44. percben már 18-13-ra vezettek a svédek és innen már tényleg csak a csoda segíthetett volna Magyarországon. Egy varázsló, aki ad egy kis erőt, mert bizony a magyar csapat fáradni látszott, jelezte ezt az is, hogy 14 perc alatt két magyar gól született. Ezzel pedig nem lehetett meccset nyerni.

Nem is tudtuk ezt a csodát véghezvinni. 13 perccel a vége előtt már 6 gól volt a különbség, amely a látottak alapján behozhatatlannak tűnt. Innentől kezdve arra kellett figyelni, hogy minél kisebb legyen a vereség, mert a 9. helyért még ez is sokat számított.

A magyar csapatból ekkor csak Albek Anna tudott felnőni a feladathoz.

Elmaradt a bravúr, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó 10 perc 22-17-es svéd vezetéssel indult. A hajrára visszajött három gólra is a magyar csapat, Golovin Vlagyimir pedig pedig három perccel a vége előtt időt kért. Mellegard góljával aztán a svédek emberhátrányban szerzett góljával eldőlt a meccs, a négygólos különbség pedig végül Roberts betörése után alakult ki.

A magyar válogatott egy félideig nagyszerű játékkal előnyben tudott lenni, a második félidőre viszont kijött a két csapat közti különbség, ami végül azt eredményezte, hogy a Golovin Vlagyimir csapata búcsúzni kényszerült a negyeddöntős álmoktól, ugyanakkor a horvátok legyőzésével még megszerezheti a csoport harmadik helyét, amely a többi hatos eredményeitől függően akár a vb 9. helyét is jelentheti, ami a franciák és a dánok nyolcba jutásával olimpiai selejtezős helyet ér.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Göteborg):
Svédország-Magyarország 26-22 (10-11)
Göteborg, Scandinavium, 10 561 néző, v.: A. Covalciuc, I. Covalciuc (moldovaiak)
lövések/gólok: 40/26, illetve 44/22
gólok hétméteresből: 5/2, illetve 3/0
kiállítások: 4, illetve 6 perc