Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

YouTube-videó segítségével próbálta meg levágni a saját mellét egy transznemű fiatal

lmbtq gender
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Egy 18 éves fiatal "nemi megerősítő" műtétet kísérelt meg végrehajtani saját magán, miután megnézett egy videót a YouTube-on.
Vágólapra másolva!

A jelentésben megnevezett személy épp egy nemi megerősítő műtétre várt, azonban csalódott volt a várólista hossza miatt, ezért döntött úgy, hogy saját maga végzi el a beavatkozást.

Az Új-Zélandi Orvosi Lapban megjelent cikk szerint a 18 éves nő a bal mellének eltávolítását kísérelte meg.

A szaklap szerint 

az illető tettét előre megfontolta, mivel "megnézett egy »hogyan kell« videót a YouTube-on, összegyűjtötte a szükséges felszerelést, megjelölte a bemetszés helyét, valamint készült fájdalomcsillapítással és a vérzéscsillapítással is".

A beteg azonban elbizonytalanodott és "orvosi segítséget kért, mivel aggódott az idegek sérülése miatt". A sebészek ezután "bal oldali masztektómiát és szimmetrizáló jobb oldali masztektómiát" végeztek.

A lap szerint a beteg "tesztoszteronkezelés alatt állt és nemi diszfóriában szenvedett".

A nemi diszfória jelentős szorongást okoz a transznemű emberek számára. Jól dokumentált tény, hogy a transznemű emberek az átlaghoz képest nagyobb mértékű diszkriminációt, zaklatást és erőszakot tapasztalnak"

– állítja a szaklap.

A folyóirat egy tanulmányra hivatkozva azt állította, hogy a nemi identitást megerősítő műtétet megelőzően a betegek jelentős hányadánál nem diagnosztizált szorongást és depressziót fedeztek fel. 

Bár nem minden transznemű ember akar nemi megerősítő műtétet, de az olyan egyéneknek, akik igen, biztosítani kell, hogy minél hamarabb hozzáférhessenek ehhez a szolgáltatáshoz"

 – írják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről