Vágólapra másolva!
A jövő elkezdődött - idézhettük volna a hazai politikai életből ismert szlogent az első- és másodévesek összecsapása után itt Los Angelesben, az 53. NBA All-Star-hétvége pénteki, nyitó eseményét értékelve. Mert bizony LeBron James és Carmelo Anthony, bővebben a kivételesen tehetségesnek tartott 2003-as évjárat már a Nemzeti Kosárlabda Szövetség bajnokságának jövője, tekintve, hogy a nevezett két sztárjelölt még alig töltötte be tizenkilencedik életévét. A közvélemény jelentős része - beleértve David J. Sternt, az éppen húsz éve regnáló zseniális ligaigazgatót is - az újoncok sikerére tippelt a másodévesek ellen, ám a rutinosabb fiatalok a 23 dobásából 17-et értékesítő, 36 pontig jutó, s emellett 11 lepattanót is begyűjtő Amare Stoudemire vezérletével 142-118-ra kioktatták a zöldfülűeket egy olyan összecsapáson, amelynek komolyságát az utolsó öt percben hangos füttyszóval vonta kétségbe a STAPLES Center 19 662 nézője.

Nézegessen képeket az NBA-sztárokról!

Ch. Gáll András jelenti Los Angelesből

Hát igen, a STAPLES Center. Alighanem a földkerekség legszebb sportcsarnoka, gigantikus pakkot - jégkorongot - formáz, talán nem is véletlenül, hiszen itt játszik a Los Angeles King hokicsapata is, a Lakersszel és a Clippersszel társbérletben. A főbejárat előtt Wayne Gretzky és - szerda óta - Magic Johnson kétszeres életnagyságú szobra áll, az érdeklődők fáradhatatlanul fotóztatják magukat a már életükben halhatatlanná vált sportlegendák bronzmása mellett.

Pénteken az All-Star-meccs szereplői másfél órán át a sajtó rendelkezésére álltak a Beverly Hills-i Century Plazában, még a jogi, egészségügyi és lelki problémákkal bajlódó Kobe Bryant és az ilyen kötelező alkalmakat rendszerint kihagyó Shaquille O'Neal is lelkiismeretesen válaszolgatott az újságíróknak. Shaq és Jason Kidd - utóbbi a New Jersey Nets irányítója - még a kislányát, illetve a kisfiát is magával hozta, előbbinek öt gyermeke van, három a mostani feleségétől, egy a korábbi élettársától, s a jelenlegi asszony az előző házasságából is hozott egy csemetét.

Aztán este hatkor feldobták a labdát, és elkezdték az első- és másodévesek a kosárparádét. A sportág játékelemei közül a védekezés ezen az estén nem játszott szerepet, jellemző, hogy a kétszer húsz perces összecsapás első félidejében a "sophomore"-ok, azaz a másodikosok 78 százalékkal céloztak mezőnyből, ilyesmi éles meccsen - ahol már az 50 százalék is csodaszámba megy - elképzelhetetlen. Szinte minden kosár alley-oopból, azaz amolyan kínai figurából esett, amikor a társ által feldobott labdát a levegőben úszva zsákolja be a másik játékos.

LeBron James és Carmelo Anthony egymásnak adogatta a gólpasszokat, nehogy az önzőség vádja illesse őket, de mégsem ők, hanem a másodévesek phoenixi bedobója, a nagyerejű Amare Stoudemire játszotta a főszerepet. Percenként zsákolt, főleg szünet után táltosodott meg, és bár a teljességgel komolytalanná vált utolsó percekben LeBron erősen felzárkózott, a 209 centis Stoudemire megérdemelten kapta az MVP-címet.

Amúgy a közönség nyilván jól szórakozott, még a futballban előforduló trükköket is láthattunk: a seattle-i Ron Murray a torontói Chris Boshnak, a denveri Nené klubtársának, Carmelo Anthonynak adott látványos kötényt...

Másodévesek - Elsőévesek (Rookie Challenge) 142-118 (72-59)Másodévesek: Boozer 25, Stoudemire 36, Ming 6, Ginobili 4, Jaric 12. csere: Nené 10, Murray 25, Prince 18, Dunleavy 6
Elsőévesek: Anthony 17, James 33, Kaman 8, Hinrich 7, Wade 22. csere: Bosh 8, Hayes 1, Haslem 9, Howard 13