Németh Balázs: Hamarosan a 300 ezredik jegy is gazdára talál a budapesti atlétikai-vb-re

Németh Balázs, Schmidt Ádám, Halász Bence, Magyar atléták edzése a stadionban, budapesti világbajnokság, Atlétikai VB, Budapest, Magyarország, 2023. 08. 07., Nemzeti Atlétikai Központ,
Németh Balázs a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Schmidt Ádám Atlétikai Világbajnokság kormánybiztosa, Halász Bence Kalapácsvető
Vágólapra másolva!
Augusztus 19-27. között Budapesten rendezik az év legnagyobb sporteseményét, az egész világot lázba hozó atlétikai világbajnokságot. A versenyre rekord létszámú, 25 fős magyar csapat készül, amelynek egy kisebb csoportja hétfőn sajtónyilvános edzést tartott a vb leendő helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban. A tréning közben Németh Balázzsal, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatójával, és a 400 méteres gátfutásban induló Molnár Jankával beszélgettünk.

Tizenkét nap. Ennyi van hátra az év legnagyobb és legtöbb figyelemre számot tartó nemzetközi sporteseményének a rajtjáig. Az atlétikai világbajnokság a nyári olimpiák és a labdarúgó világbajnokságok után a világ harmadik legnagyobb és legnézettebb sporteseménye. A verseny kilenc napja alatt a világ 200 országában akár egymilliárd néző is figyelheti majd a budapesti közvetítéseket. Csak ennyire fontos esemény...

Hogy mennyire pörögnek a munkálatok, azt jól mutatja, hogy a frissen átadott Nemzeti Atlétikai Központ nagy parkolója szépen megtelt az ott dolgozók autóival, mindenfelé könnyűszerkezetes, a látogatókat kiszolgáló egységeket látni, munkások sürögnek-forognak amerre néznünk. A vb központi helyszínét, a több mint 40 ezer nézőt befogadó impozáns stadiont már hetekkel ezelőtt átadták, olyannyira, hogy a magyar atléták már fel is avatták az országos bajnokság keretében. Ezen a héten pedig már itt készül a magyar csapat is, amelyik a hivatalos nevezések lezárása előtt jelen pillanatban 25 főt számlál.

Kedden a kalapácsvetők és néhány 400-as futó, sík- és gátfutó egyaránt edzésébe pillanthattunk bele.

Németh Balázs a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa a vb-bronzérmes kalapácsvetővel, Halász Bencével (piros felsőben) beszélget Forrás: Ladoczki Balazs

Amíg Halász Bencéék a dobókörből röpették a 7,5 (nőknél 4) kilós sporszereket, a Mondo világszínvonalú rekortánján pedig a sík- és gátfutók végezték a gyakorlatokat, addig egy szélárnyékos helyen Németh Balázst, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a szervezés körüli legújabb fejleményekről. Összefoglalva: elképesztően sok a munka, és, ahogy közeledik a rajt csak egyre több lesz.

Ezeket mind végigjárjuk, és a legapróbb hiányosságot is pótoltatjuk a kollégákkal. Ezt szó szerint éjjel-nappal csináljuk, például az akkreditációs központban éjjel 11-kor fogunk szétnézni, mert akkorra jutunk oda."

És közben folyamatosan érkeznek a külfödi résztvevők, versenyzők, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) munkatársai, valamint a rendezéshez szükséges eszközök és technikák.

"Ma megjönnek a WA szakértői, akikkel mostantól együtt fogunk dolgozni. Érkeznek a sportszerek, amit a futópályát is készítő Mondo nevű cég külön a vb-re készített. Ilyenek a rajtgépek, a magas- és rúdugró szivacsot, állványt.

Augusztus 9-én megnyílik az első akkreditációs közpnt is stadion mellett, és már jönnek a sportolók is, ami újabb feladatot ró a szervezőkre.

"Hétfőn éjfélkor zárul le a nevezés, azaz ezt követően lesz hivatalos az indulók létszáma, így a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) is ekkor fogja tudni a magyar csapat végleleges létszámát. Nekünk pedig ennek megfelelően, a végleges létszámok ismeretében kell beosztanunk a válogatottakat, hogy a tizenegy csapatszálloda közül melyikben lakjanak, illetve kik azok, akiket a korábbi tervekkel ellentétben máshova kell költöztetni" - sorolja a teendőket Németh Balázs.

Kedden azonban nem csak a sportolók végleges létszámát tudjuk meg, de ezen a napon mutatja be a szervezőbizottság a világbajnokság érmeit is.

"Nem csak az érmeket mutatjuk be, de beszámolunk az éremátadáshoz tartozó világujdonságokról is. Az már egy ideje tudható, hogy az éremátadásra nem a stadionban kerül sor, hanem az ún. Medal Plaza nevű helyen,

- mondta titokzatosan Németh Balázs. Kedden azonban minden titokra fény derül.

Németh Balázs (balról) joggal lehet elégedett a szervezőbizottság munkájával Forrás: Ladoczki Balazs

A hétvégén hatalmas vihar csapott le Magyarországra, ami Budapestet sem kímélte, és bizony a világbajnokság utcai versenyeinek (a maratonfutásnak, valamint a 20 és 35 kilométeres gyaloglásnak) előkészítésébe is belerondított.

"Természetesen Murphy törvénye volt, hogy, amikor a legfontosabb feladatot kellett volna elvégezni, akkor jött a vihar. Szerencsére a feltételes mód most már kijelentőre cserélhető, mert a munkálatok rendben zajlanak.

Ezek 60 tonnás szerkezetek, plusz a a kétszer 15 tonna, ami a közel egy kilométer hosszú drótot feszíti. Na, ezt a munkát kellett többször néhány órára leállítani biztonsági okokból. A kollégák azonban ma is megnyugtattak, hogy minden rendben lesz."

A vb előkészületeinek egy kulcsdátuma augusztus 15. lesz. Aznap már csak akkreditációval lehet belépni a világbajnokság helyszíneire, szintén aznap nyitnak ki az edzőpályák a Testnevlési Egyetemen, a Honvéd sporttelepén, és persze a NAK melletti új edzőpálya is. Aznap nyílik a szurolói zóna is, addigra, amivel csak lehet, el akarnak készülni a szervezők.

A végére maradt a jó hír: fogynak a jegyek, amiben komoly szerepet játszik a vb kabalája, YouHuu megjelenése is.

akinek köszönhetően a hétvégén tovább erősödött a hazai értékesítés. De ugyanígy továbbra is özönlenek a jegyigénylések külföldről is. Nem kell rá sokat várni, hogy bejelenthessük a 300 ezres mérföldkövet" - jelentette ki Németh Balázs.

Egyéni csúcsot futna a fiatal magyar gátas

Molnár Janka, a 400 méter gát U23-as magyar csúcstartója ugyan már látott belülről nagy versenyt, például a müncheni Európa-bajnokságon, azért nem tagadja, hogy a budapesti vb számára is különleges lesz. Mint azt az edzése végén az Origónak elmondta, a tréningek már a nagy verseny közeledtével már korántsem olyan kemények, most már a forma csúcsrajáratása van a fókuszban.

- mondta nevetve, hozzátéve, hogy nem is ezt a munkát tervezték elvégezni, de az erős szél átírta a programot.

"Hol nagy szembeszél, hol meg erős hátszél van, ami tudja befolyásolni a munkát. Az ilyen erős szél sem szemből, sem hátulról nem jó. Ha sokáig van ilyen erős szembeszél, akkor 300 méter után vége a versenynek, az utolsó százon már csak az életünkért küzdünk. A hátszél meg közel tud tolni bennünket a gáthoz, amiből könnyű elesni."

Molnár Janka készül a 400 méteres gátfutásra Forrás: Ladoczki Balazs

A sportoló elmondta, örül, hogy a magyar bajnokság után újra kaptak lehetőséget kicsit belakni a Nemzeti Atlétikai Központot.

Molnár Janka elárulta, ha egyéni csúcsot tudna futni 400 gáton, akkor tökéletesen elégedett lenne a vb-szereplésével, ha pedig ez az idő 55 másodperc alatti lenne, az lenne az igazi hab a tortán.

"Ha az előfutamból tovább tudok jutni, akkor ezt az 54-gyel kezdődő időt jó lenne megfutni az elődöntőben. Helyezésben nem gondolkozok, szeretnék szépen szerepelni, és a váltóval megmutatni, hogy mire vagyunk képesek. A 4x400-as vegyes és síkfutó váltóval is elérhetőnek tartom az országos csúcsot. A döntő mindkét számban hatalmas álom" - mondta Molnár, aki elárulta, már nincs annyira elvarázsolva a világsztároktól, kezdi megszokni a jelenlétüket.

Molnár Janka nem tartja magát izgulósnak, de azért most már jócskán van benne drukk Forrás: Ladoczki Balazs

"És szerintem most már mi is tekinthetünk úgy magunkra, hogy igen, ide valók vagyunk, és nem azon kell ujjongani, hogy egy világsztár mellett futhatok" - mondta, de azt azért hozzátette, hogy jó lett volna ismét a 400 gát olimpiai és vb-címvédője, az amerikai Sydney McLaughlin-Levrone mellett futni.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.