Vágólapra másolva!
Az ugandai Victor Kiplangat diadalmaskodott a férfi maratonfutók versenyében vasárnap reggel a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen Szemerei Levente a 40. helyen ért célba.

A klasszikus 42,195 kilométeres távnak 83-an vágtak neki 7 órakor. Az útvonal a nők szombati viadalához hasonlóan a Hősök teréről indult és Budapest belvárosán haladt végig, a futóknak egy rövidebb kör után négy tíz kilométeres kört kellett megtenniük az Andrássy út-Erzsébet tér-Akadémia-Lánchíd-Alagút-Attila út-Várkert bazár-Lánchíd-Andrássy út útvonalon.

A korai kezdés ellenére már szép számú szurkolósereg gyűlt össze a rajtra, a nézők pedig folyamatosan érkeztek és biztatták az atlétákat, akik kifejezetten tempósan indították a versenyt, az első öt kilométert 15 perc alatt tették meg. Ezt követően némileg visszavettek az iramból, így egészen a táv feléig egy kifejezetten sok,

mintegy 30 futó volt tagja az élbolynak, melynek elején többnyire az ugandai, kenyai és etióp futók diktálták az iramot.

Szemerei Levente a célban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Féltáv után egyértelműen iramot váltottak az esélyesek, 30 kilométernél már csupán hatan voltak a közvetlen élmezőnyben, majd azt követően Kiplangat és az etióp Leul Gebresilase még magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, a következő öt kilométert 14:40 perc alatt teljesítették. Ezt a tempót senki más nem bírta, így a címvédő, szintén etióp Tamirat Tola sem, aki sokáig a harmadik helyért harcolt az izraeli Maru Teferivel, de aztán folyamatosan lassult, majd feladta a versenyt.

Az élen az ugandai és az etióp atléta csatája a Várkert bazár után nem sokkal, még a Lánchíd előtt kezdett eldőlni, a 23 éves ugandai leszakította Gebresilasét, és pesti oldalon folyamatosan növelte előnyét, ahol a kordonok mögött ekkor már mindenhol hatalmas volt a tömeg.

Kiplangat győzelmét később már senki és semmi sem veszélyeztette és végül 2:08:53 órás eredménnyel diadalmaskodott,

ezzel egyúttal ő lett az első, aki 2:10 órán belüli idő alatt teljesítette a maratont Magyarországon.

Az utolsó Andrássy úti szakaszon Gebresilase egyre nehezebben mozgott, amit az erejét kiválóan beosztó Maru Teferi kihasznált és a Hősök terére érve megelőzte őt, így ő lett az ezüstérmes (2:09:12 ó).

A mezőny egyetlen magyarja,

Szemerei Levente jó versenyt produkált, saját tempóját jól tartotta és végül egyéni csúcsától (2:16:35 ó) alig elmaradva, 2:17:20 órás idővel a 40. helyen futott célba.

Eredmények:
férfi maraton, világbajnok:
Victor Kiplangat (Uganda) 2:08:53 óra
2. Maru Teferi (Izrael) 2:09:12
3. Leul Gebresilase (Etiópia) 2:09:19
...40. Szemerei Levente 2:17:20