Több ezer embert zártak ki csalás miatt az ország legnagyobb versenyéről

XL Mexico City Marathon Telcel 2023, Mexikó, maraton, maratonfutás, futás, Mexikóváros
Runners in the XL Telcel 2023 Mexico City Marathon, which started at the Estadio Olimpico Universitario 68 and ended in the Zocalo of the capital. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Mexikó legnépszerűbb és legnagyobb futóversenyén, a mexikóvárosi maratonon 11000 indulót is kizártak, amiért az adatok alapján nem teljesítették a 42195 méteres távot.

Az augusztus végén megrendezett versenyen több mint 30000 ember vett részt, és végül a bolíviai Héctor Garibay Flores volt a leggyorsabb, aki 2 óra 8 perc 23 másodperc alatt teljesítette a távot.

Az idei, 40. kiírást a mezőny nagy része befejezte, azonban később kiderült, hogy

mintegy 11 ezer résztvevő a kizárás sorsára jutott.

A hivatalos magyarázat szerint

a jeladójuk adatai szerint ők nem haladtak át legalább egy ellenőrzőponton,

amelyeket a szervezők direkt a táv lerövidítése ellen iktattak be öt kilométerenként.

A korábbi években többször akadt példa arra, hogy a futók különböző járműveket használtak segítségül, vagy levágták a táv egy részét, ezt próbálták elkerülni a szervezők az ellenőrzőpontokkal – sikertelenül.

2017-ben például a 28 ezer célba érkezőből 5800 futót zártak ki hasonló okokból. 2018-ban pedig 29555 ember regisztrált, és mégis 32645 fejezte be a versenyt – a különbséget jelentő 3090, regisztrálatlan futó szintén a kizárás sorsára jutott.

Forrás