Vágólapra másolva!
A házigazda orosz válogatottnak szinte kötelező megnyerni a szombattól május 14-ig tartó szentpétervári jégkorong-világbajnokságot. Az IIHF tavalyi döntése értelmében ez az utolsó A csoportos vb, jövőre már csak egyetlen vb lesz, amelyen a legjobbak automatikusan indulnak, míg egy-két helyre selejtezőt írnak ki.

Sok minden szól az oroszok végső győzelme mellett. A legfontosabb, hogy a keret tagja a világ jelenlegi leggólérzékenyebb játékosa, a tengerentúli profiligában (NHL) szereplő Pavel Bure, aki klubjával, a Florida Panthersszel már kiesett a Stanley Kupáért folyó harcból.

A másik orosz sztár, Alekszej Jasin játéka alig 24 órával a rajt előtt dől el, ugyanis a nemzetközi (IIHF) és az orosz szövetség, az NHL és a játékos kérésére New Yorkban egy független munkaügyi bíróság magyar idő szerint szombat hajnalban határoz arról, hogy az Ottawa Senators csatára szerepelhet-e a vb-n. Jasin bérvita miatt érvényes szerződése ellenére nem csatlakozott a kanadai csapatához, amely az NHL-lel és az IIHF-fel együttesen eltiltotta.

Fotó: Reuters

Burénak (alul) és az oroszoknak
rettentő kínos lenne ilyen
helyzetben végezni

Oroszországban hétéves éremszünet után aranyat várnak a szombaton kezdődő szentpétervári jégkorong vb-n szereplő hazai válogatottól, s nem kevesebb, mint 13 millió dollár tiszta bevételt. Az orosz elsőségre van is esély, hiszen a hazai pálya előnyeit élvezők többsége - 14 játékos - az NHL-ben korongozik.

Hasonlóan rangos esemény házigazdája az orosz városok közül legutóbb Moszkva volt 1986-ban, s ezért is előzi meg felfokozott várakozás a hazaiak szereplését, amely már csaknem politikai kérdéssé is vált. A szombati ünnepélyes megnyitón ott lesz Vlagyimir Putyin elnök - akinek szűkebb hazája a Néva-parti város -, s vendége, Mori Josiro japán kormányfő is (nem véletlenül lett az orosz-japán csúcs színhelye Szentpétervár). Emellett Vlagyimir Jakovlev szentpétervári polgármester újjáválasztásában ugyancsak szerepet kap a hokigála, hiszen a május 14-i vb-zárás után alig néhány héttel kerül majd sor a helyi voksolásra.

A sportkedvelő Putyinhoz egyébként elég közel áll a jégkorong, mert gyakran használ hokis kifejezéseket. Legutóbb a START-2 szerződés moszkvai ratifikálása után fogalmazott úgy, hogy "a korong immár az amerikaiak térfelén van" - ami talán a játék logikájának nem pontosan felel meg, de jelzi, hogy a sportág most az orosz közvélemény érdeklődésének középpontjában áll.

Az előkészületek és a költségek is jelentősek voltak. A 30 évvel ezelőtt épült Jubileumi-csarnokot teljesen felújították - közel 20 millió dollárért -, itt egyszerre négy pályán lehet játszani, a lelátókon pedig 10 500 néző foglalhat helyet. Kifejezetten a vb-re épült (84 millió dolláros költséggel) a 15 400 férőhelyes Első Péter Cár-jégpalota, amely az ünnepélyes megnyitónak és a döntőnek is otthont ad.

A lapokban megjelenő előzetes híradások szerint a győzelemben reménykedő orosz szurkolók máris panaszkodnak a rendezésre. Drágák ugyanis a jegyek - 5-180 dollárba kerülnek -, s sovány vigasz, hogy a több, mint félmillió belépő tíz százalékát diákok között osztják szét, természetesen nem a közönségvonzó mérkőzésekre.

Az újságok panaszkodnak arra is, hogy az összecsapások jó része helyi idő szerint éjfél után ér véget - a kezdési időpontokat a nyugat-európai tv-nézők szempontjait figyelembe véve határozták meg -, így az írott sajtóba a korai lapzárták miatt már nem férnek bele a friss eredmények. A késői kezdések az orosz tv-csatornákat is nehéz helyzetbe hozták, tekintettel az eléggé kötött műsorrendjükre. Így alakulhatott ki az az elég vicces helyzet, hogy az orosz csapat selejtező mérkőzéseit nem is közvetítik egyenes adásban, csak felvételről.

A hokirajongók azonban nem maradnak le semmiről, amennyiben rendelkeznek Internet-kapcsolattal: az előző vb gyakorlatának megfelelően az összes mérkőzésről videobeszámolót lehet látni a www.wc2000.ru címen. A tavalyi norvégiai vb idején ötmillióan csatlakoztak fel a hasonló oldalra, s most várhatóan még inkább nehezebb lesz hozzáférni, hiszen a tengerentúlról nem érkeznek tv-kommentátorok Szentpétervárra.

A Néva-parti városban szinte csak a vb emblémáját, a hokizó jávorszarvast látni a plakátokon, e figurákat árusítják szinte mindenütt a turistáknak, s a 18 ezer, kifejezetten a vb-re érkező külföldi szurkolónak. Az igazi bevételt viszont a jegyeladásból, illetve a szponzoroktól várja a város. A Skoda 60 piros Octaviát adott a rendezőknek, a Nike öltözteti az összes csapatot, de itt van a Tissot, a Zepter, a Knica az Agfa, a Nokia és több más nagy nemzetközi cég is - a főszponzori cím ára egymillió dollár körül mozgott.

A hazaiak e tekintetben sem maradtak le, mert a vb támogatói között van a Baltika sör- és a Liviz szeszgyár, továbbá a pétervári GSM-szolgáltató is. A Liviz különösen örül a reklámlehetőségnek, hiszen az alkohol népszerűsítését Oroszországban is szigorú korlátok közé szorítják a törvények. A szentpétervári szeszgyár szállítja az itókát a vb bankettjeire és fogadásaira is, egyebek között a "Hoki" és az "Orosz" elnevezésű - korong alakú kristályedényekben árusított -, valamint a "Győztes" fantázianevű, a szokottnál erősebb, 45 fokos vodkát.

Fotó: Reuters

A Dominátor nélkül sem lesz őrizetlen a
cseh ketrec

A két tengerentúli gárda, Kanada és az Egyesült Államok tucatnyi profiligással érkezett a vb-re, de ezek a korongosok alapvetően nem világsztárok.

A finneknél is több meghatározó játékos hiányzik, a legfrissebb keretükben nincs benne az Anaheim Mighty Ducks klasszisa, Teemu Selänne. A csapat legismertebbje a veterán, 35 éves Esa Tikkanen, aki Stanley Kupát nyert az Edmontonnal (1985, 1987, 1988, 1990) és a New York Rangersszel (1994) is.

Az 1998-as aranyérmes svédek várhatóan beleszólnak a végső küzdelmekbe, hiszen minden poszton lesz meghatározó NHL-sztárjuk.

A csoportbeosztások:
A csoport:
Svédország, Fehéroroszország, Lettország, Ukrajna
B csoport: Finnország, Szlovákia, Olaszország, Ausztria
C csoport: Csehország, Kanada, Norvégia, Japán
D csoport: Svájc, Oroszország, Egyesült Államok, Franciaország

(MTI)

Ajánló:

Az észak-amerikai profiliga honlapja