Vágólapra másolva!
Miután Magyarország a nyolcaddöntőben az A csoport egyik képviselőjét kapja ellenfélül, megkülönböztetett figyelemmel kell kísérni ennek az eseményeit. A "hatosfogat" kiemelkedően legjobb csapatainak az olimpiai bajnok dánok, a világbajnoki ezüstérmes franciák, és a Eb-2. ukránok számítanak.

Bárhogy is alakul a csoport, azt már a sorsolás után tudni lehetett, hogy Magyarország már a legjobb 16 között komoly ellenfelet kaphat. Lássuk, kik lehetnek a csoport nagy esélyesei.

A csoport legjobbjának nemcsak azért számít Dánia, mert az északi együttes az olimpiai bajnok, hanem azért is, mert az utóbbi esztendők kiegyensúlyozott teljesítménye minden eseményen a legjobbak közé sorolja. A kiöregedő sztárok helyett már egy megfiatalított együttes csetlett-botlott a tavalyi romániai Európa-bajnokságon, ám alig három hete saját bőrünkön tapasztalhattunk: összeérett az új garnitúra. Ugyan a vb-felkészülésnek számító hazai kupán még botladozott a csapat (kikapott például attól a német válogatottól, amely nem is kvalifikálta magát a világbajnokságra), ám az SAP-csarnokban már megleckéztette a Mocsai-csapatot.

A gárda legrutinosabb játékosa a norvég Larvik kapusa, Lene Rantala, aki a vb-n 200. alkalommal szerepelhet a nemzeti csapatban. De húzóembernek számít az a Kristine Andersen is, aki az Ikastban Siti Beát szorítja hétről hétre a cserepadra, vagy éppen a villámgyors - és rendkívül csinos - balszélső, Christina Roslyng Hansen (Viborg). A csoportgyőzelmet már csak azért is illene megszerezni, mert a vetélytársak elleni mérlege minden esetben pozitív, összesen 12 vereséget számlál ellenük...

Franciaország kézilabdás feltámadása rendkívül látványos volt. Az 1997-es vb-n, Németországban még csupán a 10. helyet tudták elcsípni, két évvel később azonban egészen az ezüstéremig meneteltek úgy, hogy a fináléban majdnem meglepték a házigazda norvégokat is. A tavalyi Eb-n ötödik helyükkel kvalifikálták magukat a világbajnokságra, ám közben klubszinten kisebb visszaesés volt tapasztalható: az ASPTT Metz például nem jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe sem. Ennek ellenére a válogatott gerincét a metzi gárda adja, hiszen hatan (Cendier, Lejeune, Myaro, Wendling, Ludwig, Selambarom) onnan érkeztek. A csapat egyetlen légiósa Moreau, aki a dán Randersben kézilabdázik.

Az ukrán válogatottat elméletileg nem kellene bemutatni, hiszen jól ismerhetjük a tavalyi Európa-bajnoki fináléból, ahol legyőztük az együttest. Az idei "visszavágón" is sikerült a bravúr: a novemberi Turcsin Kupán 30-26-ra nyertek Radulovicsék. Igaz, Ukrajna kerete is megváltozott kicsit: Leonyid Jevtusenko szövetségi kapitány nem számolhat egyik legjobbjával, Olena Cigicával, de olyan hírek is szárnyra keltek már, hogy Marina Verheljuk sem egészséges. Mindenesetre az tény: a Szpartak Kijevre és a Motor Zaporizsjére épülő ukránok nem lesznek túl gyengék.

Papírforma szerint Macedónia lehet a csoport negyedik továbbjutója, és amennyiben Magyarország nyer a B csoportban, akkor a nyolcaddöntőben közelebbről is megismerhetjük a balkáni ország kézilabdázóit. Elgondolkodtató, hogy két éve a Kometal Szkopje Bajnokok Ligája-döntőt játszott, a válogatott pedig vb-8. volt, így nem lebecsülendőek macedónok sem. Főleg, hogy visszatért a két legnagyobb sztár: a macedón női kézilabdázás talán mindenkori legjobbja, a négy évvel ezelőtti vb gólkirálynője, Indira Kasztratovics, illetve a másik nehézbombázó, Biljana Naumovszka is. A csapatban egyetlen komoly hiányzó van Klara Boeva személyében, aki a romániai Kárpát Kupán szenvedett súlyos térdsérülést. A cél azonban így is egyértelmű: a legjobb nyolc közé jutás.

Hollandia gyakorlatilag esélytelen, noha a felkészülési tornákon biztató eredményeket értek el (például "csak" négy góllal kaptak ki Dániában), és két éve is megcsípték a 10. helyet a norvég-dán világbajnokságon. A csapat gerince Dániában, illetve Németországban kézilabdázik: a dán GOG Gudmét például öten is erősítik, míg a német bajnok Lützellindenben játszik Roeloffsen és Lamein.

Kína válogatottja ismeretlen, de azért ne feledjük: egymilliárd emberből össze lehet rakni egy ütőképes együttest.

Pincési László