Vágólapra másolva!
Magyarország válogatottja 10-9-re kikapott Horvátország legjobbjaitól a férfi vízilabda Európa-bajnokság péntek esti második elődöntőjében, így vasárnap a bronzéremért játszhat az orosz nemzeti együttessel, amelyet Szerbia-Montenegró csapata vert meg 11-7-re.

Férfi elődöntő:
Horvátország - Magyarország 10-9 (2-3, 3-3, 2-1, 3-2)
gól:
Fatovic 3, Frankovic 2, Hinic, Stritof, Dogas, Buric, Barac 1-1, illetve Kásás 3, Benedek, Biros 2-2, Kiss G., Varga 1-1

Az esti program zárásaként szállt vízbe a magyar és a horvát gárda egymás ellen a Kranjra rázúduló özönvízszerű esőtől kissé lehűlt medencében, de már az első negyedben melengető érzésként hathatott a magyar táborra, hogy Kiss Gergely megszerezte a vezetést.

Előnyből egyenlítettek a horvátok is, majd Varga és Benedek révén 3-1-nél kezdett biztatóvá válni a helyzet, ám elpackázott magyar lehetőségek után fordítottak 4-3-ra a horvátok.

A sajátos pólóslibikóka jegyében ekkor Kásás villant kétszer, távoli bombáival ismét itt volt a vezetés, a félidős szünetben pedig Birosnak köszönhetően szusszanhatott 6-5-ös előny mellett a magyar együttes.

A hetedik találat - már a harmadik játékrész elején - nemcsak azért volt gyönyörű, mert ezzel megint kettőre hízott a különbség, hanem mert Benedek parádés akció végén volt eredményes. Ám a szemet gyönyörködtető megoldások után magyar kapufák következtek, s megint egyenlő lett az állás. Sőt ha Szécsi nem véd ekkor tájt különösen bravúrosan, el is húzhattak volna a horvátok.

Az utolsó hét perc kölcsönös rontásokkal indult, mígnem egy előnyt az ellenfél értékesített, szerencsére Biros a "világ végéről" is betalált. A 8-8-ról a horvátok tudtak elmozdulni, bő egy perccel a vége előtt azonban adódott alkalom az egalizálásra: Kásás Benedek pompás átadását vágta a hálóba. 51 másodperc volt még hátra, amikor kettős előnyből a horvátok bevették a magyar kaput, s bár Kiss és Biros a legvégén még egyenlíthetett volna, a labda mindkétszer elakadt a horvát blokkban.

"Ezúttal rosszul védekeztünk, s a kimagasló egyéni teljesítmények is hiányoztak. Több fontos labdát is elajándékoztunk" - összegzett Kemény Dénes kapitány.

Következhet tehát vasárnap délután (16 óra) a férfi Európa-bajnoki bronzéremről határozó magyar-orosz összecsapás, a finálét Horvátország és Szerbia-Montenegró vívja (18 ó).

A szombati program, nők (Ljubljana):
a 3. helyért: Hollandia-Oroszország 15:30 ó
döntő: Magyarország-Olaszország 17:30 ó

férfiak (Kranj):
a 7. helyért: Görögország - Szlovákia 12 ó
az 5. helyért: Németország - Spanyolország 13:30 ó