Társoldalunk:

Eb-bronzérmesek férfi pólósaink, Szerbia-Montenegróé az arany

Történetének harmadik Európa-bajnoki bronzérmét szerezte meg vasárnap a szlovéniai Kranjban a magyar férfivízilabda-válogatott, amely a kisdöntőben Oroszország legjobbjainál bizonyult jobbnak hat góllal. Szerbia és Montenegró válogatottja megvédte címét, miután a döntőben - hosszabbítás után - 9-8-ra legyőzte Horvátország együttesét.

Férfivízilabda-Eb, a bronzéremért:
Magyarország - Oroszország 12-6 (2-1, 4-3, 3-2, 3-0)
gól: Biros 3, Kiss G., Kásás 2-2, Vári, Varga, Madaras, Benedek, Katonás 1-1, illetve Jerisov 2, Sztratan, Jacev, Csomakidze, Zakirov 1-1.

A mérkőzés előtt a látszat azt sugallta: ha némiképp csalódottan is, de az elődöntős vereséget kiheverve száll vízbe Kemény Dénes legénysége a kranji városi uszodában, ahol az ellenfele a bronzéremért Oroszország együttese volt. Az a gárda, amely felett Kásásék még a csoporttalálkozók keretében az Eb-n mutatott egyik legjobb játékukkal diadalmaskodtak - a sydneyi olimpiai döntő végeredményét hajszálpontosan ismételve - 13-6-ra.

A vasárnap délutáni kisdöntőban Szécsi szemfüles szerelése után az első magyar támadás Molnár zúgó kapufájával zárult, Jerisov, az Eb legjobbjának választott orosz kiállítása után azonban Biros jobb felső sarkos bombája már a vezetést jelentette. Ezt követően viszont a Kemény-csapat tagjai elkótyavetyélték a kínálkozó alkalmakat, szerencsére az oroszok a rendre megkapott emberelőnyökkel sem tudtak élni. Mígnem aztán a negyedik fórt már kihasználták, Biros duplázása mégis magyar előny melletti folytatást eredményezett.

Kásás pompás blokkja indította a második hét perc első magyar akcióját, Molnár büntetőt harcolt ki, s Kásás zárta le méltóképpen a jelenetsort: a négyméterest a léc alá vágta. "Jutalma" egy gyors kiállítás lett, közelebb is zárkóztak az oroszok. 5-8-6 következett ezután, vagyis Kásás-Benedek-Vári volt a labda útja, s utóbbi fórból, közelről végrehajtott húzása célt is ért. Ugyanezt másolta a Benedek-Varga duó, s a center sem hibázott a kezére varázsolt labdával. Egy orosz kontra nyomán csökkent, egy oda ítélt büntető következtében pedig minimálisra apadt az előny, amikor is Kiss Gergely 6-4-re módosította az állást.

A térfélcserét követően a harmadik játékrészt egy Szécsi-bravúr után magyar találat nyitotta: Kásás elronthatatlan passzából Madaras pattintott az orosz kapuba. A 7-5-öt jelentő válasz sem volt csúnya, mégis jobban tetszett az a megoldás, amelyet egy előny csattanójaként alkalmazott az égig emelkedve gólt lövő Biros. A Kemény-csapat maradt a B betűnél, mert Benedek állította be a 9-6-os részsikert jelentő eredményt.

A befejező negyed Kiss balkezes villanásával startolt, Kásás pedig hanyag eleganciával távolról postázta a bal felsőbe a labdát, ami már kegyelemdöféssel ért fel. Katonás 12-6-nál iratkozott fel a góllövők közé, s ugyanő állíthatta volna be a sydneyi végeredményt is, de a duplázás nem sikerült. Ám ezt már senki sem bánta, hiszen a bronzérmet így is könnyedén kaparintotta meg a magyar válogatott.

Kemény Dénes szövetségi kapitány felemás érzésekkel értékelte a harmadik helyet: "Ez az Európa-bajnoki bronzérem nem jelent sikert, de nem is csalódás számomra. Előtte az 1-6. hely egyike volt benne a lehetőségekben, ehhez képest lettünk harmadikok. Mi, éppen a szükségesnél kevesebb közös edzésmunka pótlására, már itt, Szlovéniában megkezdtük a világbajnoki felkészülést. A vébéig hátralévő négy hét elég kell, hogy legyen, hiszen a többieknek sincs több idejük a júliusi barcelonai tornáig. Amin a leginkább változtatnunk kell, az az, hogy ne szenvedjünk, találjunk kiutat akkor is, ha meccs közben szorosabbra fordul az állás, ha közel kerül hozzánk az ellenfél, tudjunk úgy elhúzni és nyerni, ahogyan ma azt az oroszok ellen tettük."

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK