Vágólapra másolva!
Csütörtökön Újvidéken az ugyancsak Eb-résztvevő szerb-montenegrói válogatott ellen tartja Európa-bajnoki főpróbáját a magyar nőikosárlabda-válogatott. A mieink Pécsett edzőtáboroznak, s csütörtökön gyakorol először a csapattal az Achilles-sérüléséből felépült szolnoki center, Papp Krisztina.

Rátgéber László szövetségi kapitány az utolsó pillanatban kötötte le a létfontosságú előkészületi meccset, bő egy héttel a jövő szerdán, szeptember 19-én kezdődő görögországi Európa-bajnokság előtt. A helyszín a szakvezető szülővárosa, Újvidék, nemcsak a személyes kötődés okán, hanem azért is, mert mindössze háromórányi autóútra fekszik a baranyai székhelytől. A mérkőzés - melyet az 1990-es sakkolimpiának is otthont adó SPENS-csarnokban rendeznek - 16.30-kor kezdődik, s a szerb televízió is adja.

"Tizenhárman utazunk Újvidékre, miután Papp Krisztina felépült Achilles-ín sérüléséből, s behívtam a keretbe az Universiadén kiválóan szerepelt Szakács Ildikót. A 187 centis bedobó a 3-as, 4-es poszton jöhet számításba. Amennyiben Papp Kriszta egészséges, Szakács és a Soproni Orsi fiatal tehetsége, Horváth Zsuzsa közül kerül ki a tizenkettedik Európa-bajnoki utazó" - mondta Rátgéber.

A magyar válogatott kerete: Iványi, Englert, Horváth, Csákány, Károlyi, Vajda, Eördögh, Szakács, Seres, Cserny, Kajdacsi, Keller, Papp. Közülük mindössze öten - Iványi, Károlyi, Csákány, Papp, Seres - játszottak két éve, Franciaországban, az Eb-hetedik helyezett együttesben.

A csütörtöki ellenfél, Szerbia-Montenegró tavaly a kínai világbajnokságon tizenkettedik, a 2001-es Eb-n ötödik volt, még Jugoszlávia néven, s az Eb-n 78-58-ra megverte a mieinket. A szerb keret: Bjelcica, Jokovic, Mandic, Radunovic, Stankovic, Veselovski, Delmis, Drljaca, Grubin, Tuvic, Vilipic, Kovacevic.

A magyar kapcsolat roppant erős: Bjelica most is a Szolnok sztárja, Mandic és Vilipic korábban a GYSEV-ben, Tuvic, Grubin és Delmis a MiZo-Pécsi VSK-ban szerepelt.

Ch. Gáll András