Vágólapra másolva!
Három forduló, három győzelem, csoportelsőség - ez a MiZo-Pécsi VSK irigylésre méltó mérlege a nőikosárlabdázók Euroligájában. Csütörtökön a baranyaiak 67-46-ra leiskolázták az olasz bajnoki éllovas Lavezzini Parmát. A Diósgyőri KSK oszták ellenfelét ütötte ki az Európa-kupában.

Euroliga, 3. forduló, B csoport:
MiZo-Pécsi VSK - Lavezzini Parma 67-46 (23-19, 14-8, 14-9, 16-10)
Pécs, 4000 néző, vezette: Cukalovic (szerb-montenegrói) és Kuzmiak (szlovák)
Pécs: Tranquilli 14, Iványi 8, Károlyi 20, Anderson 0, Branzova 2. Csere: Boiko 7, Ambrus 14, Keller 2, Szakács 0.
Parma: Corbani 1, Vilipic 11, McWilliams 16, Costalunga 4, Kuznyecova 3. csere: Mi. Micovic 5, Ciampoli 0, Scanzani 3, Ma. Micovic 3, Dacic 0.

Rátgéber 1988 és 1990 között az újvidéki Vojvodina együttesénél annak a Miodrag Veskovicnak volt a segédedzője, aki jelenleg a Parma és a szerb-montenegrói válogatott szakvezetője - tehát csütörtök este tanítvány oktatta mesterét. Méghozzá alaposan, hiszen percről percre nőtt a különbség. Károlyi Andrea 27 perc alatt 20 pontig jutott, Tranquilli, Iványi és Ambrus szokott remek formáját hozta, s még azt is könnyedén elviselte a csapat, hogy a kezdőötös két centere, Anderson és Branzova összesen két pontot dobott.

A vendégeknél hiányzott a sérült Grubin - valaha ő is Pécsett kosarazott -, az 1992-es olimpiai bajnok orosz Kuznyecova 38 évesen már csak árnyéka önmagának, Vilipic és McWilliams nem volt képes megváltani a világot. A végén már a cserejátékosok is szóhoz jutottak a pécsieknél, akik tehát százszázalékos mérleggel várhatják a most következő gyilkos sorozatot: Vilnius, Valencia, Valenciennes (Pécsett), Brno, Szamara (Pécsett).

Rátgéber László, PVSK vezetőedzője: "Magam sem hittem volna, hogy háromból három győzelemmel kezdjük a sorozatot, de szerencsére bebizonyítottuk, hogy nem leszünk mellékszereplők. Élvezzük a meccseket, s valahogy úgy vagyunk, hogy ez a tizennégy fordulós utazás kellemesebb, mint majdan a megérkezés lesz."

Károlyi Andrea, a mezőny legjobbja: "Szerintem gyengén védekeztünk, s hogy így is fölényesen nyertünk, az azt bizonyítja, mennyire együtt van a csapat. Ami engem illet, akkor játszom jól, ha az erős alapozás után csak meccsek, meccsek és meccsek következnek - mint ahogy most is történik."

Miodrag Veskovic, a Parma vezetőedzője: "Nagyszerű csapattól kaptunk ki, nem volt esélyünk. Csak idő kérdése volt, hogy mikor omlunk össze.

Ch. Gáll András

[origo]