Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik a 2004/2005-ös férfivízilabda-bajnokság, amelynek győztese a sportág hazai történetének 99. országos elsője lesz.

A nyitányt 1904 jelentette, a pólótörténeti dicsőség pedig a BÚE, a Balatoni Úszó Egylet csapatáé, amely az első kiírásban diadalmaskodott. Azóta - leszámítva az első világháború miatt kimaradt három esztendőt - minden évben avattak bajnokot, legutóbb, sorozatban negyedszer, a Honvéd - legújabbkori nevén a Domino-BHSE - nyert, a legtöbbször azonban az Újpest férfi vízilabdázói örülhettek: a lilák összesen 26 alkalommal jutottak bajnoki címhez, míg utánuk az FTC (21 elsőség) és a Vasas (13) következik ebben a sorban.

A szombaton startoló ob I-es küzdelemsorozatban 12 csapat vesz részt, amely oda-vissza alapon mérkőzik meg egymással, vagyis mindenki találkozik mindenkivel az őszi (2004. október 23. és december 18. között), majd a téli-tavaszi idényben (2005. január 15.-március 23.) is.

Az alapszakaszt követően a legjobb négy küzd meg két párban a rájátszás nyitó fázisában (április 2-23.), hogy aztán a két győztes szálljon vízbe már a bajnoki titulusért, amelyhez három meccset kell nyerni. A döntőre kijelölt játéknapok: 2005. április 27., 30., május 3., 7. és 11.

A rajt előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szövetség egyik kiemelt szponzora támogatja az új bajnokságot is, amely így változatlanul ING ob I néven fut. A csapatok nagy többségének képviselői is jelen voltak, s persze az erőviszonyoknak megfelelő esélylatolgatást lehetett hallani tőlük.

Természetesen a Domino-BHSE címe megvédésére készül, bár Novák Ferenc szakosztály-igazgató úgy véli, cseppet sem ígérkezik könnyűnek számukra ez a bajnokság, még ha a tavalyi legfőbb rivális Vasas alaposan meggyengült is több olimpiai bajnokának távozása következtében, miközben Olaszországból a Kőér utcába tette át működése színterét a Honvéd, egyszersmind a válogatott csapatkapitánya, Benedek Tibor.

Tudniillik a TEVA-VasasPlaket nagyszerű "előidénykezdést" produkált, hiszen - soraiban két megmaradt athéni aranyérmesével, a Steinmetz fivérekkel - előbb megnyerte a Magyar Kupát, majd néhány napja csoportelsőként jutott be az Euroliga legjobb 16 együttese közé, ahol tavalyi győztesként, mondhatni alanyi jogon eleve ott van a Domino-BHSE gárdája.

Méhes Jenő, az angyalföldiek szakosztályvezetője visszafogottan úgy fogalmazott, hogy a jelentős átalakuláson átment piros-kékek a rájátszásba mindenképpen szeretnének bekerülni, és hogy a Vasast minden ellenfelének nagyon komolyan kell vennie.

Beleszólhat még a honi bajnoki sorrendbe a fél BVSC Hevesbe településével megerősödött Brendon-ZF-Eger, továbbá a három, egyformán a LEN Kupában érdekelt csapat, az UTE-VB Leasing, a Szeged-Beton VE és a Betonút-FTC is.

A tájékoztató keretében Martin György, a szövetség elnöke egyfelől agggodalmának adott hangot a versenysportra, benne a pólóra is jutó állami pénzek kilátásba helyezett drasztikus csökkentése miatt, másfelől kiemelt eseményekről adott számot. Ami az előbbit illeti: az esetlegesen kieső bevételek pótlására találták ki és szánják bevezetni már novembertől a skandináv lottó mintájára működő Póló-Lottót, mely játékban 28-ból kell majd 5 számot eltalálni.

A válogatottaknak pedig december 22-re terveznek gálafellépést: ekkor lenne a Komjádi uszodában előbb egy Budapest-Vidék női válogatott összecsapás, majd a sydneyi ötkarikás aranyérmét Athénban megőrző férfi válogatott szállna medencébe Szlovákia nemzeti együttese ellen.

A hazai bajnoki és nemzetközi kupameccsek mellett külön színfoltja lesz az idei pólós idénynek a november 6-i budapesti Szuperkupa-döntő, amikor is az Euroliga-győztes Domino-BHSE és a LEN Kupát legutóbb elhódító spanyol CN Barcelona csap össze a legjobb európai vízilabdacsapat címéért.