Vágólapra másolva!
Hiába vezetett a mérkőzés egyes szakaszaiban már hét góllal is a magyar férfikézilabda-válogatott Szlovákia ellen a Horvátországban zajló világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, végül kénytelen volt megelégedni egy 24-24-es döntetlennel. Kedden szünnap lesz a vébén, szerdán Argentína következik.

Pincési László helyszíni tudósítása Eszékről

Férfikézilabda-világbajnokság, A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Szlovákia 24-24 (12-6)
Eszék, 3500 néző
v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
gól: Ilyés 5, Iváncsik 5, Nagy 5, Császár 3/1, Eklemovics 3, Iváncsik T. 2, Gál 1, illetve Sulc 9, T. Stranovsky 3, Valo 3, Antl 2/2, Kopco 2, Pekar 2, Kukucka 1, Petro 1, M. Stranovsky 1/1

Bő két órával a magyar-szlovák találkozó előtt Hajdu János és csapata ismét kiült kicsit a nézőtérre, s belepillantott a román-argentin összecsapásba. A későn érkező Gál Gyulának már csak a lépcsőn maradt hely, s amíg kiosztott pár autogramot, a vasárnapi mérkőzésről kérdeztük.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ennyien eljöttek Magyarországról, hogy segítsék a csapatot, remélem, ezúttal is örömet okozunk nekik. A románok ellen akadtak nehézségeink, de aztán csak összekaptuk magunkat."

Arra a kérdésre, hogy ennyire mély gödörből, hatgólos hátrányról hogyan lehet visszakapaszkodni, a Veszprém beállósa lazán válaszolt: "Hát így! Nem mondom, hogy ezt terveztük, de bárcsak mostantól minden mérkőzés így alakulna, s a végén mi nyernénk eggyel."

A sajtóközpontban a mérkőzés előtt elterjedt a hír, Nenad Puljezevics komoly betegséggel küzd. A horvát kollégák nyomozásba kezdtek, de kiderült, csupán tréfáról volt szó.

A horvát RTL vasárnap esti adásában a Veszprém egykori kapusa, Vlado Sola nyilatkozta azt, Puljezevics azért hízott el, mert beteg, s ezúton kíván neki jobbulást. Azonnal érdeklődtünk a magyar csapatnál, de kiderült, semmi sem igaz, kacsa az egész.

Forrás: [origo]

Mocsai Lajos az eszéki csarnok lelátóján

A mérkőzés kezdete előtt a helyik rendőrség levetette a nem kézilabda-mérkőzésre való transzparenseket, és az is eldőlt, hogy Katzirz Dávid mellett Harsányi Gergely a másik magyar kimaradó a meccsre nevezett keretből.

Kiválón rajtolt az együttes, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szlovák hatosfalat nekünk találták ki. Nagy kétszer, Eklemovics 9 méterről, felugrás nélkül is átlőtte.

A magyar védekezés olyan hatékonynak bizonyult, hogy Fazekas alig találkozott a labdával, sikerült többször leindítani, tíz perc alatt 7-1-es előnyre szert tenni nem túl gyakori kézilabdában.

Időt is kértek a szlovákok, de ezzel csak a száguldó magyar expresszt tudták megállítani. A falat ellenben képtelenség volt áttörni, ennek köszönhetően azt is túléltük, hogy tíz percig gól sem lőttünk (8-3).

A félidő hajrájában azért támadásban is akadtak újabb szép momentumok, a 12-6-os előnyünket csak az utolsó perc kis közjátéka árnyékolta be: Gál összecsúszott Stochl kapussal, akit hosszan kellett ápolni, miközben a két szövetségi kapitány is összeszólalkozott.

Forrás: AFP

Gál Gyula harcosságára ezúttal sem lehetett panasz, a Stochl-esetnél azonban mintha kicsit túlpörögte volna a meccset

Nyugodt második félidőre készült a magyar szurkolósereg, bár ne tette volna. Fordulás után négy gyors szlovák gólra egy üres ásványvízes palack volt a magyra válasz (13-10). Ennél többet ért Császár, majd Ilyés gólja - a veszprémi átlövő test mellett visszahúzott lövésére még a nézőtéren helyet foglaló klubedző, Mocsai Lajos is csettintett.

"Dobd be, b... meg, mit szórakozol?!" - fakadt ki Hajdu János, miután Putics második hetesét is elhibázta. Dühönghetett, hiszen a 42. percre ötöt ledolgozott félidei hatgólos hátrányából az ellenfél (15-14).

18-15-nél még reménykedtünk a feltámadásban, ám az 51. percre bekövetkezett a negatív szenzáció, Sulc góljával egyenlített Szlovákia (19-19). Hajdu időt kért, Iváncsik Gergő, majd Tamás is gólt szerzett. Azt hihettük, az utolsó percek izgalmát legalább az teszi majd elviselhetővé, hogy tartjuk állandó 1-2 gólos előnyünket. Az 57. percre ez a remény is elillant: 23-23.

A thrillert fokozta, hogy Iváncsik Gergő a lelátóra passzolt, Puljezevics indítását Kukucka fülelte le, Eklemovics gólja csupán arra volt elegendő, hogy Sulc a lefújás előtt 3 másodperccel ne győztes, csak egyenlítő gólt szerezzen.

A 24-24-es eredmény annak ismeretében nem jó, hogy ha Szlovákia jut tovább a magyarokkal, akkor egy vesztett pontja már biztosan lesz a Hajdu-csapatnak.

Hajdu János szövetségi kapitány: "Egy félidős jó játék nem elég senki ellen! A szünet után a szlovákok sokkal agresszívebbek voltak, nem adták fel, és szívvel mentek tovább. Abból, hogy a szlovák kapus és mi jól ismertük egymást, Stochl került ki jól. Így is nyerhettünk volna. Csak remélem, ezt a döntetlent nem visszük magukkal a középdöntőbe. Az argentinok ellen győzni kell, az olimpiai bajnok franciákkal szemben pedig mindent megpróbálunk a szép eredmény érdekében. Jól jön a pihenőnap."

Az A csoport további eredményei:
Franciaország - Ausztrália 42-11 (20-3)
Románia - Argentína 30-26 (15-13)

A csoport állása:
1. Franciaország 6 pont (már továbbjutott)
2. Szlovákia 5 (98-61)
3. Magyarország 5 (95-68)
4. Románia 2
5. Argentína 0 (77-90)
6. Ausztrália 0 (40-130)