Vágólapra másolva!
Le kellett ragasztani több feliratot Ryan Miller és Jonathan Quick amerikai jégkorongkapusok maszkján, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata tiltja a reklám-, a demonstratív vagy a propagandacélú szövegeket. A svéd Nicklas Lidström újabb aranyéremről álmodik, a szlovák Marian Gaborik csúnya lábsérülése miatt kihagyja csapata első két mérkőzését, a cseh Jaromir Jagr megnövesztette a haját.

Az amerikai kapusok közül a buffalói Millernek a "Miller Time" és a "Matt Man", a Los Angeles-i Quicknek pedig a "Support Our Troops" (Támogatjuk seregünket!) feliratot kellett letakarnia. A két kapus a klubrendezvényeken nyugodtan megjelenhet a feliratos maszkban, de az olimpián ez tilos.

A Miller Time amúgy - túl azon, hogy a kapus nevére utal - egy sörgyártó cég szlogenje. A Matt Man felirattal - amelynek eltakarása miatt a kapus nagy csalódottságát fejezte ki - rákban elhunyt unokatestvérének állít emléket.

Az amerikai együttes közép-európai idő szerint kedd este 9-kor vívja a férfiak hokitornájának nyitómeccsét Svájc legjobbjai ellen.

Lidström újabb aranyat szeretne

Nicklas Lidström, a hokitörténelem egyik legjobb hátvédje bízik benne, hogy Svédország lesz az első kétszeres olimpiai bajnok azok után, hogy az észak-amerikai profiliga (NHL) elengedi legjobbjait.

Az NHL-eseket is felvonultató játékokon 1998-ban Csehország, 2002-ben Kanada, 2006-ban pedig - Lidström győztes találatával - Svédország lett a győztes.

"Úgy gondolom, Kanada és Oroszország a két legjobb csapat, amelyet le kell majd győzni az aranyéremért. Hozzátenném, Finnország és Csehország sem esélytelen, akárcsak az Egyesült Államok" - mondta az NHL-ben hatszor az idény legjobb védőjének választott hokis, aki áprilisban tölti be 40. életévét.

"A visszavonulással most nem foglalkozom. Ez az, amire majd a szezon végeztével gondolhatok" - fűzte hozzá Lidström.

Gaborik kihagyja az első két meccset, Getzlaf játszik

Marian Gaborik, a szlovák jégkorong-válogatott egyik legjobbja lábsérülés miatt kihagyja csapata első két mérkőzését, ugyanakkor a kanadai Ryan Getzlaf felgyógyult és vállalja a játékot.

A New York Rangersben légiós Gaborik egy hete edzésen ütközött az ugyancsak olimpikon svéd Henrik Lundqvist kapussal, akinek a korcsolyapengéje felvágta a csatár combját.

Gaborik a csehek és a világbajnok oroszok elleni két csatát hagyja ki, ám a közép-európai idő szerint vasárnap hajnali, lettekkel szembeni összecsapáson már minden bizonnyal ott lesz.

Az első meccsen kérdéses még Marian Hossa (Chicago Blackhawks) és Miroslav Satan (Boston Bruins) szereplése is. Előbbi a szombati bajnokin szenvedett el egy komoly ütközést, és még nem kapott orvosi engedélyt a játékra, Satan pedig a karját fájlalja, és még ő sem tudja, bevethető lesz-e.

A kanadai Gezlafnak (Anaheim Ducks) korábban a bokája fájt, ám hétfőn jelezte: nincs semmi panasza, így már a norvégok ellen - a szerda hajnali mérkőzésen - is pályára lép.

Sámsoni Jagr

Jaromir Jagr világhírű cseh jégkorongozó - akárcsak a bibliai Sámson - a hajában bízik: újra megnövesztette, és reméli, szép eredményt tud elérni csapatával.

"Kérdeztem magamtól: miben tudnék a régi, 15 évvel ezelőtti önmagamhoz hasonlítani? Nem megy már úgy a góllövés, nem megy úgy a játék. Hát ismét megnövesztettem a hajam" - tréfálkozott a csatár, aki hétfőn ünnepelte 38. születésnapját, és a pénteki megnyitón ő vitte hazája zászlaját.

Jagr 1990-ben, amikor berobbant az NHL-be, szintén hosszú hajjal játszott. A Pittsburgh Penguinsszel 1991-ben és 1992-ben Stanley-kupát is nyert. Később a válogatottal 1998-ban olimpiai, 2005-ben pedig világbajnok lett, így bekerült abba a 22 fős elittársaságba, amelynek tagjai a három legfontosabb sportági trófeát begyűjtötték.

A cseh támadó az NHL-ben 1273 mérkőzésen 1599 pontot gyűjtött, ezzel az örökranglista kilencedik helyén áll. Két éve elhagyta Amerikát, és jelenleg az orosz nyílt profi bajnokságban, a KHL-ben érdekelt Avantgard Omszk alkalmazottja. "Nem sajnálom, hogy elmentem, és nem tudom, mi lesz nyáron, amikor lejár a szerződésem az Omszknál" - tette hozzá.