Társoldalunk:

NFL-es bírói stílust szeretne a magyar pólókapus

2011.01.26. 10:24

Gergely István szerint meg kell változtatni a vízilabda szabályait ahhoz, hogy a sportág versenyképesebb, egyben a médiának, a közönségnek és a szponzoroknak eladhatóbb legyen. Az olimpiai bajnok kapus az amerikaifutball mintájára az ítéleteket hangosan magyarázó játékvezetést szeretne.

Gergely egy TF-en tartott konferencián beszélt, többek között az ítéleteket a közönségnek kihangosítva magyarázó bírók bevezetését sürgetve.

"Ma a vízilabda a legsikeresebb csapatsport idehaza, de ez nem biztos, hogy így marad" - kongatta meg a vészharangot a kétszeres olimpiai bajnok, majd hozzátette: "Nem lehet látni, mi történik a víz alatt, a közönség számára ezért sokszor nehezen követhető a játékvezetők ítélete. A megoldás az lenne, ha az amerikaifutballhoz hasonlóan a vízilabdában is beszélő bírókat alkalmaznának, akik három-négy szóval hangosan elmagyaráznák ítéleteiket, például hogy ki, milyen szabálytalanságot követett el."

A sportmenedzseri diplomát is szerzett kapus szerint növelni lehetne a nézőszámot, ha a magyar bajnokság nem szeptembertől júniusig tartana, hanem a szezont kitolnák a nyári hónapokra, amikor más sportágakban holtidény van.

"Sajnos a kéziseknél és a kosarasoknál is velünk egyszerre rendezik a bajnokság rájátszását, ami megosztja a nézők és a média érdeklődését, és ennek a szponzorok sem örülnek. Nem véletlen, hogy amíg a bajnoki meccseinkre alig négy-ötszázan jönnek ki, addig a válogatottal nyáron rendre több ezer néző előtt játszunk a Margitszigeten" - tette hozzá a Groupama-Honvéd pólósa.

Gergely úgy látja: jobban össze kellene hangolni a különböző csapatsportágak versenynaptárát, hogy egy-egy klub szurkolói hétvégenként több sportág meccseire is ki tudjanak menni, ezzel is emelkedhetne az egyesületek jegybevétele.

A kapus szerint a vízilabdának újra szabadtéri sportággá kellene válnia. A fedett uszodákban nehéz olyan hőmérsékletet teremteni, ami a fürdőnadrágos játékosoknak és a kabátban érkező nézőknek egyformán megfelelő. "Kijön egy fiatal télen az uszodába, s mivel nincs ruhatár, nagykabátban üli végig a meccsünket. Leizzad, hazamegy, jól megfázik, s egy életre elmegy a kedve a vízilabdától."

Gergely úgy érzi, jobban oda kellene figyelni a sportvezetők kiválasztására is: "Attól, hogy valaki olimpiai bajnok, még nem biztos, hogy jó vezető lesz, aki ért a joghoz, vagy a költségvetés készítéséhez."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK