Vágólapra másolva!
Mihajlo Mihajlovski, a SEHA Liga elnöke pletykának nevezte azt a sajtóértesülést, hogy 150 ezer eurót kellene fizetnie a dél-kelet európai kézilabdacsapatok régiós bajnokságában induló kluboknak, de azt elismerte, a szállás, az utazás és a bírók költsége a csapatokat terhelné. A Gazprom által finanszírozott liga költségvetése ugyanis tízcsapatosra tervezett, azonban több érdeklődő is indulna a következő idényben.

Június 15-én dönt a dél-kelet európai kézilabdacsapatok régiós bajnokságának esetleges bővítéséről a SEHA Liga vezetése. A 2013-14-es idényben összesen tíz csapat indult, két horvát (CO Zagreb, Nexe), két macedón (Vardar, Metalurg), két szerb (Vojvodina, Partizan), illetve a Borac (bosnyák), a Lovcen (montenegrói), a Meskov Breszt (fehérorosz) és a Tatran Presov (szlovák).

A következő idény iránt azonban három szlovén (Gorenje, Celje, Maribor), két lengyel csapat (Plock, Kielce), valamint a román Constanta mellett élénken érdeklődik a Veszprém és a Szeged is. A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége múlt kedden egyhangú szavazással úgy döntött, hogy engedélyezi a két magyar klubnak, hogy csatlakozzon a SEHA Ligához. Vetési Iván, az MKSZ elnöke akkor azt mondta, szinte biztosra vehető, hogy a Bajnokok Ligája négyes döntőjére készülő veszprémiek élni fognak ezzel az új lehetőséggel, az EHF-kupában ugyancsak Final Four-szereplő szegediek viszont még nem hozták meg a végleges döntést.

Akár a SEHA Ligában is lehet Veszprém-Szeged csata Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Egyre nagyobb a liga iránti érdeklődés, a románok például a jövő héten csak azért utaznak Belgrádba, hogy a csatlakozás feltételeiről tárgyaljanak" - nyilatkozta Mihajlo Mihajlovski, a SEHA Liga elnöke. Hozzátette, ha bővül a mezőny, akkor új szponzort is találni kell, a jelenlegi főtámogató, a Gazprom ugyanis tíz csapatra tervezte meg a költségvetést (amely évi egy-másfél millió euró lehet).

Mihajlovski cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy az érdeklődő szlovén kluboktól 150 ezer eurót kért volna a csatlakozásért, de azt elismerte, hogy a kluboknak vagy a szövetségnek pénz kell invesztálnia a sorozatba. "Nagyon egyszerű: az utazást, a szállást és a bírókat a kluboknak kell kifizetniük" - mondta.

Az elmúlt két szezonban hiába csábították a legjobb magyar klubokat, valódi igény csak a mostani tárgyalások során mutatkozott. "A helyi szövetség már megadta az engedélyt, de a csatlakozás nem lesz olyan könnyű, mint ahogy a magyarok gondolják. A kérdés még mindig nyitott, hogy lesz-e fedezet a klubok költségeire, június 15-ig kell lefolytatni minden tárgyalást" - nyilatkozta Mihajlovski.

Az idei sorozat Final Fourját áprilisban Újvidéken rendezték, a győzelmet a Vardar szerezte meg, miután 29-27-re verte a Breszt együttesét. A harmadik helyért a CO Zagreb 36-28-ra győzött a Tatran Presovval szemben.