Férfias vízilabdával az olimpiai arany a cél

2016.02.02. 11:29

Szerződést hosszabbít a szövetség Bíró Attilával, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányával. A megállapodás a 2017-es budapesti világbajnokság végéig szól. Bíró Attila vezetésével januárban Európa-bajnok lett a csapat Belgrádban, az első hellyel kvótát is szerzett a nyári riói olimpiára.

"Komoly mérföldkőhöz érkeztünk, az elkövetkezendő másfél év alapjaiban határozhatja meg a szakág megítélését. Az, hogy első magyar csapatként kiharcoltuk az olimpiai részvételt, önmagában nem kis fegyvertény, ám nem szeretnénk megállni" - nyilatkozta a sportági szövetség (MVLSZ) honlapjának a szakember, megemlítve, hogy a folytatásról szóló szerződést ugyan még nem írták alá, de már csak formaságok vannak hátra.

Az ötkarikás esélyeket illetően a kapitány elmondta, csapatával a győzelemért utazik majd Rióba. "Ebben mindenki biztos lehet! Viszont egy olimpia semmihez sem hasonlítható verseny, a lélektani tényezőknek még nagyobb jelentősége lesz" - tette hozzá.

Bíró Attila Eb-t nyert a női válogatottalForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bíró Attila a belgrádi győzelem után másfél héttel adott interjúban kiemelte, hogy az olimpia után „következhet a hazai világbajnokság, ami jó, ha egyszer adódik az ember életében, szóval a lehetőség adott, hogy igazán nagyot alkossunk".

A szakvezető kitért rá, hogy a belgrádi Eb-győzelemnek külön értéke van. "A női vízilabdának érezhetően megdobja a tetszésindexét egy effajta siker. Tíz-tizenöt éve is fejlődőben volt ugyan a női póló, ám az azóta eltelt idő hozta meg igazán a változást. Vagy kétszáz százalékot javult nézhetőségben, taktikában, küzdésben, fizikai állóképességben, lövő erőben" - mondta. 

Keszthelyi Ritáékra a következő fél évben több erőfejlesztés várForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felvetésre, hogy az európai csapatokkal felveszi a válogatott a versenyt, a tengerentúliak elleni erőpróba viszont jóval nehezebbnek ígérkezik, Bíró Attila kiemelte, hogy az ausztrálok, de legfőképpen a világbajnok amerikaiak milyen férfias vízilabdát játszanak.

"Éppen ezért nem meglepetés, hogy a következő fél évben több erőfejlesztés szerepel majd a programban. Utóbbi csapat momentán kilóg fölfelé a mezőnyből, ám nem legyőzhetetlen, bizonyítja ezt a kazanyi világbajnokság is, amelyen az olaszok csak elkapták őket. Biztos vagyok abban, hogy ellenük sem leszünk majd esélytelenek" - nyilatkozta a Waterpolo.hu-nak a női válogatott szövetségi kapitánya.