Vágólapra másolva!
Fehéroroszország keddi győzelme miatt a magyar jégkorong-válogatott kiesett a világelitből az oroszországi világbajnokságon, így jövőre újra a divízió I/A csoportban szerepel majd.

Jégkorong-világbajnokság, B csoport, 7. forduló:
Fehéroroszország – Franciaország 3-0 (0-0, 2-0, 1-0) - az élő közvetítés
gól: Sztasz (26., 45.), Platt (39.)

Nem sok jót jelentett, hogy a sorsunk a franciák kezében volt, hiszen elég kevés olyan esetre emlékszünk, amikor egy magyar csapat jól jött ki abból, ha két másik válogatott meccsén dőlt el, hogy mi lesz velünk.

Abban bízhattunk, hogy a beloruszok ugyanolyan szétesett csapat benyomását keltik majd, mint eddig a vébé nagy részében, de ők is átérezték a meccs súlyát, mert nekiestek a franciáknak. Akik nem igazán tudták felvenni a tempót, már 49 másodperc elteltével emberhátrányba kerültek, és ezt további két kiállítás követte az első harmadban.

Huet egy darabig csodát csinált

Hogy mégis 0-0 állt az eredményjelzőn, azt kizárólag Huet-nek köszönhették a franciák, a korábbi NHL-kapus halmozta a bravúrokat, és amikor már rajta is túljutott a korong, akkor a bírók ítélték úgy, hogy szabálytalanok voltak a fehéroroszok.

A középső játékrész elején pedig Huet bosszantotta a beloruszokat azzal, hogy egy kettős emberelőnyben egymás után védte a lövéseket. A 26. percben megszerezték a vezetést a fehéroroszok, Koval védett szépen, és abból fordult a csapata, a bevetődő Auvitu elsőre még menteni tudott, de a korongot Sztasz találta meg elsőnek, és besöpörte.

Az utolsó meccsre összekapták magukat Forrás: AFP

Les előzte meg az első gólt

A visszajátszás után az derült ki, hogy amikor Linglet bevitte a korongot a harmadba, Sztasz már benn volt, vagyis lest kellett volna ítélni. A 32. percben hatalmas francia ziccer maradt ki, Fleury a szinte üres kapu mellé lőtt, mutatták a lelátón ülő magyar játékosokat, ők sem hitték el. A harmad végén növelték előnyüket a fehéroroszok, megint le tudták kontrázni a franciákat, és a két honosított kanadai összehozta: Linglet passzát Platt vágta be látványosan a bal felsőbe.

A Linglet, Sztasz páros elintézte

Nem volt benne a meccsben, hogy feltámadnak a franciák, és a 45. percben végleg el is dőlt minden, egy francia korongvesztés után Linglet a harmadik gólpasszát jegyezte, Sztasz pedig a második gólját, amikor a kapuvas alá emelt. A harmadik gól után vissza is vettek a beloruszok, a franciáknak meg nem volt erejük váltani, az eredmény azt jelenti, hogy a magyar csapat búcsúzott a szentpétervári csoportból.

A divízió I/A is pokoli kemény lesz

Visszajutni egyáltalán nem lesz könnyű, mivel jövőre Ausztria, Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna és Dél-Korea lesz az ellenfelünk, ebben a mezőnyben a feljutókat ugyanolyan nehéz megtippelni, mint a kiesőket. Legyünk büszkék a csapatra, egyáltalán nem lógtak ki a mezőnyből, talán az Egyesült Államok és a Franciaország elleni meccs miatt lehet hiányérzetünk, a többi találkozón viszont remekül helytálltak, a fehéroroszokat például legyőzték, és a németek ellen is 2-2 volt az 58. percben. Most ez ennyire volt elég, de reméljük, nem kell hét évet várni a visszajutásra, mint legutóbb.