17 év után újra Eb-n a kosárválogatott

Hanga Ádám akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Sopron, 2016. szeptember 3. Hanga Ádám (b) a kosárlabda Európa-bajnoki selejtező G csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország - Luxemburg mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2016. szeptember 3-án. Magyarország – Luxemburg 89-64. MTI Fotó: Nyikos Péter
Vágólapra másolva!
1999 után ismét kijutott az Eb-re a magyar kosárlabda-válogatott, miután eddig hibátlan a csoportjában, és számára kedvezően alakult a többi selejtező is - írja a Kezdő5 című szakportál. Már csak elméletileg eshet ki a csapat, gyakorlatilag aligha.

Magyarország szombaton Nagy-Britanniát is legyőzte idegenben, ezzel négy meccs után százszázalékos a G csoportban. Mint később kiderült, a többi selejtező is a magyarok számára kedvezően alakult, így a válogatott 1999 után ismét kijutott az Európa-bajnokságra. Legalábbis szinte lehetetlen lesz most már nem kijutnia.

Két esetben lehet még bajban a csapat:

  • ha a következő körben kikap Luxemburgtól, Macedónia pedig legyőzi Nagy-Britanniát
  • az utolsó körben Luxemburg legalább 25 ponttal legyőzi Nagy-Britanniát, mi pedig legalább tízzel kikapunk Macedóniától itthon

Ha bármelyik - eléggé valószínűtlen - feltétel nem teljesül, a csapat már ünnepelheti az Eb-részvételt, ráadásul a Hangáék sorsa a saját kezében van.

Keresztbeverések

A kezdvező feltételek a többi csoport eredményeinek is köszönhetőek. A D-ben Fehéroroszországnak és Észtországnak is van két-két veresége, amit visz tovább a legjobb a csoportmásodikok összevetésébe.

Ugyanez már korábban kialakult a B csoportban: a német-holland-osztrák hármasnak van egy-egy veresége egymás ellen, így a következő két körben nincs olyan variáció, amelyben a csoport másodikjának ne lenne kettő veresége legalább.

A C csoportban a svédek és a bosnyákok állnak két-két vereséggel. Van tehát három csoportmásodik, amelyet mindenképpen megelőznek a magyarok.