Megvan a legjobb magyar pólós

Nagy Viktor; Varga Dániel; Vámos Márton, Szivós Márton, férfi vízilabda, Magyarország - Görögország
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. Nagy Viktor (b), Vámos Márton (b) a görög Kosztantinosz Murikisz és Varga Dániel (j) a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján az 5. helyért játszott Magyarország – Görögország mérkőzésen a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai szerint 2016 legjobb pólósa Vámos Márton volt.

A Vlv.hu hagyományos év végi voksolásán a csapattársak a szavazatok több mint kétharmadával választották maguk közül az év legjobbjának Vámost, a Szolnok balkezesét.

"A társak véleménye értékesebb, mint bármilyen más díj, ez jelenti a legtöbbet, úgyhogy nagyon örülök" - nyilatkozta a pólós portálnak. "Klubszinten jó évet zártunk, megnyertük a bajnokságot, előreléptünk a Bajnokok Ligájában, megnyertük a 2016-os Magyar Kupát és a Szuperkupát. Ugyanakkor az a bizonyos BL-bronz kicsit keserédes, mert lehetett volna döntő, sőt, arany is, hiszen nagyon jó csapatunk volt" - fogalmazott Vámos, majd rátért a válogatottra.

A magyar-görög meccs megnyerésével sikerült elérni a riói ötödik helyet, de ez így is óriási csalódásnak számít (balra, fehér sapkában Vámos Márton) Forrás: MTI/Illyés Tibor

"A belgrádi Eb bronzérmére jó visszagondolni, szerintem kevés esélyünk volt arra, hogy azt a tornát megnyerjük. Viszont

Négy év munkáját tetőzte be ez a csalódás, ami külön fájó."

Úgy érzi, 2016 tavaszára nagyon sokat fejlődött fejben. "Akkora értem el olyan szintet, hogy azzal meghatározó játékosa lettem mind a klubomnak, mind a magyar válogatottnak. Jól éreztem magam a vízben a bajnoki döntő meccsein, bár igaz, hogy kipontozódás miatt az utolsó két mérkőzésen csak két-két negyedet játszottam.

Úgy gondolom, hogy Rióban is lehetett rám számítani."

Érdekesség, hogy a szövetség az MTI felkérésére tavaly novemberben - 2015 után másodszor is - Hárai Balázst, a nemzeti együttes centerét nevezte meg a múlt év legjobb magyar vízilabdázójának.
A válogatott tagjainál a Magyarországon játszó idegenlégiósok közül az ausztrál Aaron Younger érdemelte ki a legértékesebb pólós címet.

A szövetség szerint Hárai Balázs (jobbra) volt a tavalyi év legjobb játékosa Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év csalódásának a riói olimpiai szereplés bizonyult, miután a Benedek-csapat érem nélkül maradt, és végül ötödik lett, míg a válogatottak szerint az év mérkőzése az olimpiai csoportkörben megrendezett Szerbia-Magyarország találkozó volt.

Az év gólja címért három találat volt versenyben, végül egyetlen vokssal nyert Varga Dénesnek az a gólja, amellyel a csapat egyenlített Montenegró legjobbjai ellen az olimpiai negyeddöntős meccsen, megteremtve ezzel a - végül magyar vereséggel zárult - ötméteres párbaj lehetőségét.

A 2017-es kívánságlista élére két óhaj került: legyen sikeres - érmes, lehetőleg aranyérmes - magyar szereplés a nyári budapesti világbajnokságon, és kerülje el a sérülés a játékosokat.