Társoldalunk:

Kulcsár Krisztián: Győr megvalósította Magyarország álmát

2017.07.23. 17:34

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint Győr megvalósította Magyarország álmát azzal, hogy megrendezi a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).

A MOB elnöke az EYOF vasárnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke 1990-ben - még az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) vezetőjeként - álmodta meg az európai nemzetek 18 éven aluli fiataljait versenybe hívó olimpiai eseményt, melyet rá egy évre az EOC életre is keltett. Az 2012 decemberében, Rómában dőlt el, hogy az idei EYOF-ot Győr rendezheti.

Most, közel öt esztendő elteltével az álom valóra válik, ma este megnyitják a 14. nyári EYOF-ot" - mondta. Kiemelte, büszke a magyar csapatra, arra a 152 fiatalra, aki tíz sportágban áll rajthoz ezen a versenyen.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Görbicz Anita kézilabdázó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Jakabos Zsuzsanna úszó, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető és Karakas Hedvig cselgáncsozó az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángjával RómábanForrás: MTI/Kovács Tamás

"Nagy reményekkel érkeztek Győrbe, és ugyanolyan reményekkel várjuk mi is ezt a megmérettetést: nekik ez lesz életük első olimpiája, az első alkalom, hogy a nemzetek közötti barátságot egy olimpiai faluban megtapasztalják, átéljék. Nagy reményekkel várjuk mi is a versenyeket: sok győzelmet remélünk, és bízunk abban, hogy azok a fiatalok, akik most itt állnak, hamarosan valamelyik nyári olimpián is versenyezhetnek." - fogalmazott a MOB elnöke.

Felidézte, a magyar fiatalok a nyári EYOF-okon összesen 181 érmet - 62 aranyat, 49 ezüstöt és 70 bronzot - nyertek. Kiemelte, többek között Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Karakas Hedvig és Márton Anita is EYOF-on kezdte ötkarikás szereplését, s ma meghatározó tagjai az olimpiai csapatnak.

"Büszkék vagyunk és hálával tartozunk Győr városának is, amiért megvalósította az álmunkat: olimpiai esemény otthonává tette Magyarországot!" - folytatta. Kulcsár Krisztián hozzátette, ezen a nyáron Magyarország több nagy sporteseményen bizonyíthatja helyét a sportvilágban: az EYOF mellett most zajlik a vizes vb, és hamarosan elkezdődik a cselgáncs világbajnokság is.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a magyarok nemcsak a sportban erősek, hanem szervezésben is kiválóakFotó: Csudai Sándor - Origo

"Eljött a nagy nap, amire hét éve, a pályázat benyújtása óta vártunk. Akkor azt gondoltuk, hogy ez rengeteg idő, mégis nagyon gyorsan elszállt. Íme, ötven ország versenyzőit köszönthetjük városunkban" - mondta Borkai Zsolt polgármester, a szervezőbizottság elnöke. Hozzáfűzte, kollégáival igyekeztek magasra tenni a mércét saját maguknak is, és olyan környezetet teremteni, amely méltó az EYOF-hoz. A városvezető köszönetet mondott az EOC-nak és a MOB-nak is.

"Bármerre jártam az elmúlt napban, a fiatalok vidám arccal nézték a különböző sportcsarnokokat, helyszíneket.

Jakabos Zsuzsanna úszó és Borkai Zsolt, Győr polgármestere az ifjúsági olimpia kabalafigurájával, HugóvalForrás: MTI/Krizsán Csaba

Ahhoz, hogy ilyen környezetet tudjunk biztosítani, nagyon sok ember munkája és támogatása kellett, amiért hálás vagyok" - fejtette ki Borkai Zsolt. - "Egy érdekes adat: tegnap este 1500 kilogramm gyümölcs fogyott el. A fiataloknak, hála istennek, jó étvágyuk van."

Janez Kocijancic, az EOC megbízott elnöke méltatta a szervezőbizottságot, Győrt és a győri embereket. "Nem vagyok meglepve, tudom, hogy a magyarok nemcsak a sportban erősek, hanem szervezésben is kiválóak" - hangoztatta.

Mint mondta, Európa a sport vezető kontinense:

"Bár a világ népességének kevesebb mint tíz százaléka él itt, az olimpiai érmesek mintegy fele innen kerül ki. Azok a fiúk és lányok, akik itt versenyzenek majd, a holnap bajnokai lesznek."

Joseph Cassar, az idei EYOF koordinációs bizottságának elnöke leszögezte, biztos benne, hogy sikeresek lesznek a játékok. "Nagyszerű tapasztalat volt látni egy várost, amelynek tervei vannak. Ezek a tervek valósággá váltak, lehetőségeket teremtettek." - mondta.

Az esti nyitóünnepséggel kezdődő és jövő vasárnapig tartó EYOF a 14 és 18 év közötti fiatalok versenye, amelyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviseli.

Az ETO Parkban este 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségen az ifjúsági Európa-bajnok cselgáncsozó Sipőcz Richárd viszi majd a magyar zászlót.