Vágólapra másolva!
A korábbi években a magyar kosárlabda bajnokság meghatározó együttese volt az Alba Fehérvár. 2017-ben még bajnoki címet ünnepelhetett a Lóránt Péter nevével fémjelzett együttes, de 2018-2019-es szezonban az alapszakasz utolsó fordulója előtt csak a 12. helyen áll. Több mérkőzésnek is a klub számára megfelelően kellene alakulnia a bajnoki alapszakasz utolsó fordulójában ahhoz, hogy középházban folytathassa a küzdelmeket. Ha nem jut be az együttes és az alsóházban folytatja, akkor a bajnokság további részében nem marad esélye arra, hogy a rájátszásban a bajnoki címért harcolhasson, hanem a playout és a kiesés elkerülése lehet a kitűzendő cél a továbbiakban.

Simon Balázs, Braniszlav Dzunics, Lóránt Péter. Ügyvezető, edző, csapatkapitány. Ezzel a korábban már számtalanszor bizonyított trióval vágott neki a 2018-2019-es szezonnak az Alba Fehér csapata. A szezon előtt három célt tűzött ki a vezetés: harcban lenni a magyar bajnoki címért és a kupagyőzelemért, illetve a lehető legjobban szerepelni a nemzetközi porondon a Fiba Europe Cup-ban. Az előző évi csapatból Franciaországba távozott a válogatott csapatkapitánya Keller Ákos és az irányító Kovács Ákos is visszatért az Atomerőműhöz. Új amerikai légiósok érkeztek illetve Lóránt Péter, Filipovity Márkó, Tóth Péter, Keller Iván négyes egy erős magyar magnak tűnt.

Lóránt Péter és az Alba Fehérvár 2017-ben még bajnoki címet ünnepelhetett Forrás: fiba.com

A korábbi szezonokban nem volt jellemző, hogy az Alba otthon kapjon ki, de Fejér megyei együttes rögtön a bajnokság nyitányán 17 pontos vereséget szenvedett a Pécstől, majd később a Szolnok és a Paks is nyerni tudott a Gáz utcában. A vezetőség decemberben a rossz bajnoki szereplés miatt menesztette Dzunics edzőt, akit Jesus Ramirez váltott. Januárban a spanyolokkal világbajnoki címet szerzett irányító Carlos Cabezas is csatlakozott az együtteshez, de a bajnoki szereplés továbbra is hektikus maradt, a Sopron és a Jászberény is nyerni tudott Fehérváron. A rossz bajnoki szereplés miatt a Magyar Kupa nyolcas döntőjében sem szerepelhetett a csapat.

Az alapszakasz zárása előtt 12. helyen állnak és a tabella ötödik helyére pályázó DEAC legyőzése mellett a Sopron és a Kecskemét veresége is szükséges ahhoz, hogy a középházba jussanak. Ha három mérkőzés nem megfelelően alakul, akkor a 2017-es bajnok és kupagyőztes Fehérvár idén a kiesés elkerülésért játszik a középszakaszban.

Carlos Cabezas leigazolása a bajnokságban nem, de a nemzetközi kupában jól sült el Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A rossz bajnoki szereplés ellenére a Fiba Europe Cup-ban vitézkedett az Alba. Többek között a nagy hagyományokkal rendelkező német Telekom Bonn, a tízszeres olasz bajnok Varese és az izraeli Hapoel Holon csapatát is legyőzve a legjobb nyolcig jutott.

Mi okozhatta a rosszabb bajnoki szereplést?

Az elmúlt egy évtized tapasztalatai alapján a magyar bajnokságban akkor tud egy csapat jó eredményt elérni, ha rendelkezik egy stabil magyar maggal, illetve extra képességű légiósokat tud igazolni. Az Alba számára követendő példa lehet, az idén jól szereplő csapatok közül a Szolnok, amely évek óta együtt tartja a Vojvoda Dávid Tóth Ádám magyar magot és a Milosevics-Andric tengelyt vagy a Magyar Kupában négy közé jutott Jászberény, amely együttes a korábban több magyar csapatban bizonyított Rakics-Patelics tegelyre épít.

Fehérváron távozott a szezon előtt a csapattól Keller Ákos, Kovács Ákos és az összes légiós, akiket nem sikerült megfelelő minőségű helyettesekkel pótolni. Lóránt Péter hozta idén tőle elvárt játékminőséget, de Filipovity Márkó, Tóth Péter és Keller Iván sem tudta azt a teljesítményt nyújtani, amelyet vártak tőlük.

Ezzel együtt a férfi NB I egyik legnagyobb szenzációja lenne, ha az Alba Fehérvár nem jutna be az alapszakasz végén a legjobb tíz közé. Márpedig erre minden esély megvan.