Társoldalunk:

Fantasztikus kosárcsoda: vb-döntős a 3x3-as női válogatott

2019.06.23. 15:06

Vasárnap délután a magyar női kosárlabda-válogatott fantasztikus játékkal legyőzte az Európa-bajnok francia együttest az Amszterdamban zajló 3x3-as világbajnokság elődöntőjében, így 18.50-től aranyéremért játszhat a kínai csapat ellen.

A magyar válogatott szombat este felejthetetlen meccsen, hosszabbításban győzte le a spanyol csapatot. Medgyessy Dóra csont nélküli távoli dobása azóta bejárta az egész kosárvilágot.

A magyar lányokra kőkemény meccs várt a regnáló Európa-bajnok ellen, főleg annak fényében, hogy a franciák még nem vesztettek meccset az amszterdami világbajnokságon. Igaz, a japánok és az ausztrálok ellen rendesen megszenvedtek a csoportmeccseken. Azonban Andorrát és Svájcot kiütötték, ahogy a negyeddöntőben a címvédő olaszokat is.

Theodorán Alexandra kétpontos kísérletével indult a meccs, de a labda lepattant a gyűrűről, a franciák pedig megszerezték a vezetést. Azonban egy perccel később Medgyessy Dóra egy gyönyörű tempódobással egyenlített. A negyeddöntő hős pár másodperccel később újra kísérletezett egy távoli dobással, de a labda kipattant a gyűrűből. Két és fél perc játék után Ana Maria Filip ziccerével újra egypontos előnybe kerültek a franciák, de másodpercekkel később Theodorán Alexandra egy gyönyörű betörés után, a levegőben úszva ejtett a gyűrűbe.Ezzel vetekedett Medgyessy Dóra csont nélküli kétpontosa, ami után már a magyar csapat vezetett 4-2-re.

A 3x3-as kosárlabda válogatott tagjai ünneplik a győzelmetForrás: fiba.com

A magyar csapat önkívületben játszott. Goree Cyesha távoli dobása lejött a gyűrűről, a lepattanót azonban Medgyessy odaütötte Theodoránnak, aki könnyű ziccert dobott. Ezt követően szépítettek a franciák, de Papp Klaudia egy távoli kétpontossal lelohasztotta a lelkesedésüket (7-4).

Négy perccel a vége előtt már ötpontos előnybe kerültek a mieink. Az MVP-díjra esélyes Medgyessy Dóra kapott egy átadást, megnézte a kétpontos vonalat, majd csuklóból elengedett egy távoli dobás, ami csont nélkül szállt bele a gyűrűbe. Ezután ismét szépítettek a franciák, de Papp Klaudia egy gyönyörű tempóval ismét visszaállította az ötpontos különbséget. Három perccel a franciák felzárkóztak három pontra, de úgy tűnt, a kinti dobásaik nem igazán ülnek.

Papp Klaudia remekül játszott a mérkőzésenForrás: fiba.com

Nem úgy, mint a mieinknél, ugyanis Medgyessy Dóra kiszorított helyzetből ismét bedobott egy kétpontost, amellyel szétzúzta a francia reményeket. Ezt követően jött a francia szépítés, amire Goree azonnal válaszolt. Majd az újabb francia kosár után négypontos előnyben voltak a mieink, azonban az időkérés után ismét Medgyessy sokkolta a franciákat, akinek esélye sem volt a döntőbe kerülésre. A magyar csapat ezzel a szenzációs játékkal 14-10-re győzött, és bejutott a vb-döntőbe, ahol a kínai csapat lesz az ellenfele.

A másik vasárnapi elődöntőben a kínaiak szinte végig vezettek az ausztrálok ellen, akik azonban nem adták fel, és az utolsó percben úgy mentették hosszabbításra a meccset, hogy kétszer is ziccert blokkoltak a palánk alatt. A ráadásban ismét a kínaiak szereztek vezetést, majd egy elrontott blokkolási kísérlet után megszerezhették volna a győztes kosarat, de két büntetőt is hibáztak. Az ausztrálok azonban tudtak élni a lehetőséggel, és a két büntető is hibázó Di Wu értékesített egy könnyű ziccert, és ezzel döntőbe dobta csapatát.

A 3x3-as kosárlabdában – amely új számként szerepel a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, amelyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívüliek, amelyekért két pont jár. A hosszabbítás – rendes játékidős döntetlen esetén – két dobott pontig megy. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.