Vágólapra másolva!
„Meg kell nézni, hogy azoknak a tehetséges fiataloknak, akiket imádunk és szeretünk, a pozícióprofiljuk a felnőttek között, világversenyen elegendő-e ahhoz, hogy kreatív, variábilis játékot játsszon egy csapat. Ezek olyan kérdések, amikért neki felelősséget kell vállalnia." – mondta Mocsai Lajos a DIGI Sport napindító műsorában a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai kvalifikációs világbajnoki szereplésével kapcsolatban.

„Az elején meglepetést is okozhattunk, ott lehettünk a legjobbak között, majd a tehetséges fiatalok beváltották a tehetségüket, majd később nüánszokon múlt a sikertelenség, aztán azt mondtuk, hogy nem baj - hát nagyon nagy baj ez... Itt alapvető célkitűzés volt az olimpiai kvalifikáció.

Kim Rasmussen együttese a tizennegyedik helyen zárta a világbajnokságot. Mocsai Lajos a szövetségi kapitány felelősségéről is szót ejtett: „A felelősség, a felkészítés és a felkészülés, a játékfilozófia, ezeknek kell eredményesnek lenniük, és ezeket keresztül kell tudni vinni, ha öt napot volt a válogatottal, ha nem, mert az eredmény számít az élsportban. Gyakorlatilag bevállalni egy tornát egy átállási időszakban az nagyon nagy rizikó.

A korábbi szövetségi kapitány arra is kitért, mely posztokon volt hiányosság: „A szélsők helyzetbe hozása erőssége volt a válogatottnak. Az ott játszó fiatalok felkészültsége, technikai variabilitása azt gondolom, megfelel a nemzetközi szintnek. Ez jó. Az a nagy baj, hogy az ő játékformáló erejük ilyenképpen nem meghatározó, mert ők főleg befejező emberek, akár rendezetlen védelemmel, akár felállt védelemmel...

Részben azért, mert a testsúly, magasság, lépéshossz, ugróerő, lövőerő, különböző terek bejátszása nem az a minőség volt, ami szükséges" – tette hozzá.