Társoldalunk:

Óriási fordulat: A magyar női kéziválogatott olimpiai selejtezőt játszhat!

2019.12.13. 07:52

Svédország kikaparta a magyar válogatottnak a női kézilabda olimpiai selejtezőn való részvétel jogát, miután a kumamotói világbajnokság 7. helyéért zajló összecsapáson 35-24-re legyőzte a német csapatot. A svédek ezzel a győzelemmel "berántották" az olimpiai selejtező mezőnyébe Magyarországot, azaz Kim Rasmussen csapatának megmaradt az esélye az olimpiai részvételre. Már az is biztos, hogy Magyarország Kínával és Szerbiával kerül egy csoportba, a negyedik résztvevő ennek a világbajnokságnak a 3. helyezettje lesz. Ez a magyarok szempontjából óriási és örömteli fordulat azok után, hogy együttesünk a 14. helyen végzett a világbajnokságon.

Nagyon sokan féltek ettől a meccstől, mert a svédek a 2018-as Európa-bajnokságon elért 6. helyükkel elvileg akkor is odaérhettek volna az olimpiai selejtezőre, ha itt a németek nyernek. Magyarország viszont csak akkor reménykedhetett az olimpiai selejtezős részvételben, ha a svédek diadalmaskodnak. Ugyanakkor azt a svédek is tudták, hogy a győzelmük esetén abba az olimpiai selejtezőcsoportba kerülnek, amelyben Argentína és Szenegál már ott van, azaz a négyesben csak két európai csapat szerepel majd.
A magyar szurkolók rosszkedve csak akkor fokozódott, amikor az első félidő közepén a németek négy góllal vezettek (8-4.) Ekkor azonban óriási fordulat állt be a mérkőzésen. A svédek felgyorsították a játékukat, a német csapat sokat hibázott, a skandinávok viszont szinte hibamentesen játszottak. A szünetben Svédország 18-13-ra vezetett. Ekkor a magyar válogatott volt a résztvevője az olimpiai selejtezőnek. De hátra volt még 30 perc.

A svédek két góllal kezdték a második félidőt és 20-13-ra vezettek. A német csapat teljesen lefagyott. Ekkor a svédek egy 7-0-s szériában voltak. Roberts, a svédek játékosa óriásit játszott. A 40. percben 24-16 Svédországnak, azaz 20 percre voltunk az olimpiai selejtezős szerepléstől. Ugyancsak sokat köszönhettünk Idehnnek, a svédek kapusának, aki gyakorlatilag minden lövést megfogott. A skandinávok védekezése is rendben volt - sokkal élesebbek voltak a németeknél. A 45. percben 25-16-ra vezetett a svéd csapat.

Innentől kezdve gyakorlatilag csak valami katasztrófa akadályozhatta volna meg a svédek győzelmét és a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezős szereplését. Ez nem következett be, sőt, a svédek kapusa, Idehn még üres kapus gólt is dobott. Aztán egy kicsit kiengedtek a sárga mezesek, de ez is belefért. 7 perccel a vége előtt 30-20-ra vezetett a svéd együttes. A német csapat, amely a vb-n az első hat meccséből ötöt megnyert - legyőzte többek között Dániát is - mindent elbukott. A 7. helyet is, meg azt is, hogy olimpiai selejtezőt játsszon. De ez legyen az ő bajuk. A végén a svédek 35-24-re nyerték meg a meccset.

A magyar válogatott a svédek győzelme mellett annak is köszönheti az olimpiai selejtezős részvételt, hogy a 2018-as Európa-bajnokságon a 7. helyen végzett. Így tehát az utolsó olimpiai selejtezős helyet megcsípte Magyarország. 2020. március 20-22. között Kína, Szerba, Magyarország és a most zajló világbajnokság 3. helyezettje kerül majd egy csoportba, az első két együttes utazhat Tokióba. A rendező ország kilétére később derül fény. 

Kim Rasmussen csapata kapott egy újabb esélyt. Már csak élni kellene vele 2020 márciusában.