Vágólapra másolva!
A magyar férfi pólóválogatott 14-10-re nyert az Oroszország elleni negyeddöntőben a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, szerdán. Märcz Tamás csapata a legjobb négy között Montenegróval találkozik majd pénteken.

A magyar válogatott megnyerte a C csoportot, Törökországot (19-5) és Máltát (26-0) is könnyedén győzte le, míg a spanyolokkal döntetlent játszott (11-11). A csoportelsőséget épp a Málta elleni kiütéses győzelemmel sikerült abszolválni, amely egyben azt is jelentette, hogy Märcz Tamás csapata közvetlenül a negyeddöntőbe jutott.

Az oroszok útja már nem volt ennyire egyszerű a legjobb nyolcig. A románok (11-10) és a szerbek (13-9) ellen is kikaptak, egyedül a hollandokat sikerült legyőzniük (15-9), viszont a körbeveréseknek köszönhetően így is a 2. helyen zártak. A nyolcaddöntőben Grúzia következett, és ha nem is könnyen, de 14-13-ra nyertek az oroszok, így várhatták a magyar válogatott elleni összecsapást.

Az orosz válogatottal a közelmúltban évente kétszer került szembe a magyar együttes. Ezeken a meccseken három magyar győzelem és egy vereség született, igaz, az utóbbi éppen a barcelonai Európa-bajnokságon a 7. helyért rendezett mérkőzésen történt, amikor 9-8-ra nyert az orosz együttes.

Montenegró a világbajnok olasz válogatott legyőzévésel (10-8) négy közé, így már a meccs előtt tudni lehetett, hogy továbbjutás esetén kivel játszik a döntőbe jutásért Märcz Tamás válogatottja.

A magyar válogatott már az elődöntőbe jutásért játszott, elképesztő hangulatban Forrás: Koncz Márton - Origo

A mérkőzés Nagy Viktor védésével kezdődött, majd az első magyar emberelőny kimaradt, Pohl Zoltán lövése nem sikerült túl jól.

A magyar kapus viszont továbbra is jól védett, míg a másik oldalon Zalánki Gergő lőtt szép gólt a 2. percben.

Két kimaradt lehetőség után egyenlítettek az oroszok, Daniil Merkulov távoli bombájával. A negyed felénél Zalánki lőtt újabb gólt, de sajnos érvénytelen volt, mert lejárt a támadóidő, így maradt az 1-1-es állás. Az 5. percben újra a magyar csapatnál volt az előny, Manhercz Krisztián volt eredményes, amikor a kiállított Merkulov már visszatérhetett (2-1). Pillanatokkal később Angyal Dániel fantasztikus lövésével tovább nőtt az előnyünk. Szinte azonnal jött az orosz-fór, amelyet Kostantin Kharkov használt ki (3-2). Hosnyánszky Norbert a kapufát találta el, majd szép védekezés után már megint a magyar csapat jöhetett, de Mezei Tamás hiába volt ziccerben, hosszú indítást kapott.

A 8. percben nem esett gól, így 3-2 lett az első negyed eredménye.

Nagy Viktor kiválóan védett az oroszok ellen Forrás: Koncz Márton - Origo

A második negyedben a magyar csapat hozta el a labdát a ráúszásnál Zalánki révén, de Vitaly Statsenko védeni tudott a támadás végén. A folytatásban mindkét oldalon maradtak ki lehetőségek, Märcz Tamás csapata emberelőnyt is rontott.

A csendet Vámos Márton szép találata törte meg a 11. percben (4-2).

Az oroszok nem akartak leszakadni, Merkulov a negyed felénél újabb gólt szerzett, így 4-3 volt ekkor az állás. Sajnos Hosnyánszky ziccert rontott, majd Nikita Dereviankin centerből egyenlíteni tudott (4-4). Szerencsére fordítaniuk nem sikerült, Zalánki emberelőnyből volt eredményes (5-4). Sőt, egy gyors ellentámadás után Vámos lőtt hat méterről újabb gólt, így visszaállt a világ rendje a 15. percben. A játékvezetők gyorsan úgy gondolták, túl nagy a magyar előny,

előbb fújtak egy kontrát Hárai Balázs ellen, majd Jansikot ki is állították. Az oroszok ki is használták a fórt Ivan Nagaev révén (6-5).

A negyed végén Erdélyi Balázs a kapufát találta el emberelőnyben, így egygólos magyar előnnyel mentek a csapatok a félidőre.

A magyar pólócsapat növelte az előnyét, de az oroszok nagyon szívósan játszottak Forrás: Koncz Márton - Origo

A harmadik negyedben Manhercz hozta el a labdát, majd egy kiállítás után Varga Dénes lőtt szép gólt (7-5). Nagy Viktor szép labdaszerzése után Manhercz növelte az előnyt fórban, így gyorsan háromgólos lett a magyar előny. Hosnyánszky kiállítása után az oroszok is kihasználtak egy emberelőnyt Kiselev révén. A magyar válasz nem maradt el, egy kontra után Erdélyi lőtt bombagólt (9-6). A 22. percben még megnyugtatóbb lett a válogatottunk előnye,

Varga ötméteresből talált be, ez volt a tizedik magyar gól (10-6).

Három perccel a negyed vége előtt kettős emberelőnyt kaptak az oroszok, amelyet Artem Ashaev használt ki, míg a másik oldalon Hárai lövése nem sikerült.

Az oroszok csak nem akartak leszakadni, egy perccel a negyed vége előtt Kiselev lőtt újabb gólt (10-8),

ráadásul Varga Dénes újabb ötméterese kimaradt.

Az oroszok megnehezítették a magyar csapat dolgát, de egy percig sem volt kétséges, melyik a jobb csapat Forrás: Koncz Márton - Origo

A negyedik negyedben is elhozta a labdát Manhercz, majd emberelőnyben Hárai Balázs növelte ismét az előnyt (11-8). Újabb magyar támadás után pedig visszaállt a négygólos különbség, Manhercz volt újra eredményes (12-8).

Hat perccel a meccs vége előtt végleg eldőltek a legfontosabb kérdések, Varga lőtt szép gólt a szélről emberelőnyben.

Az oroszok mindent megtettek a tisztes vereség érdekében, Merkulov találatával 13-9 volt az állás bő három perccel a vége előtt. Ezt követően mindkét oldalon több támadás is gól nélkül ért véget, majd Kiselev törte meg a csendet (13-10). Azonban az utolsó percben volt magyar válasz is, Angyal lőtt szép gólt centerből (14-10). Újabb gól már nem esett, így négygólos sikert aratott a magyar csapat.

A magyar válogatott pénteken Montenegró ellen játszik az elődöntőben.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás szerint volt még tartalék a csapatban, de a legfontosabb a négy közé jutás.

„Nagyon jól játszott az orosz csapat, le a kalappal előtte. Főleg az emberelőnyöket játszották nagyon jól, nem tudtuk azokat a lövőket kiiktatni, akiket szerettünk volna. Voltak jó védések a meccsen, agresszív volt az oroszok védekezése. Meglőttük azt a gólszámot, amelyre képesnek tartottam a csapatot.

Az oroszok tíz találata már sok, ilyen gólszámnál nem könnyű meccset nyerni. Montenegró ellen védekezésben javulni kell. Volt még tartalék a csapatban,

még akkor is, ha nem igazán szoktunk tartalékolni, vannak ilyen meccsek. Varga is többet kint tudott lenni, de a centereket sem tartottam mindig vízben, Angyal megoldotta a feladatot. A harmadik negyed elején megjött az a különbség, amely után már kicsit a következő találkozóra is figyelhettünk, de ez természetes"

Märcz Tamás elégedett volt az oroszok elleni teljesítménnyel Forrás: Koncz Márton - Origo

Manhercz Krisztián három góllal járult hozzá az oroszok elleni sikerhez.

„Az elején nagyon szívósak voltak, ráadásul elrontottunk pár dolgot védekezésben. A félidőre kialakult egy-két gólos előny, majd a harmadik negyed elején sikerült ellépnünk, amelyet már megtartottunk a meccs végéig. Az oroszok elleni találkozó teljesen más volt, mint a spanyolok ellen. Más stílust és játékerőt képvisel a két válogatott. A végére elfáradtak, mi sokkal jobban bírtuk a tempót. Nem voltam eddig az Eb során maradéktalanul elégedett magammal, de csak most jönnek az igazán fontos összecsapások.

Csapatként nagyon együtt voltunk az elmúlt két találkozón, amelyeken elvárták tőlünk a kötelező sikert. Innentől még jobb teljesítményre lesz szükség."

Angyal Dániel elmondta, jó dolognak tartja, hogy be tud segíteni második centerbe. Viszont az a szövetségi kapitány feladata eldönteni, hogy a következő meccseken is előhúzzák-e majd ezt a taktikai fegyvert. A klasszis pólós hozzátette, neki elsősorban továbbra is a védekezés a fő feladata, illetve a pénteki elődöntővel kapcsolatban elárulta,

nem sok pozitív emléke van a montenegrói csapatról, ebben most mindenképpen változtatna.

Európa-bajnokság, férfiak, negyeddöntő:
Magyarország-Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)
gólok: Manhercz K., Varga Dénes 3-3, Zalánki, Vámos, Angyal 2-2, Erdélyi, Hárai, ill. Merkulov, Kiszeljev 3-3, Dereviankin, Asajev, Harkov, Nagajev

További eredmények:
Montenegró-Olaszország 10-8 (3-3, 4-3, 2-1, 1-1)
Spanyolország-Szerbia 6-6 (1-2, 4-1, 1-2, 0-1) - ötméteresekkel: 4-3
Horvátország-Görögország 14-11 (6-3, 4-3, 3-3, 1-2)