Vágólapra másolva!
Veszprém a kézilabda fővárosa – ez a szlogen idén új szintre emelkedhet. És nem pusztán azért, mert a Telekom Veszprémnek már decemberben összejöhet a hőn áhított Bajnokok Ligája-győzelem. Azért is, mert a település két első osztályú csapattal rendelkezik. A Veszprémi KKFT tíz év alatt, saját játékosokra építve jutott el az első osztályba, és próbál meg ott helyt állni. Az Origo Sport helyszíni riportja a „nagy testvér" elleni mérkőzésről, a klub elnöke, és a magyar kézilabda legendás alakja, Éles József útmutatásával.

Legutóbb pont a másik kézilabdás fellegvárban, Szegeden rendeztek városi rangadót a férfi kézilabda NB I-ben. Az 1980-as évek elején a napjainkban már MOL-Pick Szeged néven ismert Tisza Volán a Délép SC ellen játszott. Utóbbi 1986-ban búcsúzott az élvonalból, így azóta nem láthattunk vidéki városi derbit az első osztályban.

Van egy újabb okunk arra, miért Veszprém a kézilabda fővárosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

A koronavírus-járvány miatt félbeszakított 2019-20-as szezonban a másodosztály nyugati csoportját meggyőző fölénnyel vezette a Veszprémi KKFT, így abszolút megérdemelten kapta meg a lehetőséget a legjobbak között a nemrég elkezdődött idényre. A klub elnöke,

Éles József bő tíz évvel ezelőtt egy fiataloknak szóló nyári táborral kezdett, és abból nőtte ki magát ez az egész.

„14 kisfiúval és szivacskézilabdával kezdtünk, a Cell Kupán. Emlékszem, akkor még a kis logónk – amin egy szeplős arcú gyermek volt -, egy nagyon csúnya kék mezen volt rajta. Akkor még mosolyogtak rajtunk, hogy mit akarunk mi ott. Aztán nap végén megnyertük a rangos trófeát."

– utalt arra, hogy mekkora tett volt a semmiből felépíteni ezt a projektet.

Éles József tündérmesének nevezte, amit tíz év alatt felépített Fotó: Csudai Sándor - Origo

A feljutás után az elnök nem tétlenkedett, sikerült megerősítenie az amúgy is tehetségektől hemzsegő felnőttcsapatát. Így került többek között az NB I-ben Veszprémi KKFT néven induló együtteshez a korábbi Telekom Veszprém és Wisla Plock-játékos, Borbély Ádám, akinek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Dabas ellen győzelemmel mutatkozzanak be a legmagasabb szinten. Így élte meg Éles a történelmi sikert:

– beszélt a 29-27-es győzelem okozta eufóriáról a klubvezető.

A két pont megszerzéséhez számos olyan fiatal is hozzájárult, akik az Éles Kézisuli növendékeiként a szamárlétrán végig mászva jutottak el a felnőttcsapatba:

Hári Levente, Szmetán Péter, Kristóf Mátyás, Ágoston Áron, Éles Benedek és Fazekas Gergő is itt nevelkedtek.

Az utolsó két vezetéknév ismerősen csenghet a veszprémi drukkerek számára. Fazekas Gergő édesapja a 43 éves, 238-szoros válogatott Fazekas Nándor, aki tavaszi visszavonulása után a „kis Veszprémnél" vállalt munkát, mint kapus- és másodedző.

Éles Benedek édesapja nyomdokain Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hozzá hasonlóan Benedek fiának is nagyon nagy jövőt jósolna, ha egy kicsit szorgalmasabb lenne, és jobban hallgatna a tanácsaira.

Hiába minden idők egyik legjobb magyar kézilabdázója az édesapja, egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a kézilabdát választja:

– utalt 21 éves fia már-már ösztönös tehetségére, aki négy találatával a Dabas ellen csapata egyik legeredményesebbje volt.

A tehetség szerdán is utat tört magának a Telekom Veszprém ellen. A fiatalok 30-35 percen át kiválóan tartották magukat, sőt az első félidőben talán a VKKFT diktálta a nagyobb tempót támadásban. Nem véletlen, az átlagosan közel tíz évvel több tapasztalattal, és hatalmas testfelépítéssel bíró falat csak így lehetett feltörni. Az első gólt egy saját nevelés, Szmetán Péter dobta, de mindenki helyt állt David Davis csapata ellen.

Nem vallottak szégyent a Veszprémi KKFT fiataljai a városi rivális ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bartha Bence élete második NB I-es mérkőzésén öt gólt dobott a világ egyik legjobb csapatának, és a többiekhez hasonlóan ő sem riadt meg még akkor sem, amikor Ligetvári Patrikkal, Blaz Blagotinsekkel vagy éppen Rogerio Moraessel állt szemben.

Miután a brazil játékos nemes egyszerűséggel felemelte Tóth Mártont, az irányító a következő lehetőségből azonnal a beállóra cselezett és dobott szenzációs gólt. „Vagányan!" – jött az utasítás a vezetőedző Tombor Csabától és a csapattársaktól egy hétméteresnél Seregi Mátyásnak. A 19 éves játékos Székely Márton feje mellé helyezte a labdát, értékesítve a büntetőt. Ekkor már elkezdett nőni a különbség a két együttes között, ami végül 16 gól lett.

- Éles szerint az a legfontosabb, hogy amint a szakember hisz a fiatalokban, úgy a srácok is bíznak Tomborban. Jól meccsel, nagyon hideg fejjel nyúl bele a cserékbe, szerinte nagyon jó edző lehet belőle.

A szintén veszprémi kötődésű vezetőedző, Tombor Csaba kiválóan ért a fiatalok nyelvén Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapat otthona eredetileg a Tüzér utcai csarnok volt, azonban elmondása szerint ott már nem voltak alkalmasak a körülmények arra, hogy egy topcsapatot tudjanak fogadni. Sajnos a járvány miatt a legutóbb húsz éve felújított csarnok felújításának lehetősége is háttérbe szorult, mert az önkormányzatnak máshova kell most a pénz.

„Számomra jobb lett volna a Tüzér utcában játszani, mint a Veszprém Arénában, mert ott telt ház lett volna."

Ebben igaza volt a legendának, a Veszprém Arénában jelen lévő 800-1000 néző eléggé elveszettnek tűnt. Ugyanakkor a Veszprém környéki Építők-drukkerek megjelenésére számít majd az ő mérkőzéseiken is a szezon folyamán. Valamint ahogyan a Kézisuli növendékei is jelen voltak szerda este, és egy teljes szektort elfoglaltak, úgy ők is ott lesznek majd az 5000 fős létesítményben a jövőben is.

A Veszprém Arénába kilátogató drukkerek egytől-egyig betartották a maszkviselésre vonatkozó szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A végeredmény 37-21 lett, vagyis kijött a két csapat közötti különbség, de ahogyan Éles is elmondta, nem az Építőket kell legyőzniük:

„Az utolsó nyolc csapat között nagyon nagy harcot várok a bennmaradásért. Minimális különbségek vannak az alsóházban.

A vírus miatt kieső egy-egy kulcsjátékos megpecsételheti néhány klub sorsát, mert maximum egy jó soruk van. Ha abból az egy sorból valaki akár csak egy húzódásos sérülést szenved, akkor a sűrű szerda-szombat ritmusban annak is kimaradhat négy-öt fontos mérkőzés" – mintha megérzett volna valamit a korábbi vb-gólkirály a mérkőzés előtt, ugyanis két tehetségük, Somogyi Bence és Szakály Benedek is mentőautóban távozott a helyszínről. Somogyi súlyos sérülése után Moraes az egész mérkőzésre jellemző sportszerűségnek megfelelően az ölében vitte le a játékost.

Még Lékai Máténak (labdával) sem volt könnyű dolga szerda este Fotó: Csudai Sándor - Origo

A VKKFT napjainkban már önálló egyesületként kénytelen boldogulni, de ahogyan a 26-szoros bajnokcsapat történetének legeredményesebb játékosa elmondta, nem volt ez mindig így:

– vázolta az eredeti terveket, aki a klub ikonikus elnökétől, Hajnal Csabától lesett el egy-két dolgot arról, hogyan kell egy kiváló egyesületet felépíteni.

Az együttműködés megszakadása ellenére egyedül is elérheti a stabil NB I-es tagságot a VKKFT. Azt pedig személyesen is tapasztaltuk, hogy a kézilabda fővárosában megfér egymás mellett két első osztályú csapat.