Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány az összes sportág közül talán a kézilabdát érintette az egyik legrosszabbul. A játékosok sorra betegednek meg - elég csak Bánhidi Bence betegségére és szívszorító üzenetére, vagy a két hétre Norvégiában ragadt ferencvárosi lányokra gondolni. És ezek csak a legsúlyosabb hazai esetek, sajnos külföldön sem jobb a helyzet. A legújabb hír, hogy a teljes Krim Ljubljana csapatának tíz napra karanténba kellett vonulnia, vagyis ők sem tudnak BL-mérkőzéseket játszani. Ezek, valamint az elmúlt fél év pozitív és negatív tapasztalatai alapján fogalmaztunk meg egy levelet, hogyan lehetne valami megoldást találni erre a példátlan helyzetre.

Jogos aggodalmak

Ami már most szeptemberben látszik, hogy jelen helyzetben nem működnek a párhuzamosan futó versenysorozatok, pontosan az eltérő szabályozás és a szervezetek közötti megfelelő kommunikáció látszólagos hiánya miatt.

Jelen helyzetben, amikor sorra maradnak el a mérkőzések az összevisszaság miatt, egyszerűen nem reális egy 50-60 mérkőzéses szezon.

A mérkőzések számát mindenképpen csökkenteni kell! Mivel a nemzeti bajnokságokban és az európai kupában is oda-visszavágós rendszer van, ez könnyen megoldható.

Jelen helyzetben nem reális a "jól megszokott", 50-60 mérkőzésből álló szezon Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mivel jelenleg egyes országok sporttól függetlenül is eltérő utazási szabályokkal bírnak, ezért a Bajnokok Ligáját tavaszig mindenképpen halasztani kéne, és az egyes országoknak a saját nemzeti bajnokságaikra kellene fókuszálni. Különben nem az FTC lesz az egyetlen olyan csapat, amelyik pár játékosát két héten át egy másik országban kénytelen tartani - a saját költségén.

Ősszel a nemzeti bajnokságok alapszakaszaira kellene koncentrálni minden országnak, hogy aztán a szokásos december-januári válogatott eseményekről visszatérve március közepéig lejátsszák a rájátszást, illetve a nemzeti kupaküzdelmeket.

A Tour de France példája mutatja, hogy egy jóval bonyolultabb logisztikát igénylő sportágban is lehet jól kezelni a dolgokat, mint amilyen a kézilabda Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Amíg megyünk bele a járvány második hullámába, és folyamatosan nőnek az esetszámok – a játékosok között is -, addig értelmetlen a tartalékcsapattal elutazni külföldre, hogy onnan egy tízgólos vereséggel és esetleg további fertőzöttekkel térjenek vissza. A labdarúgó-BL pozitív mintája megmutatta, hogy szigorú szabályok mellett, egy légüres térben, más sorozatoktól elszeparálva igenis lebonyolítható egy nemzetközi versenysorozat.

Egy Tour de France-on három és fél héten át sikerült megoldani, hogy a teljes mezőnyből, a szervezői gárdából és a kísérőcsapatokból álló karavánon elvégzett több mint 1500 tesztből csupán öt lett pozitív.

Mindezt úgy, hogy ha ezúttal nem is százezrek, de több ezren ott „lihegtek" egymás nyakában az út szélén 3500 kilométeren és 23 napon át.

Ha egy jóval bonyolultabb logisztikát igénylő sportág meg tudta csinálni ezt, akkor a kézilabdának is meg kell tudnia oldania ezt.

Mert az már nem opció, hogy megint teljesen leálljon a sportvilág, azt nagyon kevés csapat "élné túl" nem csak Magyarországon, de az egész világon. Kézilabdában pedig még kevesebben maradnának életben. Ha pedig életben maradnának, akkor csak még jobban nőne az olló gazdag és szegény között.

Telt házas négyes döntő Kölnben? Előbb legyünk túl a nemzeti bajnokságokon! Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Így mindenképpen játszani kell, már csak a tévés jogdíjak és itthon befolyó szerencsejáték-pénzek fenntartása miatt is. Ezek az életben maradást jelenthetik a teljes sportág számára, ami a 2010-es években hatalmas fejlődésen ment keresztül, de ha nem vigyázunk, akkor egy év alatt visszasüllyedhetünk legalább két, de inkább három évtizedet – nem csak a magyar kézilabdára gondolok.

Még csak az első hónapban járunk, de az már most látszódik, hogy ezúttal nem lehet úgy, mint „békeidőben", azaz, hogy szerdán a BL-ben, szombaton a bajnokságban lép valaki pályára. Nem lehet úgy, hogy itt tesztelünk, ott nem tesztelünk.

Kell egy egységes szabályozás, amiben a helyi szövetségek, az EHF és az IHF közösen, egy irányba húznak.

Még csak az első hónapban járunk, vagyis idő az bőven lenne megtalálni a megoldást. De minél előbb megvan a közös nevező, annál nagyobb az esélye, hogy érmeket lehet osztani, és ezáltal nem megy még egy szezon a kukába. A helyzet még mindig példátlan, de már fél évvel tapasztaltabbak vagyunk, mint márciusban. Ezeket figyelembe véve született meg ez az ötletelés a versenynaptárra vonatkozóan, amit lentebb olvashatnak.

A szövetségek közötti példátlan összefogás és a versenyrendszer átalakítása kellene ahhoz, hogy itt tavasszal érmeket és trófeákat osszanak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szeptember, október, november, december, január

Nemzeti bajnokságok alapszakaszai

  • Női NB I – egy kör mindenki mindenkivel (13 meccs) /11.15-ig lejátszva, Budapesten/
  • Férfi NB I – két, 7 csapatos buborék, még a csapatok is kijönnek területi alapon azonos számra, oda-visszavágós alapon (12 meccs) /12.13-ig, két helyszínen/
    Kelet: Szeged, Gyöngyös, FTC, Orosháza, Cegléd, Dabas, Eger
    Nyugat: Veszprém, Tatabánya, Budakalász, Komló, Balatonfüred, VKKFT, Csurgó

Világesemények

  • december 3-20. Női Európa-bajnokság /előtte két hét felkészülési időszak 11.20-tól/
  • január 13-31. Férfi világbajnokság /előtte két hét felkészülési időszak 01.01-től/
  • december 28-29. KÖLN I. /a négy csapat előtte 12.14-től kéthetes elkülönítésben/

Január, február, március

Nemzeti bajnokságok playoff + Magyar Kupa

  • Női Magyar Kupa – buborékban a szokásos rendszerben, végén négyes döntőben /01.04-től 01.24-ig/
  • Férfi Magyar Kupa - buborékban a szokásos rendszerben, végén négyes döntőben /02.08-tól 02.28-ig/
  • Női NB I – legjobb nyolc: negyeddöntő és elődöntő 2-2 nyert meccsig, DÖNTŐ 3 nyert meccsig (7-11 meccs) /02.01-től 02.28-ig v. 03.07-ig/
  • Férfi NB I – legjobb hat: DÖNTŐ 3 nyert meccsig (3-5 meccs), 3-6. helyosztók a Kézilabda Európa-ligáért oda-visszavágós alapon (6 meccs) /03.01-től 03.14-ig/

Március, április, május

Nemzetközi kupák

  • Női Bajnokok Ligája – Marad a két nyolcas csoport, de két buborékban, mindenki egyszer játszik mindenkivel (7 meccs) /03.15-től 04.18-ig/
    Egyenes kieséses szakasz is marad, két oda-visszavágós párharccal (4 meccs) /04.26-tól 05.16-ig/
    Final Four az eredeti időpontban, Budapesten /05.29-30./
  • Férfi Bajnokok Ligája - Marad a két nyolcas csoport, de két buborékban, mindenki egyszer játszik mindenkivel (7 meccs) /03.22-től 04.25-ig/
    Egyenes kieséses szakasz is marad, két oda-visszavágós párharccal (4 meccs) /05.03-tól 05.23-ig/
    Final Four egy héttel előrébb hozva, Kölnben /06.05-06./

Június

  • Olimpiai selejtezők – Eredeti formátumban, az eredetileg kijelölt helyszíneken - Női tornák /06.11-13./, Férfi tornák /06.18-20./
  • Férfi Eb-selejtező – Maradnak a négyes csoportok, amikben mindenki kétszer játszik mindenkivel /07.01-ig/
  • Női vb-selejtező – A 0., már kisorsolt körben egyetlen olimpiai selejtezős csapat sem érdekelt /06.11-13./, a playoff kör a szokásos oda-visszavágós rendszerben /07.01-ig/

2021. július 23 – augusztus 8. XXXII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, TOKIÓ

Ezt az írást pusztán a képzelet, pontosabban a szerző aggodalma szülte abból az okból kifolyólag, hogy szeretne biztonságos körülmények között(!), a lehető legkevesebb fertőződéssel, a legerősebb csapatokkal valódi kézilabdaszezont látni.