Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány miatt a májusi férfi kézilabda Bajnokok Ligájának (BL) négyesdöntőjét először augusztusra, majd decemberre halasztották, a helyszín ugyanakkor maradt a németországi Köln városa. A Telekom Veszprém a sorozat tavalyi kiírásban ezüstérmet szerzett, és a mostani, nézők nélküli eseményen a játékosállományát figyelembe véve az aranyéremért léphet pályára a december 28-29-ei tornán.

Veszprémi Final Four-történelem

2014 májusában a negyedik helyen zárta a kölni tornát a magyar bajnokcsapat. Az elődöntőben a Kiel (26-29), a bronzmérkőzésen a Barcelona (25-26) bizonyult jobbnak a Veszprémnél.

Nagy László (k) és Schuch Timuzsin, az MKB-MVM Veszprém játékosai reklamálnak a játékvezetőnél a spanyol Barcelona ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának harmadik helyéért játszott mérkőzésen Kölnben Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Kár volt ezért a két vereségért, mert ebben a két meccsben sokkal több volt, mint amit a Veszprém bemutatott. Ez volt az első alkalom, hogy magyar csapat eljutott a Bajnokok Ligája négyes, kölni döntőjébe.

2015. május 30-án a Veszprém elképesztő bravúrral nyert a kölni elődöntőben a német Kiel csapata ellen.

A 31-27-es magyar diadal után joggal bizakodhattunk, bár a döntőben a Barcelona volt az ellenfél. Talán túlságosan sokat vett ki a magyar csapatból a Kiel legyőzése, miközben a katalánoknak könnyebb elődöntője volt a lengyel Kielce ellen. A lényeg az, hogy a Barcelona a döntőben 28-23-ra verte meg a magyarokat, akiknek ez volt az első elvesztett döntőjük a kölni Final Fourban.

2016. május 28-29. emlékezetes két nap volt a Veszprém számára. Különösen a döntő, amelyet a lengyel Kielce ellen vívott a csapat. (Bár az előző napi elődöntő sem volt semmi, amikor a magyarok hosszabbítás után verték meg a német Kiel csapatát.) De vissza a döntőre.

Negyedórával a vége előtt 9 gólos magyar vezetésnél mindenki hátradőlt, mert mindenki úgy érezte, hogy ez megvan, története során először lesz BL-győztes a Veszprém.

Nagy László, az MVM Veszprém játékosa (k) a lengyel Kielce elleni mérkőzésen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a kölni Lanxess Arénában 2016. május 29-én Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

Mindenki ezt gondolta, csak a Kielce edzője, Talant Dujsebajev nem. Ő valami határtalan lelkesedéssel űzte a csapatát, amely a 60. perc végére hosszabbítást harcolt ki. Már önmagában ez a tény agyonvágott volna minden sportcsapatot, és ez alól a Veszprém sem volt kivétel, amely végül hétméteresekkel vesztette el a döntőt.

A borzalmas emlékű csata a mai napig beszédtéma, és kísért, ha a Veszprém neve és Köln városa szóba kerül.

2017-ben ismét eljutott Kölnbe a Veszprém, a Paris St. Germain, a Barcelona és a Vardar Skopje társaságában. Az elődöntőben balszerencsés meccsen 27-26-ra, azaz egyetlen góllal kapott ki a magyar együttes, viszont a másnapi bronzmeccsen szenzációs játékkal 34-30-ra verte a Barcelonát, így a harmadik helyen zárta a sorozatot.

2019 májusában mindenki azt gondolta, hogy most jött el a Veszprém ideje. A kölni négyesdöntőben ugyanis nem szerepelt a sorozat nagy esélyesének gondolt Paris St. Germain, de az sem volt éppen hátrány, hogy német csapat nélkül rendezték meg a Final Fourt. A sorsolás is kedvezett a magyar bajnok számára, mert az elődöntőben a PSG-t kiverő lengyel Kielcét kapták. A Veszprém nagyszerűen játszott, 33-30-ra nyert, miközben a másik elődöntőben – óriási meglepetésre – a macedón Vardar Skopje kiütötte a Barcelonát.

Köln, 2019. június 2. Kentin Mahé, a Telekom Veszprém, illetve Glab Kalarash (b) és Dainis Kristopans (j), a Vardar Szkopje játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának kölni döntőjében Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A döntőben tehát a Veszprém és a Skopje csapott össze. Az esélyek a magyar csapat mellett szóltak, de nem sikerült a végső győzelem. A macedónok – akik hetekkel korábban elhitették a világgal, hogy hamarosan csődbe mennek – 27-24-re nyertek, így a Veszprém ezüstéremmel zárta a sorozatot.

Mi lesz most?

A koronavírus nemcsak a 2020-as döntő körítését, hanem az oda való bejutást is alaposan felforgatta a sorozatban. Eredetileg 38 európai csapat négy csoportba osztva kezdte meg a csoportküzdelmeket a BL 2019/2020-as idényében.

A vírus globális elterjedése és a korlátozó intézkedések bevezetése előtt még véget értek a csoportmeccsek, amelyek után a THW Kiel és a Barcelona, mint az A és B jelű nyolcas csoportgyőztese egyből a negyeddöntőkbe jutott. Amíg ez a két együttes rápihent volna a további küzdelmekre, addig összesen 12 csapat egymás között dönthette volna el, ki csatlakozik hozzájuk.

Eredetileg a negyeddöntőbe jutásért a Telekom Veszprém a lengyel Orlen Wisla Plock, míg a másik magyar csapat, a MOL-Pick Szeged, a címvédő, de anyagi problémákkal küzdő északmacedón Vardar Szkopje csapatával találkozott volna.

Ha ezekből a pároscsatákból továbbmentek volna a magyar együttesek, akkor a negyeddöntőben egymás ellen játszhattak volna.

Nos, április végén az élet, de leginkább a vírus ezt a tervet is felülírta, így a Final Fourba az egyenes kieséses, oda-visszavágós rendszerű küzdelmeket mintegy „átugorva" az A és B csoportok második helyezettjei, a PSG és a Veszprém jutottak.

Nem csak a bajnokságban lehetett volna Veszprém-Szeged rangadó. Fotó: Hirling Bálint - Origo

A december 28-29-ei kölni tornát rendkívül szigorú egészségügyi előírások mellett, a „buborék" rendszerben lejátszott női Európa-bajnoksághoz hasonlóan rendezik meg.

Minden játékost, bírót és hivatalos személyt elkülönítenek a külvilágtól Kölnben, és nem engedik majd meg nekik, hogy mással találkozzanak.

Mindenkinek kétszer volt Covid-tesztje, az elsőt még karácsony előtt, míg a másodikat a csapatok érkezésekor csinálták meg. Csak a negatív eredménnyel rendelkező játékosok és hivatalos személyek mozoghatnak szabadon a buborékban, a szigorú, megelőzésre vonatkozó előírások betartásával.

Mivel szurkolók idén nem lehetnek az arénában, hogy pokoli hangulatot teremtsenek a kedvenceiknek, ezért

az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) az úgynevezett „kiterjeszett valóság" segítségével igyekszik majd mind a nyitó ceremóniát, mind a mérkőzéseket közelebb hozni az emberek otthonába.

Soha nem látott körülmények között rendezik meg a tornát. Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kiterjesztett valóságban például a mobilunk vagy tabletünk kameráján keresztül nézhetjük a tornát, és egy erre hivatott alkalmazás pedig odavetít még olyan képet, információkat, amelyek alapvetően nincsenek is ott. Emellett egy

DJ is gondoskodik majd a csarnokban a Final Fourhoz méltó hangulatról, továbbá a szurkolók küldhetnek videóüzeneteket kedvenceiknek, amelyeket a LED kijelzőkön vetítenek majd le a csapatoknak a szervezők a meccsek alatt.

A Final Four pontos menetrendje az alábbiak szerint néz ki:

December 28-án, hétfőn 18.00-tól az első elődöntőben a Barcelona a PSG-vel játszik majd, míg 20.30-tól a második elődöntőben a Telekom Veszprém a THW Kiellel csap össze.

December 29-én, kedden 18.00-tól a harmadik helyért játszik a két elődöntő vesztese egymással, míg a két továbbjutó a döntőben találkozik, amely 20.30-kor kezdődik majd.

A Veszprém a legjobb négy között már nem kaphatott volna könnyű ellenfelet, ahogy a csapat játékosa, Lékai Máté is elmondta a klubnak adott interjújában, igazából egyik együttes végső győzelme sem lenne meglepetés. Ugyanakkor

a Veszprém az elmúlt hat évben rendkívül sok, értékes Final Four tapasztalatot szerzett, igaz, mind a három döntőt, amelybe bejutott, végül a második helyen zárta.

A magyar csapat kerete kapcsán Mocsai Lajos, a klub korábbi sikeredzője azt mondta a Digi TV-nek adott interjújában, hogy

Nagy László, a veszprémiek sportigazgatója is úgy véli, hogy a csapat megérdemelten van ott a Final Fourban. A THW Kiel elleni mérkőzés kapcsán pedig az egykori legendás játékos elmondta az M1 műsorában, hogy: „Fegyelmezett, jó játék kell a Kiel ellen. Bár sokak szerint a Barcelona és a Veszprém a legnagyobb esélyesek, de mi jól tudjuk, előfordult már, hogy nem a legesélyesebb nyerte a BL-t.

Az mindenesetre óriási évbúcsúztató lenne, ha Magyarországon landolna a Bajnokok Ligája-trófea".

A német csapat sportigazgatója, a magyar származású Szilágyi Viktor az M1-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a sorsoláskor nem örültek a Veszprémnek, de mindhárom lehetséges ellenfél erős lett volna. Szilágyi egy rendkívül kemény hatvan percre, szoros meccsre számít, ugyanakkor azt is hozzátette az esélyekkel kapcsolatban:

Nagy László (jobb oldalon) sok nagy csatát megélt játékosként a Veszprémben. Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A magyar csapat jelentősen megerősödött, a 2020/2021-es szezon előtt a Szegedtől érkezett az Európa-bajnok Jorge Maqueda, míg a PSG-től a szintén spanyol Rodrigo Corrales, valamint a dán világbajnok, Nikolaj Markussen is Veszprémbe szerződött. Rajtuk kívül még a Vardar Szkopjével BL-t nyert Danyiil Siskarjov is a bakonyiakhoz tette át a székhelyét.

A hazai bajnokságot vezető veszprémiek ezenkívül még karácsony előtt jelentették be, hogy Blaz Blagotinsek, Vladimir Cupara, Manuel Strlek, Andreas Nilsson és Lékai Máté 2021 júniusában lejáró szerződését további két évvel hosszabbították meg. Ezenfelül Rogerio Moraes 2019-ben aláírt 2+1 éves szerződésével kapcsolatban a veszprémi vezetőség úgy döntött, hogy a szerződésben szereplő +1 éves opciót lehívja, illetve további feltételes +2 évet tett hozzá.

A bakonyiak ellenfele a Final Four elődöntőjében a német THW Kiel lesz.

A német bajnokhoz a 2020/2021-es idényre két játékos érkezett, és mellette három távozott. Az érkezők Sander Sagosen a PSG-től, illetve Sven Ehrig voltak az Altenholzból. Távozott a bajnokságban jelenleg a Flensburg mögött második helyen álló csapattól Ole Rahmel, Lukas Nilsson és Fynn Malte Schröder is.

A Telekom Veszprém december elején könnyedén verte német ellenfelét a BL idei kiírásában Forrás: Telekom Veszprém/Vörös Dávid

A két klub örökmérlegében 11 veszprémi és 10 német siker szerepel a döntetlenen kívül, így mondhatjuk, hogy elég kiegyensúlyozott a klubok között a párharc. Azonban az is igaz, hogy legutóbb, december 2-án a BL idei kiírásában találkoztak egymással a csapatok, és akkor a bakonyiak rendkívül meggyőző, 41-33-as győzelmet arattak a Kiel felett.

A két együttes nemzetközi erősségét az is jól jellemzi, hogy a BL-ben közzétett All Star együttesbe három játékost a Kiel, míg kettőt a Veszprém adott. Ráadásul a magyar csapat edzőjét, David Davist választották az All Star együttes mesterének.

Ha az EHF által vezetett, pontszám alapú rangsort nézzük, akkor ott is előkelő helyen vannak az együttesek, mert az első helyen a Veszprém áll, mögötte a szintén a Final Fourba jutott Barcelona szerepel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az első ellenfél, a THW Kiel áll.

Egy biztos, a magyar csapatnak hétfőn 20.30-kor kezdődik a BL 2019/2020-as kiírásának a Final Fourja, ahol a második elődöntőben a német THW Kiel ellen léphet tovább a 29-ei döntőbe, amelyet a Barcelona vagy a PSG ellen játszhatna.

A hétfőn este 20.30-kor kezdődő Veszprém-Kiel elődöntőt az Origo élőben közvetíti.