Vágólapra másolva!
Káprázatos védőmunka, elképesztő támadójáték: a Sopron Basket már a negyeddöntő első mérkőzésén gyakorlatilag minden kérdést eldöntött a női kosárlabda Euroligában. A kontinens egyik legerősebb csapata, a francia Lyon csak asszisztálni tudott ahhoz a játékhoz, amely 28 pontos soproni győzelmet eredményezett. 

Eljött tehát a pillanat, amikor a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének első találkozóján a Sopron Basket hazai pályán léphetett pályára a francia sztárcsapat, a Lyon ellen.

Zárt kapuk mögött, profin megszervezett körülmények közepette.

Az első összecsapáson a két orosz csapat küzdelméből a Jekatyerinburg jött ki sokkal jobban, mert végig vezetve simán verte a Dinamo Kurszkot.

Az első negyedben még picit döcögött a Sopron szekere Forrás: Sopron Basket - Tóth Zsombor

Egy-egy kihagyott helyzettel indult a meccs, a Lyon vezetését Gabby Williams egyenlítette ki. 2-2 után a Lyon egy 5-0-s sorozattal lépett el 7-2-re, Jelena Milovanovics ekkor dobott kosarat. Ami gond volt, hogy Határ Bernadett pillanatok alatt begyűjtött két személyi hibát.

Gáspár Dávid 11-6-os lyoni vezetésnél kérte ki az első idejét, mert látta, hogy a hazai csapat kissé beragadt a rajtnál.

Vagy azt is mondhatnánk, hogy túlságosan idegesen játszott a Sopron a találkozó elején. A miniszünetet követően Fegyverneky Zsófia triplával jelentkezett, de erre is volt válasza a franciáknak. De a Sopronnak is, mert Gabby Williamset egyedül hagyták, ő pedig azonnal bevágott egy hármast. Ekkor már csak 1 ponttal vezetett a Lyon. Felgyorsult a játék az első negyed végére és a 9. percben először vezetett a meccsen a Sopron. Sőt, Milovanovics újabb kosarával 3 pontos előnye is volt a magyaroknak. A Lyon ezt egy triplával egyenlítette ki, így az első negyed után 20-20 volt az állás.

Az világosan látszott, hogy a Lyon nagyon felkészült a magyar csapat játékából.

De annak nem volt előjele, hogy ezt a felkészülést a második negyed elejétől sutba vághatja. A Sopron ugyanis megrázta magát és egyre jobban játszott. Tina Jovanovics remek triplát dobott be, és ezzel a 13. percben már 5 ponttal a Sopron vezetett. Védekezésben egyre keményebben küzdött a zöld-sárga csapat, ami nem ízlett a Lyonnak. Jovanovics kulcsfigura volt ekkor, mert egy utolsó pillanatban dobott kosárral 7 pontosra növelte a Sopron előnyét. A védőlepattanókat is jól szedte a magyar együttes, Czukor Dalma remekül védekezett és szerzett labdát. Amikor pedig a 16. percben Gabby Williams újabb kosarával 33-24 lett az állás, a francia csapat kénytelen volt időt kérni.

Védekezésben hatalmasat javult a második negyedre a Sopron játéka Forrás: Sopron Basket - Tóth Zsombor

A kezdeti elfogódottság ekkor már nem látszott a Sopron játékán. Az, hogy a Lyon 7 perc alatt 4 pontot tudott csak dobni, ezen a szinten elképesztő soproni védekezésről tett bizonyságot. A franciák érezték a veszélyt, mert rövid időn belül újra időt kértek. Ekkor már 37-24 volt az állás a Sopron javára. Nem is a támadójátékot, hanem a védekezést kellett itt kiemelni.

Megint az volt az ember érzése, hogy az első negyed visszafogottabb játéka után valaki valahol megfújt egy kürtöt, s ez jelentette az áttörést.

Czukor labdaszerzése után Jelena Milovanovics szerzett újabb kosarat, 41-26-ra vezetett Gáspár Dávid csapata. Zseniális edzői húzás volt, hogy a Sopron olykor két centert is a pályán tartott. Jovanovics esetében ki kell emelni azt is, hogy több olyan húzása (pontosabban dobása) volt, amelyre egyszerűen nem lehetett felkészülni. A nagyszünet előtt Fegyverneky Zsófia szerzett még egy duplát, ezzel alakult ki a félidei 45-32-es állás. A második negyedet tehát 25-12-re nyerte meg a Sopron. A Lyon csak a második játékrész utolsó két percében tudott méltó ellenfele lenni a házigazdának.

Gáspár Dávid, a Sopron edzője nagyszerűen meccselt Forrás: Sopron Basket - Tóth Zsombor

A kérdés már csak az volt, hogy ezt a második negyedbeli produkciót át lehet-e menteni a második félidőre. Minden úgy indult, mint az első negyedben, mert Határ ellen fújtak egy hibát, de aztán Gabby Williams dobott a sarokból egy triplát. Megan Walker duplázott, már 50-34 volt a Sopron javára az állás. Öröm volt nézni azt a látványos játékot, amelyet a Sopron mutatott.

Jovanovics utolsó pillanatos, dudaszós kosarai az őrületbe kergették a franciákat. Meg Milovanovics hármasai. Meg minden, ami a harmadik negyedben történt.

A 25. percben már 21 ponttal vezetett a Sopron, amely semmit sem akart a második meccsre bízni. A Lyon játéka teljes K.O. volt, a franciák edzője időkérésekkel próbált segíteni. Magyar női kosárlabdacsapatot nagyon régen lehetett látni így játszani. Ingrid Tanqueray hármasa is csak arra volt jó, hogy az LDLC 20 pontra faragja a különbséget. Ezt a 20 pontos különbséget jól tartotta a Sopron, de csak rajtuk múlott, hogy mikor váltanak ritmust. Jovanovics egy csodás bejátszás után 66-44-re módosította az állást. Határ visszajött a padról, az utolsó soproni támadás ebben a negyedben nem sikerült, így a harmadik negyed után 68-46 volt az állás. Ezt a tíz percet 23-14-re nyerte a Sopron, amely védekezésében továbbra is brutális szintet hozott.

Tina Jovanovics nemcsak támadásban, de védekezésben is extrát nyújtott Forrás: Sopron Basket - Tóth Zsombor

A negyedik negyed feladata tehát nem volt más, mint ezt az előnyt tartani, esetleg növelni. A növelést választotta a Sopron, mert a 32. percben már 73-46-ra vezetett. Az a laza könnyed játék, amelyet Fegyvernekyék bemutattak, tényleg elképesztő volt. A 33. percben 29 pont volt a különbség, 77-48 volt az állás.

A 34. percben Gabby Williams átlépte a 20 pontos határt, támadásban ő volt az egyik legjobb Jovanovics mellett.

A Sopron védekezése számtalan ki nem kényszerített hibára késztette a Lyont.

A meccs utolsó 5 percébe Megan Walker triplájával fordultak be a csapatok. 85-43 ide, azaz 32 pontos előnyt harcolt ki a Sopron. Most kellett nagyon észnél lenni, azaz ezt a különbséget tartani, mert ez azt jelentette, hogy

a pénteki visszavágó puszta formalitásnak tűnik.

Tudom, hogy az ember ne írjon le ilyet az első meccs után, de a látottak alapján egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Lyon itt 35 ponttal nyerni tud. Ez nem az ellenfél lebecsülése volt. Az meg, hogy a Lyon legjobbja, Marine Johannes összesen 3, azaz három pontot tudott dobni, tényleg hihetetlen volt.

Gabby Williams extra teljesítménye is kellett a Sopron nagyszerű játékához Forrás: FIBA

Az utolsó három percben már nem történtek érdemi dolgok. Az elkeseredetten játszó Lyon minden erejével azon volt, hogy csökkentse a különbséget, de Milovanovics újra rendet tett egy hármassal. Jelképes volt a meccs utolsó pillanata:

5 másodperc volt hátra, amikor a Sopron az alapvonalról jöhetett, végigvitték a labdát (úgy rohantak, mintha most kezdődött volna a meccs), és a végén Gabby Williams dobása a dudaszó pillanatában esett be a kosárba.

Azt hiszem, nyugodtan leírhatjuk, hogy az idény egyik legfontosabb meccsén rukkolt ki a legjobb játékkal a Sopron, amely fél lábbal már ott van az idei Final Fourban.

A negyeddöntő második mérkőzését pénteken rendezik Sopronban. A továbbjutás a két meccs összesített eredménye alapján dől el.

Női kosárlabda Euroliga negyeddöntő, első mérkőzés: LDLC Asvel Feminin - Sopron Basket 66-94 (20-20, 12-25, 14-23, 20-26)

A Lyon legjobb dobói: Plouffe és Crvendakics 14-14.
A Sopron legjobb dobói: Williams 24, Milovanovics 19.