Egy meccs lehet az egész világ és az olimpiai részvétel női kézilabdázóink számára

Lukács Viktória női kézilabda válogatott magyar
Viktoria Lukacs of Hungary in action withduring the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Serbia and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 6, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott egy mindenki számára nehéz időszakban kénytelen kiharcolni a tokiói olimpiai részvételt. A tét nem kisebb, mint az, hogy Rio után Tokióban már ne rendezzenek magyar válogatott nélkül ötkarikás játékokat az itthon második legnépszerűbb sportágban.

Kijutni nehezebb, mint ott jól szerepelni

Vannak olyan sportágak, amiben sokkal nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott egy jó eredményt elérni. A legjobb példa erre a kajak-kenu, azon belül is a női szakág, ahol a hazai válogatóverseny egyenlő egy éremfutammal. Mivel egy-egy számban csupán egyetlen versenyző képviselheti országát, ezért aki kijut a rendkívül erős mezőnyből tőlünk, az jó eséllyel éremmel térhet haza Tokióból is.

Kézilabdában nem ez, hanem az Európa-centrikusság okozza a nehézséget.

A férfiaknál ezúttal a Balkán lett a szenvedő áldozata annak, hogy egy-egy olimpiai selejtezőtorna mennyire erős volt. Míg a horvátok Franciaország és Portugália, addig a szlovénok Németország és Svédország társaságából nem tudták megváltani tokiói repülőjegyüket. Mégis, mindkét eredmény magyarázható.

Az igazság hétvégéje előtt a magyar kézilabda Forrás: AFP/Bo Amstrup

Világviszonylatban a férfi szakág ugyanis teljességgel ellentétes irányba halad, mint a megfenekleni látszó női. Vannak ugyanis olyan nem európai válogatottak, amelyek igencsak megnehezítik a nagyok dolgát. Jó példa erre Egyiptom, ami minden idők egyik legjobb mérkőzésén januárban igencsak megnehezítette a világbajnok Dánia dolgát is.

A 32 csapatos bővítés is sikernek könyvelhető el, minden válogatott kitett magáért, kb. 24 olyan válogatott volt az egyiptomi tornán, aki valamilyen módon felkeltette az érdeklődésünket. A női szakágban nincs meg ez a pozitív irányú változás, ami igencsak aggasztó lehet a decemberi, szintén első ízben 32 csapatos vébére nézve.

Kb. 12-13 európai válogatott mellett Brazília, Dél-Korea, Angola és az ötkarikás játékok házigazdája, Japán azok az országok, ahol értelmezhető szinten van a női kézilabdázás.

A női kézilabda-válogatottnak még mindig van esélye kijutni a tokiói olimpiára Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Claus Fisker/Claus Fisker

Ebből a 16 csapatból 12 tutira ott lesz Tokióban.

Dánia és Németország már biztosan nem, a másik két távolmaradó pedig az olimpiai selejtezőtornákon bukhatja a szereplés lehetőségét. Az I. csoportban Szenegál visszalépése miatt Spanyolországnak és Svédországnak már csak az argentinokkal kell elbánnia. 100 % helyett csak azért írunk 99 %-ot arra, hogy ez sikerül is nekik, mert tiszteljük a dél-amerikaiakat, hogy nem mondták vissza a szereplést.

A III. csoportból Észak-Korea lépett vissza, de ott a három európai ország vérre menő csatát fog vívni a kijutásért. Pontosabban március 21-én, vasárnap a Norvégia mögötti másik kijutást érő helyért a Kim Rasmussen által irányított, házigazda Montenegró és a tavaszra szenzációs formába lendülő Cristina Neagu vezette Románia.

Egy meccs a világ

A számunkra legfontosabb csoport mégis a II. számú, ahol a magyar válogatott is helyet kapott Oroszországgal, Szerbiával és Kazahsztánnal egyetemben. A kazahok valószínűleg nem lesznek tényezők ebben a játszmában, de arra jók lehetnek, hogy pénteken a Ferencvárosra épülő nemzeti csapatunk némi önbizalmat szerezzen a szombati, Szerbia elleni mérkőzésre.

A decemberi Európa-bajnokság az érintett felek szerint sem úgy sikerült, ahogyan azt eltervezték Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Mind a három európai válogatott saját maga számára is csalódást keltő Európa-bajnokságon van túl.

Oroszország az aranyéremért utazott a dániai buborékba, de „csak" az 5. helyen zártak, ami azt jelentette, hogy Ambros Martín nem folytathatta a munkát a kispadon. A - nyártól a Győri Audi ETO-hoz visszatérő - szakember helyét Alekszij Alekszejev vette át az Audi Arénában megrendezésre kerülő tornára.

Szerbia első Eb-mérkőzésén amellett, hogy hatalmas bravúrt bemutatva 29-25-re legyőzte a világbajnoki címvédő Hollandiát, elveszítette legjobbját, Andrea Lekicet. Az irányító Achilles-ín-sérülése ellenére a bő keretbe nevezve volt a hétvégi tornára, de a szűkített keretben már nincs ott a neve.

A szerbek a meglepetésgyőzelem után vezérük nélkül 38-26-os vereségbe szaladtak bele a magyar válogatott ellen, és Horvátország ellen is kikaptak, ami azt jelentette, hogy már a csoportkörben búcsúzni kényszerültek a tornától.

Hiába az ellenfél fáradtsága, gyakorlatilag ez volt az egyik olyan mérkőzés a kettőből, amikor Elek Gábor csapata tudása legjavát adva, győztesen tudta elhagyni a pályát.

Szöllősi-Zácsik Szandra és a magyar válogatott is Szerbia ellen játszotta legjobb mérkőzését az Eb-n Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A tornát a 10. helyen záró mieink számára ez mindenképp egy pozitív emlék lehet a szombati egymás elleni találkozó előtt. Ennek ellenére is óvatosan állnánk az egész hétvége elé, mert amikor egy meccsen múlik az elmúlt öt(?) év munkája, akkor nem lehet biztosan azt állítani, hogy sikerülni fog. Kim Rasmussen 2016-ban lett kinevezve a válogatott élére, és négy világeseményen keresztül ő irányíthatta a csapat munkáját. A dán szakember helyére bő egy évvel ezelőtt Elek Gábor és Danyi Gábor kapitánypárost ugyanazzal a céllal nevezte ki a szövetség, mint Rasmussent magát: az olimpiai részvétel kiharcolására.

A dániai Eb már az ő irányításukkal zajlott, de nem azzal az eredménnyel és játékkal párosult, amit ők maguk is elvártak maguktól. Egyfajta vészmegoldásként

Elek lett kinevezve első számú szövetségi kapitánnyá, Danyi pedig a segítője lesz a tornán.

A Fradi vezetőedzője pozitív koronavírustesztjei miatt csak otthonról figyelhette, ahogyan csapata esélyesként kiesik a Buducnost Podgorica elleni BL-párharcból.

Lukács Viktória az egyetlen győri játékos a magyar keretben Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Csak remélni tudjuk, hogy a 11 ferencvárosi játékos függetleníteni tudja magát minimum két meccsre a csalódást keltő eredménytől.

– mondta Bíró Blanka az esemény előtti sajtótájékoztatón. Lukács Viktória, a keret egyetlen győri játékosa elmondta, hogy az olimpiai szereplés kiharcolása minden játékos álma, ez nem jelenthet terhet a csapatnak, amelyben egyébként remek a hangulat.

Elek csütörtöki negatív tesztjének köszönhetően az utolsó pillanatban, de csatlakozhatott a válogatotthoz.

A koronavírus sehogy sem lesz egy jó kifogás a közvélemény és a rajongók számára, ha a 2016-os riói olimpia után ezúttal sem képviseltetjük majd magunkat az ötkarikás játékokon.

De ebbe jobb bele sem gondolni, mert megérdemelnék a szurkolók, hogy a labdarúgás utáni második legnépszerűbb sportágban is drukkolhassanak majd kedvenceiknek a július 23. és augusztus 8. között megrendezésre kerülő sportünnepen, ahol Magyarország már kereken 100 kvótával bír.

Női kézilabda olimpiai selejtező
A 2-es (győri) csoport programja:
Március 19., péntek
17.00: Magyarország–Kazahsztán
20.00: Oroszország–Szerbia
Március 20., szombat
17.30: Magyarország–Szerbia
20.30: Oroszország–Kazahsztán
Március 21., vasárnap
17.30: Szerbia–Kazahsztán
20.30: Magyarország–Oroszország

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokra a csoport első két helyezettje jut ki.