Vágólapra másolva!
Kőkemény, verekedős meccset és magabiztos, 23 pontos soproni győzelmet hozott a női kosárlabda-bajnokság döntőjének első mérkőzése. A vendég Szekszárdnak nem volt esélye a győzelemre, a Sopron 80-57-es sikeréhez egyetlen percnyi kétség sem fért.

Egy héttel azután, hogy a Sopron Basket negyedik lett a női kosárlabda Euroliga Final Fourjában és két héttel azután, hogy a KSC Szekszárd bronzéremmel zárta az Európa Kupa küzdelmeit,

a két csapat Sopronban csapott össze először a női bajnoki döntő három győzelemig tartó párharcában.

A Szekszárd érkezik a döntő első meccsére Fotó: Csudai Sándor - Origo

A pályaelőny ebben a sorozatban a Sopronnál van, ha lesz ötödik meccs, akkor azt ők játszhatják hazai pályán.

A KSC Szekszárd együttesébe nem tért vissza az amerikai DeWanna Bonner.

A klasszis az Európa Kupában bronzéremhez segítette a tolnaiakat és szerepe volt abban is, hogy az elődöntőben a KSC Szekszárd simán túllépjen a Győr csapatán. Ugyanakkor az EK Final Fourt követően Bonner szinte azonnal visszatért az Egyesült Államokba és nem is jött el újra Szekszárdra, mert ő már a közelgő WNBA-szezonra készül.

Bonner jelenlétével a Szekszárdnak nagyobb variációs lehetőségei lettek volna, s az amerikai maradása egészen biztosan nagyon izgalmas döntőt hozott volna. A Szekszárd most nélküle készült arra, hogy megnehezítse a Sopron dolgát.

Jelena Brooks dobta a döntő első kosarát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jelena Brooks dobta a soproni csapat első kosarát. A hazaiak azonnal elővették kőkemény védekezésüket, ezzel alaposan elbizonytalanították a kékeket, akik sokáig nem tudtak támadást befejezni. Több mint 3 és fél perc telt el, amikor Goree megszerezte az első szekszárdi kosarat. Ekkor 4-2 volt az állás, mert a soproniak támadásbefejezése is igencsak akadozott. 4-4-nél még egyenlő volt az állás, majd Meghan Walker kosara után 8-4-es hazai vezetésénél a szekszárdiak azonnal időt kértek.

Ezzel sem sikerült megfogni a Sopron lendületét, amely nem sokkal később már 14-4-re vezetett.

Ez a négy szekszárdi dobott pont meg is határozta az egész első negyedet, s mivel a vendégcsapat hamar elérte az öt csapatszemélyit, a Sopron folyamatosan büntetőzhetett. A KSC egymás után három támadásának is a támadóidő lejárta vetett véget. 19-4-es hazai vezetésnél az első negyed utolsó percében éledezett a Szekszárd, de ez is csak arra volt elég, hogy a két csapat között már 10 perc után 12 pontos különbség alakuljon ki. (21-9).

Óriási harc jellemezte a bajnoki döntő első mérkőzését Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed első nagyjelenete az volt, amikor Határ Bernadett lebúrázta Zele Dorina dobását. Ennél érzékenyebben érintette a Szekszárdot, hogy Studer Ágnes már három személyi hibánál tartott. Viszont a vendégcsapat egy 5-0-s rohammal indította a negyedet és 21-14-nél megint szorosabb lett az állás.

Most a Sopronnak nem kellett 5 perc az öt csapatszemélyi hiba eléréséhez, innentől minden hazai szabálytalanság KSC-büntetőket eredményezett.

Viszont a Szekszárd nem tudott 7 pontnál közelebb kerülni. Aztán a Sopron egy pillanat alatt rázta meg magát, s visszaállította az első negyed utáni 12 pontos különbséget (17. perc, 30-18.) A 19. percben 34-22-es hazai vezetésnél 5 percet állt a játék, mert a bírók videóztak. Az ideges hangulatban Czukor Dalma triplája nyugtatta meg a Sopront, amely a nagyszünetben 40-25-re, azaz 15 ponttal vezetett.

Studer Ágnes vezeti a labdát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidő elején a soproni Gabby Williams begyűjtötte negyedik személyi hibáját. Ez nem zavarta meg a Sopront, amely biztosan tartotta 15 pontos előnyét.

Az óriási brusztban kevés volt a látványos jelenet, a döntő első meccse nem a szép kosárlabdáról szólt.

Mondjuk amikor Erica McCall leblokkolta Határ dobását, az tényleg nem mindennapi jelenet volt.

A kék mezes szekszárdi Erica McCall blokkolta Határ Bernadett dobását Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 25. percben Friskovec triplájával jött közelebb a Szekszárd (46-34), de January hamar lehűtötte a kedélyeket. Czukor Dalma is, aki a 27.percben vágott be egy triplát és ezzel 21 ponttal vezetett már a Sopron.

A Szekszárd játéka teljesen szétesett, esetlegessé vált, a vendégcsapat nem tudta megnehezíteni a Sopron dolgát.

A hazaiak a harmadik negyed utolsó perceiben már 4 magyar játékossal rohamoztak (Határ, Fegyverneky, Czukor, Varga Alíz) - közülük különösen Czukor Dalma volt elemében, aki a 29. percben újabb triplával már 12 pontnál tartott.

A fehér mezes Czukor Dalma remek teljesítményt nyújtott a Sopron színeiben a döntő első meccsén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó szünetre 65-43-as soproni vezetéssel mentek a csapatok pihenni. A lényegi kérdések eldőltek, így a negyedik negyedben tényleg felszabadultan játszhatott a Sopron, amely visszahozta Briann Januaryt és Gabby Williamset.

A 33. percben Tina Jovanovics két büntetőjével már 28 ponttal vezetett a Sopron.

Ez talán kissé figyelmetlenné tette a hazaiakat, mindenesetre Friskovec és Bálint Réka triplái után 73-51-es állásnál Gáspár Dávid, a Sopron edzője kért időt.

A Szekszárd javára írandó, hogy mínusz 28-nál sem adta fel, így a meccs utolsó 5 perce 73-53-as soproni vezetéssel kezdődött. Varga Alíz, a Sopron fiatal játékosa nagyszerűen dobott, előbb egy dupla, majd egy tripla is a neve mellé került. Ekkor már Varha Sára és Varga Kamilla is a pályán volt a Sopronban.

Fegyverneky Zsófia tör a szekszárdi kosárra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó két perc már semmilyen izgalmat nem tartogatott. A Sopron magabiztosan nyerte meg a döntő első meccsét 80-57-re.

Egy olyan mérkőzésen, amelyen a vendégcsapatnak nem sok esélye volt arra, hogy megnehezítse a Sopron dolgát.

A KSC legfeljebb annak örülhetett, hogy a negyedik negyedben mindössze egy ponttal dobott kevesebbet a Sopronnál, mert ezt a szakaszt 15-14-re nyerte meg a hazai együttes.

A döntő második meccsét szerdán délután rendezik meg Szekszárdon 15.45-től.

Női kosárlabda bajnoki döntő, 1. mérkőzés: Sopron Basket-KSC Szekszárd 80-57 (21-9, 19-16, 25-18, 15-14)
Legjobb dobók: Jovanovics 18, Williams 14, Brooks 13, illetve Goree 12, McCall 11, Friskovec 9.