Vágólapra másolva!
Kisorsolták a férfi kosárlabda-Európa-bajnokság csoportjait a szeptemberi Európa-bajnokságra, ahol a magyar válogatott Kölnben vívja majd a csoportmérkőzéseit.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese az 5. kalapból várta a csütörtökön online formában megtartott berlini sorsolást, így az már előzőleg biztos volt, hogy nem kerülhetett össze a hasonlóan besorolt Belgiummal, Izraellel és Nagy-Britanniával. Előzőleg már tudni lehetett, hogy a koronavírus-járvány miatt idén őszről elhalasztott, 41. Eb négy házigazdája Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia lesz 2022. szeptember 1. és 18. között. A csoportmérkőzésekre Kölnben, Milánóban, Tbilisziben és Prágában kerül sor. A négy rendező ország választhatott maga mellé egy-egy biztos ellenfelet. Németország Litvániával, Csehország Lengyelországgal, Grúzia Törökországgal, Olaszország pedig Észtországgal állapodott meg, így ezek a csapatok egy csoportba kerültek.

A berlini ceremónia egyik díszvendége az NBA-bajnok Dirk Nowitzki volt, aki az Eb nagyköveteként tevékenykedik. A németek sztárja a sorsoláson is közreműködött, bár egyik-másik nevet tartalmazó gömbbel igencsak meggyűlt a baja. A kölni B csoport küzdelmei során - ahonnan az első négy jut majd tovább - a magyarok ismét szembekerültek a címvédő szlovénokkal, akikkel a selejtezőben is összecsaptak már.

Ivkovics Sztojan elsőként a kedvező helyszínről beszélt az MTI-nek:

"Örülök Kölnnek, mert elfogadható távolságra van Magyarországtól a szurkolóink számára, akik legutóbb Kolzsváron is fantasztikus hangulatot teremtettek. Európa legjobbjai közül négy a mi csoportunkba került, de célként ezzel együtt az Eb-döntőt jelölöm meg, aztán az élet majd megmutatja, hogy mi a realitás. Egy sportoló mindig a diadalra hajt, velünk sincs ez másként, annyi bizonyos, hogy ott akarunk lenni Berlinben" - jelentette ki a szakvezető.

Ivkovics Sztojan, a válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke is beszélt a várakozásairól:

"A férfi kosárlabda válogatott ismét ott lehet az Európa-bajnokságon. Ennek a nagyszerű sikernek a valós értékét ilyenkor láthatjuk, amikor világklasszis válogatottakkal sorsoltak össze bennünket egy csoportba. Nagyszerű ellenfelekkel, remek játékosokkal találkozhatunk. Emlékezzünk, négy éve Kolozsvárott szintén nem mi voltunk az esélyesek, de mégis tovább tudtunk lépni a csoportunkból. A konkrét esélyekről beszélni még nagyon korai, hiszen több mint egy esztendő van hátra a kontinenstornáig.

Alighanem a sportág valamennyi rajongója nagyon várja már a tornát, innentől a célunk az, hogy a lehető legjobban felkészített csapat képviselje a magyar kosárlabdát Kölnben. Számomra Sztojan Ivkovics személy garancia arra, hogy egy kellően motivált, taktikailag és fizikálisan felkészült válogatott száll harcba a továbbjutásért."

Bodnár Péter, a szövetség főtitkára úgy vélekedett, hogy a válogatott nem számíthatott könnyű sorsolásra.

"Ez az Eb, itt nincs könnyű csoport" - mondta az MTI-nek. "A szurkolóknak talán könnyebb lesz Kölnbe eljutva a helyszínen buzdítani a csapatot, előzőleg ugyanis a georgiaiak megkerestek bennünket a partnerség felajánlásával, de mi adni akartunk egy lehetőséget a magyar rajongóknak, hogy többen eljuthassanak a meccseinkre. Annyi bizonyos, hogy Ivkovics Sztojannal semmi sem lehetetlen, és a fiúk ismét oroszlánként fognak küzdeni az Eb-n" - tette hozzá.

Az Ivkovics-gárda februárban, a kijevi buborékban lebonyolított selejtezőtornán vívta ki a részvételi jogot a kontinenstornán. Az F csoportból az első három válogatott szerzett részvételi jogot a kontinenstornára, a magyarok mellett a címvédő szlovénok és az ukránok szereztek Eb-kvótát.

A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n - 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 15. helyen zártak.

A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.

Az Eb csoportjai:


A csoport (Tbiliszi): Georgia, Spanyolország, Oroszország, Törökország, Belgium, Bulgária

B csoport (Köln): MAGYARORSZÁG, Franciaország, Szlovénia, Németország, Litvánia, Bosznia-Hercegovina

C csoport (Milánó): Görögország, Olaszország, Horvátország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Észtország

D csoport (Prága): Csehország, Szerbia, Lengyelország, Finnország, Izrael, Hollandia