Vágólapra másolva!
A Vipers Kristiansand 34-28-ra legyőzte a Brest Bretagne csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének vasárnapi fináléjában, aminek köszönhetően története során először emelhette a magasba a legrangosabb európai klubtrófeát.

Helyszíni tudósítás

Korábban a Brest és a Vipers sem járt még a legrangosabb európai kupa döntőjében, ezért biztos volt, hogy olyan csapat emeli majd a magasba a trófeát, amelyik előtte még soha. Sőt, korábban francia klub egyáltalán nem játszhatott finálét a BL-ben, és norvég győztes is csak egy, a Larvik volt, még 2011-ben.

Henny Reistad és a Vipers elsöprően kézilabdázott a Brest elleni BL-döntőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

Villámgyors norvég támadásokkal kezdődött a finálé. A szokásos módon önbizalomtól duzzadó Vipers-játékosok egyszerűen átrohantak a Győr ellen keményen, számos megállító faulttal védekező franciákon, akik nem találták a távolságot Henny Reistaddal, Nora Mörkkel és Emilie Arntzennel szemben.

Laurent Bezeau-nak, a Brest vezetőedzőjének 8 perc 15 másodperc után időt kellett kérnie, mert a rivális 8-3-ra elhúzott. A BL-idény gólkirálynője, Ana Gros hétmétereseivel, valamint Sladana Pop-Lazic góljaival tartotta a lépést a francia együttes. Djurdjina Jaukovic és Isabelle Gulldén is a kapuba talált, így a Brest a 15. percben kiegyenlített. (9-9)

A Vipers könnyedén alakította ki a helyzeteit a finálé első szakaszában Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ekkor Ole Gustav Gjekstad is szólt pár szót a támadásban megakadó csapatához. Jaukovic kiállítása után Reistad elől tartotta a Viperst, de Monika Kobylinska hamar válaszolt. Ugyanez volt a helyzet Arntzen találata után Pauline Coatanea esetében, viszont Jana Knedliková szép góljára nem érkezett azonnal válasz.

Közben a Győr elleni elődöntőben remekül védő Cleopatre Darleux helyén Sandra Toft folytatta a bresti kapuban. A dán világsztár erről lemondott volna, amikor Nora Mörk a francia védőkkel együtt őt is leültette egy fantasztikus lövőcsellel, majd a félig üres kapuba lőtt. (11-13)

A Brest sokáig csak futott az eredmény után Fotó: Hirling Bálint - Origo

Vilde Jonassen gólja után mindkét oldalon számos hiba csúszott a nagy iramba, amiben Gulldén rutinja sokat jelenthetett volna az ember- és gólhátrányban, ha nem dobja a hétméteresét a vonalon álló Katrine Lundéba. A túloldalon Löke volt eredményes, így a norvégok ismét meglépni látszottak. (12-17) Minden idők egyik legkiválóbb beállója után a másik oldalon Pauletta Foppa révén az egyik legnagyobb tehetség is megszerezte első gólját. A dudaszó előtt Gros alakította ki a 18-14-es Vipers-vezetést.

Kalidatou Niakaté góljával kezdődött a második félidő, amire a 23 éves Ragnhild Dahl és Reistad is válaszolni tudott. Sőt, a szintén jól játszó Jana Knedliková is betalált, amivel hét góllal meglépett a Vipers. (15-22) Gros büntetője a legjobbkor talált utat Lunde kapujába, de a következő alkalommal már nem járt sikerrel a legendás kapussal szemben.

Ana Gros csak a gólkirályi címének örülhetett a vasárnapi döntővel kapcsolatban Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Vipers számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok játékosa továbbra is magabiztosan tartotta az előnyt. Reistad előtt fantasztikus jövő áll, aki még a Mörk-féle generációnál is jobban játszott a teljes hétvége során. Darleux visszaállt a Brest kapujába, majd védett párat, Foppa szép lefordulása pedig közelebb hozta őket. (20-25)

Gulldén a legjobbkor vette a hátára a Brestet, de csapatának minden egyes gólért nagyon meg kellett szenvednie. Gros a kihhagyott büntetője után ismét odaállt a vonalra, és ezúttal nem hibázott. Reistad ezen az estén is túlragyogott mindenkit: a CSZKA Moszkva után a Brest ellen is elérte a kétszámjegyű gólmennyiséget. (23-28)

Öt perccel a vége előtt ki más, mint Reistad alapozott meg egy nyugodtabb hajrát a Vipersnek. Mivel Alicia Toublanc góljára Knedliková válaszolni tudott, és a következő francia helyzetet Lunde kivédte, ezért három és fél perccel a vége előtt eldőlt a győzelem sorsa.

Gros még belőtte a hetedik és nyolcadik találatát, amivel megdöntötte a Görbicz Anita és Natalia Morskova által közösen tartott, egy szezonban elért gólok rekordját.

A szlovén jobbátlövő 135 góllal lett az új rekorder ebben a mutatóban.

A Vipers Kristiansand nyerte a női kézilabda Bajnokok Ligája 2020-21-es szezonját Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Vipers Kristiansand 34-28-ra legyőzte a Brest Bretagne csapatát, amivel megnyerte története első BL-trófeáját.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
DÖNTŐ
Brest Bretagne - Vipers Kristiansand 28-34 (14-18)
gólszerzők: Gros 8, Gulldén 5, Foppa, Jaukovic 3-3, Coatanea, Pop-Lazic, Toublanc 2-2, Kobylinska, Lassource, Niakaté 1-1, illetve Reistad 12, Knedliková 6, Arntzen, Löke 4-4, Dahl 3, Jonassen, Mörk 2-2, Tomac 1
a bronzmeccsen:
Győri Audi ETO - CSZKA Moszkva 32-21 (18-8)