A Szeged-Veszprém párharc történetének fordulópontját hozhatja el a bajnoki döntő

LÉKAI Máté, Telekom Veszprém, MOL-Pick Szeged
A veszprémi Lékai Máté (b) és a szegedi Matej Gaber (j) a férfi kézilabda NB I 19. fordulójában játszott Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged mérkőzésen a Veszprém Arénában 2021. március 21-én
Vágólapra másolva!
Ismét a két sztárcsapat, a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém között dől el a férfi kézilabda NB I aranyérme, de ezúttal nincs kimondott esélyese a párharcnak.

Mivel sem a Szeged, sem a Veszprém nem lesz érdekelt a Bajnokok Ligája június 12-13-i, kölni négyes döntőjében, ezért mindkét topcsapat az egymás elleni bajnoki fináléval teheti emlékezetessé minden idők legrapszodikusabb szezonját.

A hatalmas küzdelemezúttal is garantált lesz a két ősi rivális rangadóján Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egy olyan zaklatott évad végén, mint amilyen a koronavírus-járványtól is sújtott 2020-21-es volt, ez a trófea igen komoly jelentőséggel bír. Mindkét együttes megszenvedett a fertőzéssel, hiszen jó néhány játékosuk átesett rajta. Elég csak Bánhidi Bencére gondolni, aki elképesztő fizikai adottságai ellenére sem úszta meg tünetmentesen a dolgot, hanem az egész őszi szezonja ráment a betegségre.

Ez az egész Szegedre igaz, amelyiknek sorra maradtak el a BL-mérkőzései, így egy rendkívül sűrű időszak következett a számára a januári világbajnokság után. A Tisza-partiak vezetőedzője, Juan Carlos Pastor híres az aprólékos meccsterveiről, amiben mindenkinek centiméterre pontosan megvan a helye. Ezért jött számára különösen rosszul az, hogy az elmúlt másfél évben mindent lehetett, csak tervezni nem.

A Veszprémben is voltak koronavírusos játékosok, a magyar válogatott irányítója, Lékai Máté is köztük volt. David Davis együttesében csupán egyetlen komoly sérülés volt az egész idényben, igaz, arra Rasmus Lauge teljes szezonja ráment. A világbajnok dán klasszis pont az Építők talán legjobb meccsén esett ki az együttesből, amikor december elején 41-33-ra legyőzték a THW Kielt.

Juan Carlos Pastornak nem volt könnyű dolga ebben a szezonban, de csapata pihenten érkezhet a Veszprém elleni bajnoki döntőre Fotó: Polyák Attila - Origo

Az akkor igencsak jó formát mutató együttes két héttel azután az ősi rivális Szegednek sem adott esélyt, 36-24-re nyert az Újszegedi Sportcsarnokban, így bizakodva várhatta az év utolsó napjaiban megrendezett négyes döntőt. A rendhagyó final fouron az elődöntőben egy rendkívül fordulatos összecsapást játszott a Kiel ellen, de végül hosszabbításban alulmaradt a későbbi BL-győztes ellen, majd a PSG elleni bronzmérkőzésre már nem sikerült motivációt találniuk.

A Veszprémnek a védekezése nem akart összeállni a tavasszal sem, ez alól pont a Szeged elleni Magyar Kupa-döntő volt a kivétel, ahol a klub több évtizedes történetére jellemző, kemény játék meghozta az eredményét. Az Építők egy rendkívül feszült találkozón 28-26-ra győzött a Pastor-csapat ellen, története 28. hazai kupáját megnyerve.

Az áprilisi, Szigetszentmiklóson megvívott összecsapás előtt pár héttel a bajnoki alapszakasz "visszavágóján" a színvonal nem verdeste az egeket, annak a Veszprém által 27-23-ra megnyert meccsnek az egyetlen pozitívuma a kapusok remeklése volt. Rodrigo Corrales 20, Mirko Alilovic 13 védést mutatott be.

Rodrigo Corrales az egész szezonban remekül teljesít az önmagát csak kereső veszprémi védőfal mögött Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

Azóta mind a Szeged, mind a Veszprém kiesett a BL-ből, ami felvetett pár új kérdést. Biztos, hogy jó úton jár a két csapat?

Jelenleg úgy tűnik, hogy akár egy fordulópont kezdetét is jelentheti a párharc történetében ez a bajnoki döntő.

A negyedik bajnoki címére hajtó szegediek pihentebben és kevésbé csalódottan várhatják az oda-visszavágós finálét, mint a története 27. NB I-es sikeréért küzdő rivális, amelyik a Nantes elleni BL-negyeddöntős kudarc emlékével volt kénytelen elbuszozni Szegedre.

A picit távolabbi jövőt tekintve sem biztos, hogy a Veszprém az, amelyik képes lesz szintet lépni a két együttes közül. A klub eddig nem igazolt senkit, pedig az öregedő keret lehet, hogy megkövetelte volna. Továbbá nagy kérdés, hogy mi lesz David Davis sorsa abban az esetben, ha nem tudják sikerrel abszolválni a finálét. Nem biztos, hogy egy új edző segíteni tudna úgy, hogy nem kap a nyáron új játékosokat maga mellé.

A Szeged a következő szezont valamivel bizakodóbban várhatja, ugyanis az irányító Miguel Martins és a balszélső Alexander Blonz személyében sikerült megszerezniük két, elképesztően tehetséges fiatalt. Továbbá szintén óriási sikernek tekinthető, hogy a világ egyik legjobb beállójának számító Bánhidi Bencét is meg tudta tartani a Tisza-parti együttes.

Bánhidi Bence 2025-ig hosszabbított a Szegeddel Forrás: pickhandball.hu

A távozók oldalán a szegedi BL-történet legeredményesebb játékosa, Jonas Kallman mellett a rutinos Joan Canellas is ott van, az ő pótlásukra érkezik a fentebb említett két tehetség. Ha ezek az igazolások bejönnek, akkor a Szeged a következő szezonban beelőzheti a Veszprémet. Ám előtte még itt egy bajnoki döntő, amivel kapcsolatban nehéz esélyt latolgatni.

Ez az oddsokon is meglátszik, a Szeged sikere 2.45-szörös pénzt fizet szemben a Veszprém győzelmével, ami 1.85-ös szorzóval bír, a döntetlenre pedig 8.25-ös odds van. A párharcot az M4 Sport élőben közvetíti.

Férfi kézilabda NB I, DÖNTŐ
szerda 19:00 Szeged-Veszprém
szombat: 18:30 Veszprém-Szeged