A Telekom Veszprém negyedik helyen zárta a kézi-BL négyes döntőjét

Lékai Máté Telekom Veszprém kézilabda
29 December 2020, North Rhine-Westphalia, Cologne: Handball: Champions League, Paris St. Germain - Telek. Veszprem, final round, final four, match for 3rd place. Mathieu Grebille (l) and Dainis Kristopans (r) of Paris try to prevent Veszprem's Mate Lekai from throwing. Photo: Marius Becker/dpa
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém 31-26-os vereséget szenvedett a francia Paris Saint-Germain ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjából az év végére halasztott négyes döntőjében. A magyar csapat ezzel 2014 után ismét negyedik lett a legrangosabb európai versenysorozatban.

Alig 19 és félórával a THW Kiel ellen hosszabbításban elveszített elődöntőt követően a magyar együttesre egy sokak által teljesen feleslegesnek tartott összecsapás várt: a bronzmérkőzés. A hihetetlen fordulatokat hozó, 36-35-re elveszített találkozó után a hétfőn klasszikus irányító nélkül felálló, a Barcelonától sima vereséget szenvedő Paris Saint-Germain várt David Davis csapatára.

A bronzéremért lépett pályára a Telekom Veszprém a PSG ellen Kölnben Forrás: AFP/Ina Fassbender

A spanyol vezetőedző nem tudott és nem is akart változtatni előző napi keretén, így ismét Rasmus Lauge, Manuel Strlek, Ligetvári Patrik és Székely Márton maradtak ki. A PSG ezúttal sem számíthatott Nikola Karabaticra, valamint a szezon közben, megsérülő legendája helyére szerződtetett Luc Steinsre sem, aki egy nappal a négyes döntő előtt elkapta a koronavírust.

Az első gólt Rogerio Moraes szerezte egy gyors indulást követően. A párizsiak nyitott védekezését Vuko Borozan lőtte át, ezzel a találkozó első két gólját a Veszprém dobta. Rodrigo Corrales a szezon egyik legnagyobb védését mutatta be, amikor kirúgta Mikkel Hansen hétméteresét. A dán legenda ritkán hibázik büntetőt, ezúttal nem tudott túljárni korábbi csapattársa eszén. Gasper Marguc az 5. percet követően 3-0-s előnyhöz juttatta a mieinket.

A PSG első találatára pontosan hat percet kellett várni, Nedim Remili talált a kapuba. 5-2-es veszprémi vezetésnél Omar Yahia kiállítása után először játszott emberelőnyben az ellenfél, Mikkel Hansen kihagyott hetese után akcióból már megszerezte első gólját. Yann Genty, a párizsiak második számú kapusa volt az első, aki a négyes döntőben ki tudta védeni Marguc egyik lövését. A Veszprém védekezése Corrales vezérletével jól működött, aminek köszönhetően az első negyedórában csak négy gólt kapott. (7-4)

Yann Genty pechünkre pont a Veszprém ellen játszotta egyik legjobb mérkőzését a PSG kapusaként Forrás: AFP/Ina Fassbender

Hansen rá nem jellemző módon a második hetesét is kihagyta, így Kamil Syprzak beállóból lőtt góljával tudott felzárkózni a PSG. Sőt, a 22 éves Elohim Prandi betörésével az egyenlítés is meglett az ellenfélnek. A Veszprém támadójátéka eléggé visszaesett erre az időszakra, egy újabb eladott labda után Benoit Kounkoud góljával átvette a vezetést a PSG. (7-8) Hansen találatát követően David Davisnak időt kellett kérnie.

Az Építők hat és fél perces gól nélküli szériáját Marguc törte meg a 23. percben. Prandi és Syprzak összjátékával nem tudtak mit kezdeni a magyar csapat belső védői. Genty dupla védése után a PSG a háromgólos vezetésért támadhatott, ez Ferran Solé hétméteresével össze is jött, így a Veszprém 14-11-es hátrányban várhatta a második félidőt.

Corrales védései ellenére a PSG a szünet után először tudott négy,gólos előnybe kerülni. Prandi továbbra is fantasztikusan játszott, elképesztő átlövésekkel sokkolva a veszprémieket. A mieinknél Lékai Máté tartotta a lelket csapattársaiban. Davis először küldte pályára Petar Nenadicot, és mivel a magyar játékos is a pályán maradt, ezért a Veszprém két irányítós játékra állt át. (20-22)

Lékai Máté volt a Veszprém legjobb játékosa a bronzmeccsen, kilenc gólt dobott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A 47. percben Corrales helyén Vladimir Cupara folytatta a veszprémi kapuban, de Prandival és a négyes döntő egyik felfedezettjével, Dylan Nahíval ő sem tudott mit kezdeni. 26-21-es párizsi vezetésnél elúszni látszott a harmadik hely, így tíz perccel a vége előtt Davis másodszor is időt kért. Nenadic hetesgólja, Marguc magabiztos lövése és Cupara védései közelebb hozták a mieinket. (23-26)

Öt perccel a vége előtt Hansen bombájával öt gólra nőtt a PSG előnye, majd Borozan rossz átlövése után egy maratoni párizsi támadás eldöntötte a bronzérem sorsát. A kilenc góllal záró Lékai a végén még párszor a kapuba tudott találni.

A Telekom Veszprém 31-26-os vereséget szenvedett a PSG ellen.

A magyar csapat a negyedik helyen zárta a 2019-20-as BL-szezont.

- beszélt rendkívül önkritikusan Petar Nenadic, a veszprémi csapat irányítója.

"Még mindig megvan a lehetőségünk, hogy a következő négyes döntőt megnyerjük. Az egész szezon kaotikus volt, csapattársaim és a saját nevemben köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket" - a szerb játékos nem feledkezett meg az együttes szurkolóiról sem a Sport Tv-nek adott nyilatkozatában.

Nem tudtuk fenntartani azt a kiegyensúlyozottságot, amit egy ilyen torna megkövetel" - mondta David Davis, a magyar csapat vezetőedzője.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő
bronzmérkőzés
Telekom Veszprém - Paris Saint-Germain 26-31 (11-14)