Tokió 2020: A halálcsoportból való továbbjutás a női kéziválogatott fő célja

EHF EURO 2020, Group C, Hungary - Croatia EuropeanChampionships HANDBALL, Elek Gábor, magyar női kézilabda válogatott
Coach Gabor Elek of Hungary during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Hungary and Croatia at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 4, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
Elsődleges célként a csoportból való továbbjutást fogalmazta meg a tokiói olimpiára utazó női kézilabda-válogatottal szemben a hazai szövetség (MKSZ) és Elek Gábor szövetségi kapitány is.

Az együttes elutazása előtt, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke kiemelte, "óriási dolognak" tartja, hogy 13 év után a magyar női csapat újra szerepelhet az ötkarikás játékokon.

"Ennél erősebb csoportba nem is kerülhettünk volna, de ha innen sikerül a továbbjutás, akkor ott vagyunk a legjobb nyolc között,

és akkor már tudunk tovább gondolkodni" - utalt Kirsner arra, hogy a magyarok a franciákkal, a spanyolokkal, a svédekkel, az orosz olimpiai bizottság csapatával, valamint a brazilokkal szerepelnek azonos hatosban.

"Ha ezek után sikerülne a negyeddöntőbe kerülés is, akkor már a pontszerzésről, valamint a legjobb négy közé jutásról is lehetne elmélkedni" - mondta Kirsner, és hangsúlyozta, a legfőbb céljuk az, hogy örömet szerezzenek a magyar embereknek.

Eelek Gábor egyelőre csak a csoportkörig tekint Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Elek Gábor szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy a háromhetes edzőtábor jól sikerült, mindhárom helyszínen kiváló vendéglátásban volt részük, annak pedig külön örül, hogy mindhárom edzőmeccsüket meg tudták nyerni.

"Valóban ez a legnehezebb csoport, de én azt szeretném látni a csapattól, hogy bátran és felszabadultan játszik, mert ez lehet a kulcsa a sikeres szereplésnek"

- jelentette ki a szakember, aki úgy érzi, az erő megvan a magyar válogatottban, ugyanakkor biztos abban, hogy az ellenfelek is alaposan felkészültek.

- mondta Elek Gábor, és hozzátette, a jelenlegi helyzetben Tokióban kulcsfontosságú kérdés lesz az alkalmazkodás. Szerinte ha két azonos képességű csapat találkozik egymással, akkor az fog nyerni, amelyik jobban tud alkalmazkodni a különböző kihívásokhoz és a mostani szituációhoz.

Kovacsics Anikó csapatkapitány elmondta,

sérült válla teljesen rendbe jött, maximális erőbedobással tudott dolgozni a felkészülési időszakban,

panasza egyáltalán nem volt, és ez annak is köszönhető, hogy a rehabilitációja jól sikerült.

"Fantasztikus és egyben megtisztelő ennek a csapatnak a kapitányának lenni, és abban reménykedem, hogy eredményességben is emlékezeteset tudunk majd alkotni Tokióban" - jelentette ki az irányító.

Kovacsics Anikó, a magyar válogatott csapatkapitánya felépült Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tomori Zsuzsanna azt emelte ki, nagyon sajnálja, hogy végül nem lesznek nézők a mérkőzéseken, mert úgy teljesen más lenne a hangulat, ugyanakkor abban bízik, hogy épp a magyarok lesznek a "sötét ló" a csoportban.

"A felkészülési időszakban azt láttam, hogy összeállt a csapat, stabilak vagyunk és van tartásunk,

ha pedig ezt az olimpián is meg tudjuk mutatni, akkor bármelyik ellenfelünknek problémákat tudunk okozni" - fogalmazott a jobbátlövő.

Lukács Viktória, a Győri Audi ETO KC jobbszélsője azt mondta, furcsa olimpia lesz a tokiói, de a válogatott minden tagja nagyon örül annak, hogy ott lehet. Ugyanakkor a körülményeket illetően minden bizonnyal csak a helyszínen fog kiderülni, hogy pontosan mi várja őket.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idén nyárra halasztott tokiói játékok jövő pénteken kezdődnek, a magyar női kézilabda-válogatott pedig jövő vasárnap játssza első mérkőzését a franciák ellen.