Ezért lesz idén méregdrága a kedvelt trópusi gyümölcs

Vágólapra másolva!
A szélsőséges időjárás miatt idén a megszokott mennyiség fele terem csak Kínában licsiből. Az ázsiai ország a világ legnagyobb licsitermesztője. A magyar fogyasztók főként konzerv formájában találkoznak ezzel az egészséges gyümölccsel, melyért idén várhatóan biztosan többet kell majd fizetni a szokottnál.
Vágólapra másolva!

Az idei rizstermés mellett a licsiültetvényeket sem kímélte az extrém időjárás. A puha, állagával zselére emlékeztető licsi nagyon népszerű trópusi gyümölcs, az ázsiai országban pedig óriási a gazdasági jelentősége.

Kína évente mintegy 4 milliárd dollár értékben termeszt licsit, aminek jelentős részét az élelmiszergyártás veszi fel, ám idén a szokott termésmennyiség felével kell beérniük a gazdálkodóknak

– áll a Bloomberg összeállításában.

licsi, lichi
A licsit több mint ezer éve termesztik Dél-Kínában, ahol rengetegen a rajongásig kedvelik a gyümölcsöt
Fotó: Shutterstock

Túl meleg volt túl sok esővel idén a licsinek

Kína nem csak a legnagyobb termesztője (a világ teljes licsitermesztésének kb. 80 százalékát adja), hanem egyben a legnagyobb fogyasztója is ennek a gyümölcsnek.

A növény fő termőterülete Kuangtung tartomány déli térsége, ahol a tél idén szokatlanul meleg volt, a tavasz pedig a licsi számára ideálisnál jóval csapadékosabb. Az eső áztatta földekről a termés felét nem tudják idén betakarítani a gazdálkodók. Tavaly 3,1 millió tonnát szüreteltek a farmerek, idén viszont a várakozások szerint a begyűjtött mennyiség nem haladja meg az 1,65 millió tonnát.

A Dél-Kínai Agrártudományi Egyetem egyik professzora három évtizede foglalkozik a gyümölcs tanulmányozásával. A hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: 

a kínai fogyasztók körében annyira népszerű a licsi, hogy szinte tapintható várakozás előzi meg az évenkénti szüretet. 

Megosztotta azt is, hogy baráti körében van olyan, aki minden évben akár 50 kg-ot elfogyaszt ebből a kellemes ízű, lédús gyümölcsből.

Már a közösségi média is felkapta a licsit

Azonban könnyen lehet, hogy idén minden licsirajongónak be kell érnie némileg kevesebbel, nem pusztán Kínában, hanem a világ más részein is, hiszen a gyümölcsből az idei szezonban kevesebb jut exportra. A korábbi, intenzív esőzések után most áradásokra kell felkészülni a termőterületeknél – adták ki a meterológiai és vízügyi szolgálatok munkatársai a figyelmeztetést május közepére.

A szappanfafélék családjához tartozó, akár 30 méteres magasságot is elérő örökzöld fáján fürtökben érnek szinte rozsdavörösre a kemény, rücskös héjú gyümölcsök. Napjainkban 200-nál is több fajtáját tartják számon. Elnevezése a kínai nyelvből terjedt el világszerte. Az eredeti szó kiejtése talán a ’lizhí’-hez áll legközelebb. Kínai mogyoróként, illetve kínai ikerszilvaként, valamint szerelemgyümölcsként is ismert magyarul éppúgy, mint a nyugati nyelvek többségében – írja a gyümölcsről a Mindmegette.

A licsivel a magyar vásárlók elsősorban a boltok konzervsorain illetve a gyümölcslevek polcainál találkozhatnak.

Az áldatlan állapotok miatt a licsi ára Kínában már emelkedésnek indult, az online közösségi felületeken egyre több olyan bejegyzés jelenik meg, melynek szerzője már nem a csökkenő mennyiség, hanem emiatt aggódik. 

Licsiszüret a kínai Hajnan tartományban egy 2022-es felvételen:

image

Május közepén a friss gyümölcs kilogrammonkénti ára Pekingben 40 jüan környékén szokott mozogni, ám idén május elején elérte a 80 jüant is (1 jüan = kb. 50 forint). Onnan május közepére némileg mérséklődött, de a kereskedők attól tartanak, ha az áradások letarolják a még értékesíthető termést, a gyümölcs ára tovább emelkedik.

A licsirajongók számára némi enyhülést hozhat, hogy a tartományban nagyjából 200 tonnát tartalékolnak a gyümölcsből fagyasztva a tavalyi termésből. Ezt a tartalékot várhatóan a tartomány vezetése hamarosan piacra küldi a kereslet miatt.