Vágólapra másolva!
A KSC Szekszárd női kosárlabdacsapata történetének legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy Európa legjobb 16 együttese közé került az Euroligában. A szekszárdiak Sepsiszentgyörgyön előbb a török Kayseri, majd a házigazda Sepsi ellen nyertek a selejtezőben, így jutottak fel a főtáblára, ahol az A-csoportba kerültek. (A másik magyar induló, a Sopron Basket a B-csoportba kapott besorolást.) A nagy siker másnapján nyilatkozott az Origónak Szabó Gergő, a csapat klubigazgatója.

mondta lapunknak Szabó Gergő. Azt már régóta tudtuk, hogy hova kerülhetünk, a mi csoportunkban van a tavalyi győztes orosz Jekatyerinburg és a második spanyol Salamanca is.

A KSC Szekszárd Euroliga-főtáblára jutása hatalmas szenzáció Forrás: FIBA

Úgy vélem, hogy ez a nagyon fiatal csapat nyerhet ebben a sorozatban egy-két meccset,

De nem zárnám ki azt sem, hogy esetleg idegenben nyerünk valaki ellen."

Szabó Gergő szerint az Euroliga-főtáblás szereplés sokat fog hoznu a Szekszárdnak. Még akkor is, ha újonccsapatról van szó és akkor is, ha mindenki tudja, hogy soha nem látott terhelés alá kerülnek Studer Ágnesék. „A legnehezebb dolog a sok utazás lesz" – mondta Szabó Gergő.

Az is jó hír, hogy tárgyalásban vagyunk a Digi TV-vel, így a hazai meccseinket minden bizonnyal ők közvetítik majd".

A Szekszárd számára azért is volt nehéz a selejtező, mert a csapatot akkorra kellett csúcsformába hozni, amikor a többi együttes még a felkészülés hajrájában járt. „Talán ezért nem voltak annyira látványosak a meccsek Sepsiszentgyörgyön, de a lényeg a továbbjutás.

Studer Ágnes (a labdával) a hosszabbításban nyújtott extra teljesítményt Forrás: FIBA

Ez azért is volt nagyon nehéz, mert a Sepsi csapata – amelyikkel amúgy kiváló a kapcsolata a klubunknak – mindent megtett azért, hogy ők jussanak fel a főtáblára. Mi is szerettük volna megrendezni ezt a selejtezőt, de ők elvitték az orrunk elől. Amikor kedden legyőztük a török Kayserit, mindenki tudta, hogy a Sepsi elleni meccsünk lesz a sorsdöntő. Ment is az ugratás, de aztán a pályán már nem volt helye a viccelődésnek" – mondta Szabó Gergő, aki hozzátette: hat éve azért küzdenek, hogy a Szekszárd ide eljusson. Eddig háromszor próbálkoztak az Euroliga selejtezőjében, kétszer nem sikerült a feljutás, a harmadikat azonban siker koronázta.

Joggal ünnepelt Sepsiszentgyörgyön a KSC Szekszárd Forrás: FIBA

A 14 meccses alapszakasz során biztosan lesznek olyan meccsek, amikor legyőznek bennünket, de a lényeg, hogy szakmailag sokat profitálhatunk az Euroliga-szereplésből.

Aztán, ha az élet úgy hozza, lehet, hogy igazolunk még valakit" – fejezte be nyilatkozatát Szabó Gergő.

A Szekszárd az A-csoportba kerül a címvédő UMMC Jekatyerinburg, a tavalyi döntős Perfumerias Avenida Salamanca, az MBA Moszkva, a Lattes Montpellier, az Umana Reyer Venezia, a TTT Riga és a ZVVZ USK Praha mellé.

A KSC Szekszárd csapatának Euroliga-menetrendjéből kitűnik, hogy a csapatra a legnehezebb időszak az október 20 – november 24. közötti egy hónapban vár. Ebben a 4 fordulóban háromszor kell idegenben (Prága, Moszkva, Salamanca) játszani, miközben hazai pályán fogadják a címvédő orosz Jekatyerinburgot. Plusz november 2. és 24. között a női válogatottra két Eb-selejtező vár (a spanyolok ellen hazai pályán, Izland ellen idegenben), a nemzeti csapatban is szerepelnek majd a KSC játékosai.

A KSC Szekszárd Euroliga-főtáblás menetrendje:

  • Október 6. Reyer Venezia – Szekszárd
  • Október 13. Szekszárd – Montpellier
  • Október 20. Praha – Szekszárd
  • Október 27. MBA Moszkva – Szekszárd
  • November 2. Szekszárd – Jekatyerinburg
  • November 24. Salamanca – Szekszárd
  • December 1. Szekszárd – Riga
  • December 8. Szekszárd – Venezia
  • December 15. Montpellier – Szekszárd
  • December 21. Szekszárd – Praha
  • Január 12. Szekszárd – MBA Moszkva
  • Január 19. Jekatyerinburg – Szekszárd
  • Január 26. Szekszárd – Salamanca
  • Február 1. Riga - Szekszárd

Az első mérkőzést a tolnai csapat idegenben, Olaszországban, a Venezia otthonában vívja.