Vágólapra másolva!
A végig koncentráltan és összeszedetten játszó magyar női kosárlabda-válogatott 57 pontos különbséggel, 115-58-ra verte Izlandot az Eb-selejtezők 2. fordulójában Hafnarfjördurban. A magyarok győzelme egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben ezen az összecsapáson. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Hafnarfjördurból.

A magyar női kosárlabda-válogatott a 2023-as Európa-bajnokságra zajló selejtezők második mérkőzését játszotta idegenben Izland ellen. A hafnarfjörduri összecsapás előtt három nappal a két csapat már pályára lépett a selejtező első összecsapásán. A magyarok Szekszárdon 66-62-re kikaptak a spanyoloktól, míg az izlandiak Bukarestben szenvedtek 6 pontos vereséget a románoktól.

A magyar női kosárlabda-válogatott a hafnarfjörduri csarnokban Forrás: Fiba

Mire az izlandi-magyar meccs elkezdődött, a spanyolok már a második meccsüket is lejátszották és nagyon elverték a románokat: az Almeirában megrendezett találkozón 107-52-re győztek a hispánok. Nekünk viszont Izlandra kellett figyelni, az itt elért győzelem létfontosságú volt Székely Norbert csapatának.

Lelik kosarával 2-0-ra a magyar csapat vezetett, majd Karlsdottír egyenlített. Lelik ott folytatta, ahol három napja Szekszárdon abbahagyta: egy szép triplával újból a magyaroknak szerzett vezetést (4-7), majd Határ is megszerezte első pontjait. Henningsdottir triplával felelt, de az már az első percekben jól látszott, hogy a magyar csapat sokkal jobb képességű, mint az izlandi.

A magyar csapat egyik legjobbja, Lelik Réka a labdával Forrás: Fiba

Fokozatosan húzott el a magyar válogatott, s már 15-7-re vezetett, amikor az izlandiak időt kértek. Ezt a kiépített előnyt tartottuk, az mondjuk nem esett jól, amikor Kristinardottir Határ Bernadett mellől dobott kosarat. Lelik dobóformája tobábbra is rendben volt, egy újabb hármasa után már 10 ponttal vezetett Magyarország (15-25), s Leliknek már 10 pont állt a neve mellett. Az első negyed végén 28-20-ra a magyaroknál volt az előny.

Nehezen indult be a második negyed, már ami a pontgyártást illeti. Másfél perc elteltével Kis Virág törte meg a csendet (21-30), majd Studer triplája talált be. Egyre nőtt a különbség a két csapat között, a 13. percben már 37-21 volt az állás a magyaroknak. A hazai csapat távoli dobásokkal operált, ezek közül olykor-olykor beesett egy-egy, s Izland ezzel tudta a lépés tartani velünk. A magyar csapat tetszés szerint dobta a kosarakat, bár olykor egészen meghökkentő hibák is voltak a játékunkban.

A magyar Nina Aho dob a kosárra Forrás: Fiba

Székely Norbert kapitány széles rotációval számolhatott, így sokan lehetőséget kaptak a találkozó során. S akik pályára léptek, többnyire éltek is a lehetőséggel. A 18. percben Lelik újabb hármast dobott, s ekkor már ő volt a mezőny legeredményesebb játékosa - 13 pontnál tartott. Aztán 16-nál, mert egy újabb triplát dobott. A nagyszünetben 59-37-re vezetett a magyar csapat, semmi sem veszélyeztette az első győzelmet ebben a sorozatban.

Viszont nem lehetett leállni és lehetőleg minél nagyobb különbséggel kellett nyerni, mert nem lehetett tudni, hogy az izlandi, vagy a román válogatott közül melyik lesz a harmadik és melyik az utolsó a csoportban. (A csoportok utolsó helyezettjei elleni eredmények nem számítanak a majdani összevetésbe.)

A második félidő Határ Bernadett két büntetőjével kezdődött. Szerencsére továbbra sem volt egy súlycsoportban a két csapat. A mieink folyamatosan letámadták az izlandiakat, akik ettől teljesen megzavarodtak. Olykor szebbnél szebb megoldásokkal operált a magyar válogatott, amely a 24. percben már 69-37-re vezetett, azaz 10-0-s szériában volt. Érdekes volt megfigyelni, hogy a magyar kapitány hosszú ideig nem cserélt, hogy aztán Dombai Réka jöjjön a pályára. Az izlandi csapat már teljesen feladta a meccset, a 26. percben 38 ponttal, 80-42-re vezetett Magyarország.

Határ Bernadett dob a kosárra Forrás: Fiba

Az edzőmeccsé szelídült találkozón Goree, Határ és Lelik között zajlott a pontverseny a legeredményesebb játékos címéért. A harmadik negyed végére az összes magyar játékos pályára lépett - utolsóként Varga Alíz. Ezt a negyedet 25-13-ra nyerte meg a magyar csapat, amely az utolsó szünetben 84-50-re vezetett.

A negyedik negyed egyetlen kérdése az volt, hogy sikerül-e növelni az előnyt? A 33. percben először vezetett 40 ponttal a csapat Aho Nina kosara után. Aztán fontos kérdés volt még, hogy a magyarok közül ki dobja a 100. pontot, ez szintén Aho Nina nevéhez fűződött. És kérdés volt még a pontos végeredmény: a kosarait tetszés szerint elérő magyarok végül 57 pont különbséggel, 115-58-ra győzték le Izlandot.

A végig koncentráltan és nagy kedvvel játszó magyarok ilyen arányú győzelme teljesen megérdemelt.

A pontkirálynő pedig Goree lett 27 ponttal.

Női kosárlabda Eb-selejtező, C-csoport, 2. forduló: Izland - Magyarország 58-115 (20-28, 17-31, 13-25, 8-31).