Itt az idő, újból frissíteni kell a Windowst

windows update laptop notebook számítógép frissítés
Fotó: Clint Patterson / Unsplash
Vágólapra másolva!
Két nulladik napi sebezhetőséget is orvosolt májusban a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Befutottak a Microsoft havi rendszeres biztonsági és funkcionális frissítései, a 2024. májusi hibajavító kedden a cég összesen 61 sebezhetőséget szüntetett meg a Windowshoz és az Office-hoz hasonló termékeiben. Kritikus besorolást kapott sérülékenység nincs az e havi felhozatalban, azonban két biztonsági rés már aktív kihasználás alatt áll, nulladik napinak minősül.

A biztonsági javításokon túl a Windows 10 és a Windows 11 is kapott különféle funkcionális javításokat, például a múlt havi összegző frissítés után egyes VPN-kliensek használói kapcsolódási problémákat kezdtek tapasztalni, ezt a gondot elvileg megszünteti az új javítás.

Ezen túl a Windows 10-en javult a Start menü keresőfunkciójának sebessége, megbízhatóbbá vált egyes Bluetooth-fülesek adatkapcsolata, továbbá egy Windows 11-ből visszaportolt eljárásnak hála olyan 20%-kal csökkent az összegző frissítések letöltési mérete. Negatívum lehet, hogy a Gépház alkalmazás új üzenettel próbálja Microsoft-fiók használatára sarkallni a helyi (offline) felhasználói fiókkal rendelkezőket.

A Windows 10-et és a Windows 11-et egyaránt érinti, hogy megbízhatóbban működnek a záróképernyő widgetei, viszont az utóbbi Start menüjében új reklámok jelenhetnek meg.

A rendszerek gyári beállítások mellett rövidesen maguktól telepítik a májusi összegző frissítéseket, de a Gépház alkalmazás Windows Update részében manuálisan is kikényszeríthető az installációjuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!