Vágólapra másolva!
A jövő évi pekingi olimpia csehországi selejtezőtornájának utolsó mérkőzésén a magyar női jégkorong-válogatott 5-1-re kikapott jóval esélyesebb és rutinosabb hazai csapattól, így nem jutott ki története első ötkarikás eseményére. 

Azok után, hogy a magyar női jégkorong-válogatott idén augusztusban története során először szerepelhetett a legjobbak között az A csoportos világbajnokságon, alig három hónap elteltével ismét arra készültek, hogy történelmet írjanak: az olimpiai kvalifikációs torna utolsó mérkőzésén a házigazda csehek ellen ugyanis úgy léptek pályára, hogy győzelem esetén ott lesznek 2022 februárjában a pekingi téli olimpián - ugyancsak első ízben a sportág hazai történelmében!

Az egész ország a csapat mögött állt:

A mieink a négy csapatos torna nyitó fordulójában 11-1-re verték a lengyeleket, majd egy roppant küzdős meccsen, 1-3-ról fordítva 5-3-ra legyőzték a norvégokat is. A csehek eközben előbb 3-1-re verték az északiakat, majd irgalmatlanul elbántak a lengyelekkel, 16-0-ra verve őket.

"A csehek ellen ezt a (a norvégok elleni - a szerk.) játékot folytatni kell, mert jó tempót diktáltunk, a helyzeteket ugyan nem nagy arányban lőttük be, de ahogy visszajöttünk a meccsbe, az nagy kulcs lehet.

- mondta Kiss-Simon Franciska a második mérkőzés után. A fent említett vb-n találkozott egymással a két csapat, akkor 4-2-re nyertek a csehek.

Nagyon rosszul kezdődött számunkra a mérkőzés, mindössze 82 másodperc telt el, amikor azonos létszámnál egy szép támadás végén Hymlarova talált be (0-1). A magyar csapat azonban hűen Kiss-Simon szavaihoz nem omlott össze, a harmadik percben már ki is egyenlítethetett volna, ha Huszák Alekszandra kicsivel jobban tudja eltalálni a korongot.

Huszák Alexandráé volt az első magyar helyzet Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség

Az ötödik percben emberelőnybe került a magyar csapat, csakhogy a csehek az első két meccsen egyetlen gólt sem kaptak hátrányban. Mi viszont lőttünk ötöt, azaz nem erőtlen a mieink előnyös játéka, még, ha ezúttal is sikerült betalálni. A 8. perc végén mi is hátrányba kerültünk, Hayley Williams használta szabálytalanul a botját. A hátrányt ugyan kivédekeztük, de a 13. perc elején így is jött a második cseh gól: Németh Anikóról kijött egy erős lövés, a kapu előtti kavarodásban pedig Lenka Serdar találta meg először a korongot, és begyötörte a magyar kapuba (0-2).

És, ami még rosszabb, hogy egy perccel később ugyan emberelőnybe kerültünk, a buli után azonban elvesztettük a korongot, amivel Pribylova lépett meg, két védőnk nem érte utol, a kiszolgáltatott Némethnek pedig adott esélyt a védésre (0-3). A tetemes hátrány sem szegte, szeghette a mieink kedvét, a 16. percben egy szép Jókai-Szilágyi - Gasparics összjáték végén volt esélyünk a szépítésre.

Gasparics Fanni játékában minden meccsen benne van a gól Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség

Viszont abból, hogy a 17. percben a saját kapunk előtt kaptunk kiállítást (Németh Bernadett ment ki), látszott, hogy jól jönne a szünet kicsit rendet tenni a fejekben. Minden esetre két Laskova lövést leszámítva remekül védekezte ki a magyar csapat hátrányt, így három gólos hátránnyal mentek a felek az első szünetre.

A második harmad rögtön magyar kiállítással indult - Szamosfalvi Petra ütött rá Laskova kezére -, de kivédekeztük a hátrányt, sőt nem is tudtak a csehek igazán nagy nyomást gyakorolni a magyar kapura ebben a két percben. A 25. percben Gasparics került helyzetbe, aki nagyon sokat vállalt a mezőnyben.

De hiába voltunk jók a mezőnyben, ha a csehek jól hasznáták ki a helyzeteiket:

a 28. percben egy villámgyors - és valljuk be, nagyon szép - cseh támadás végén Samantha Kolowratova belőtte a negyedik cseh gólt (0-4).

A magyar kapus, Németh Anikó rendre kiszolgáltatott helyzetbe került a gólok előtt Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség

A negyedik gól után a csehek már nem erőltették mindenáron az újabb gól megszerzését, jól tartották a korongot, sokat korcsolyáztatták a magyar lányokat, miközben arra azért ügyeltek, hogy lehetőleg a magyar harmadban folyjon a játék.

A 36. percben Neubauerova kiállítása révén emberlőnybe került a magyar válogatott, azonban nemhogy élni nem sikerült a lehetőséggel, mert 25 másodperccel később Seregély Mirát is kiküldték, így oda lett az esély a szépítésre, és a harmad lefújásáig nem sikerült közelebb kerülni a hazaiakhoz.

A csehek fölényét jól mutatta, hogy ebben a játékrészben 13-3 volt a javukra a kapura lövések száma.

Horváth Imola átnyúló kiállítása miatt emberhátrányban kezdtük az utolsó 20 percet, és be is szorítottak bennünket a csehek, de nem sikerült újabb gólt ütniük. Fogytak a percek, miközben a mieink alig tudták kihozni a korongot a saját harmadukból, szinte folyamatosan védekezésre voltak kényszerítve. A 49. percig kellett várni, hogy Seregély lövése után végre védenie kelljen a cseh kapusnak, majd két perccel később jött egy újabb magyar bomba, amibe kiss talán bele is szédült Svejdova kapus. Az 53. percben ismét kiültették Hayley Williamset, amivel tulajdonképpen végel elszálltak a magyar remények.

Az 55. percben nem sok hiányzott a magyar szépítéshez, Gasparics lövése-passza után Jókai-Szilágyi Kinga került helyzetbe, de már túl közel volt a kapushoz, aki hárítani tudott. Sőt Jókai-Szilágyi még ki is küldték két percre, mert ütközött Svejdovával. A csehek ki is használták az újabb előnyt, az 56. percben Denisa Krizova volt eredményes (0-5). Reisz Emmának azonban még ezt követően is volt egy helyzete,

sőt Huszák Alexandra a kaput megkerülve behúzta a pakkot a cseh ketrecbe, azaz legalább a szépítés összejtt (1-5).

Rászolgált a szépítésre a magyar csapat Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség

A magyar csapatnak tehát nem sikerült a történelmi bravúr, hiába harcolt nagyot, nem lesz ott a jövő februári pekingi téli olimpián. De az is óriási szó, hogy egyetlen győzelem választotta el a kvalifikációtól.

Eredmény, olimpiai selejtező:
Csehország - Magyarország 5-1 (0-3, 0-1, 1-0)
gól: Hymlarova 2., Serdar 13., Pribylova 14., Kolowratova 28., Krizova 56., ill. Huszák A. 58.